При Освобождението на Хасково в града се срещат двама генерали Скобелев


При Освобождението на Хасково в града се срещат двама генерали Скобелев
19 Януари 2017, Четвъртък


И бащата, и синът, както и ген. Гурко, предвождат войски, взели участие в прогонването на турци и башибозук 

Автор: Десант

С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника-морена срещу църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Хасково днес бе отбелязана 139-тата годишнина от Освобождението на града от ссманско робство.

Както и в останалите населени места  на наша територия отстъпващите към Одрин и Цариград турски войски се превръщат в инстинско бедствие и в Хасково. Градът е подложен на безочливи грабежи и насилие.

Българите са принудени сами да организират защитата на махалите си в очакване на руските войски и българското опълчение.

През юли 1877 г. предният отряд на ген. Гурко завзема Каяджик (днешния квартал “Раковски” в Димитровград). Нетърпеливи да посрещнат освободителите много хасковлии начело със свещениците излизат извън града в очакване да ги видят. Настъплението на Сюлейман паша обаче принуждава Гурко да върне малобройния си отряд в Стара Загора.

Десетки хасковлии увисват на седемте бесилки, издигнати в града, други жители са изклани или заточени. След освобождението на София положението на юг отново се влошава заради бягащите към Турция останки от Сюлеймановата армия. Заедно с башибозушките орди те подлагат на грабеж и огън българските села в Хасковско.

На 31 декември 1877 год. каймакаминът и всички турски чиновници напускат града, последвани от почти цялото мюсюлманско население. Хасково е оставен в ръцете на черкезите и башибозуците, които ограбват над 50 къщи и дюкяни в центъра и избиват над 20 души. Стоката, която ордата не успява да отмъкне със себе си, е струпана накуп и запалена под часовниковата кула.

Късно вечерта пристигат пратеници, които съобщават на българите да не бягат, тъй като руските войски наближават.

На 7 (19) януари 1878 г. авангардът на генерал Гурко приближава Хасково откъм с. Клокотница. В 11 часа командирът на групата разузнавачи щабс – капитан Виламов докладва, че е превзел града. Щастливите българи се събират пред църквата “Св. Богородица”, която с камбанен звън известява за голямото събитие. Народът, воден от свещеници с икони и хоругви, излиза извън града, за да посрещне с хляб и сол дивизията на ген. Гурко.

На следващия ден пристигат и отрядите на ген. Скобелев – младши, които при с. Стойково разбиват изтеглящия се към Одрин турски обоз. А на 9 (21) януари от Чирпан идват и частите на ген. Карцов.

В града остават, за да го охраняват, два батальона, а останалата войска тръгва към близките села, за да преследва останките от разбитата турска армия.

На 12 (24) януари хасковлии тържествено посрещат големия руски пълководец ген. Гурко, който е настанен в една от най-хубавите възрожденски къщи в града (сега ресторант  “Гуркова къща”).



Любопитен исторически факт от Освобождението на Хасково е,  че за първи път по време на Руско-турската война тъкмо тук се срещат двамата руски генерали с фамилия Скобелев – баща и син.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки