Прокуратурата погна лютеницата с наркотично вещество


Прокуратурата погна лютеницата с наркотично вещество
06 Януари 2017, Петък


Срещу „Идеал продукт" ООД, Перущица, е образувана преписка

Автор: Десант

В провдивската Районна прокуратура днес е постъпила по компетентност преписка на Софийска Районна прокуратура, образувана по депозиран сигнал от Българска национална асоциация „Активни потребители" срещу „Идеал продукт" ООД, Перущица, за това, че след извършване на експертно изследване от независима лаборатория „Център по биология на храните" ЕООД на различни марки лютеница, е установено, че в произведения от въпросната компания продукт „Класик лютеница" с грамаж 550 г се съдържа опасно за здравето вещество „олеамид".

По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

Припомняме, че веществото олеамид е токсично е и се влага в пластмаси и лубриканти. То действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. Съдържанието му в лютеницата е между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт,




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки