Можем да преборим вирусите с... два литра вода


Можем да преборим вирусите с... два литра вода
18 Януари 2017, Сряда


Живителната течност изхвърля вредните вещества от тялото и съдейства за по-добрия ни имунитет

Автор: Десант

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, близо 1200 души на ден у нас са повалени от грип и остри респираторни заболявания. Според статистиката най-застрашено е населението в активна работоспособна възраст между 30 и 64 години. Прогнозите на специалистите са грипната вълна да достигне своя пик в края на месец януари тази година.

От съществено значение за превенцията на грипа е поддържането на устойчива имунна защита. Един от съществените фактори за нейното наличие е нивото на хидратация на организма.

„Имунната система изключително се повлиява от водния прием. Нужни са ни поне 2 литра вода дневно, независимо от студеното време – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. – Повечето хора обаче не приемат достатъчно течности, особено през зимата. Водата поддържа клетъчния имунитет, затова трябва да организираме деня си така, че да не забравяме за правилната хидратация. Може например да оставим бутилка на бюрото си, за да ни подсеща, че не сме пили достатъчно през деня или да си правим кратки почивки за по чаша вода“ – съветва тя.

Според изследване на Мичиганския университет (САЩ) 1/3 от хората в активна възраст не са достатъчно хидратирани, а дехидратацията е съпътстващ фактор в генезата на множество заболявания освен грипа и вирусите.  Систематичният недостатъчен прием на вода може да доведе до камъни в бъбреците, затегнат стомах и черва, гастрит, забавен метаболизъм, нарушена обмяна на веществата, мускулни крампи, по-силни предменструални болки.

Един от най-верните индикатори, показващ недостига на течности, е урината. При дефицит на течности тя става тъмна и с остра миризма.

Водата е и един от най-евтините и най-ефикасни начини да си гарантираме по-бавно стареене. Консумацията на 1,5-2 литра вода дневно не само изчиства токсините от организма, но и ни кара да се чувстваме живи, млади и сияйни.

Храненето в условия на стрес и замърсена градска среда задължително включва и засилена хидратация, за да се стимулира дрениращата функция на бъбреците и да се извеждат от организма водоразтворимите вредни вещества.


В категории: Новини , Здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки