Трагедията в Хитрино: Нещастен инцидент, саботаж или терористичен атентат?


Трагедията в Хитрино: Нещастен инцидент, саботаж или терористичен атентат?
Снимки: Красимир Крумов
27 Декември 2016, Вторник


Все повече българи отказват да приемат официалната версия на държавните институции, прокрадват се и експертни мнения, че в историята за избухналата цистерна има нещо гнило

Автор: Севдалина Пенева

Все повече българи отказват да повярват на официалната версия на държавата, че трагедията в Хитрино е следствие на нещастен инцидент. През последните дни в социалните мрежи и в интернет форумите ожесточено се обсъждат вариантите това да е саботаж или дори терористичен атентат. Съмнение, че около „дерайлиралия“ влак и взривената цистерна, пълна с „полипропилен“, има нещо гнило, вече изказват и независими експерти.



Ето какво каза на 10 декември, само няколко часа след ужаса в шуменското село, шефът на Национална компания “Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев. „Влакът, който се взриви на гара Хитрино тази сутрин, е товарен, на превозвача “Бул Маркет”, с начална гара “Дружба” до Бургас и последна гара “Русе Север”. 22 от вагоните, които са цистерни, са били пълни с полипропилен, а четири – с пропан бутан. Но тези с пропан бутан са били накрая на композицията и са здрави“.

И още: “Влакът е бил с голям тонаж – 1750, 26 вагона, с два локомотива начело. В 05,37 ч. Е влязъл в гара Хитрино, за да направи среща с пътнически влак. При това влизане, на отклонението, дерайлира, къса се влакът. Пет вагона с двата локомотива излизат от коловоза, другите седем цистерни са дерайлирали, като едната се самозапалва и допринася до трагедията.“

Ключовите думи тук са „полипропилен“, „пропан-бутан“, „дерайлирал влак“. Точно те предизвикаха

лавина от коментари,

най-силните от които споделяме и с нашите читатели.

Политиците не казват истината за трагедията на хората от Хитрино. Напротив, умишлано я прикриват и заблуждават, като така стават преки съучастници на истинските виновници. Вече има достатъчно въздушни снимки, от които ясно се вижда, че няма следи от избухнала цистерна, нито пък характерните белези на такова взривяване.

Разказите на някои от очевидците сочат типичните характеристики на взривяване на термобаричен експлозив, за който се изискват специално постигнати (умишлени) условия, като мястото и композицията с газови цистерни вероятно са предварително планирани за по-голям ефект“, твърди участник в интернет зискусия по темата, който се представя с името Н. Лишев. 

Недялко Маслев от Пазарджик пък си е направил труда да изрови кадри от канадското градче Лас Мегантик край Квебек, където на 6 юли 3013 г. е имало сходен случай на дерайлирал влак с вагони-цистерни, пълни с пропан-бутан (LPG).




Кадрите са от Лас Мегантик край Квебек, където на 6 юли 3013 г. е имало сходен случай на дерайлирал влак с вагони-цистерни, пълни с пропан-бутан (LPG)

„Както е видно, има голяма разлика между пораженията, нанесени на цистерните при взрива в Канада и на тези в Хитрино. Не съм експерт по експлозивите, но имам военен опит, преминал съм сапьорски курсове и по подривни операции, затова, според мен, взривът в Хитрино не е предизвикан от експлодирала цистерна.

На местопроизшествието няма разбита или деформирана цистерна, а само обгорели вагони. Вагон-цистерна с пропан-бутан трудно експлодира, най-малко от някакви искри и авария. Вагоните са така направени, че да издържат огромни натоварвания и температури.

Трябва да се "думне" с кумулативна ракета на РПГ, за да се взриви. Обгорелите вагони в Хитрино бяха пълни с газ след взрива и пожара, което ясно показва тяхната ефективна издръжливост. Експлозията не е предизвикана от взривена цистерна. Лично за мен, това е предполагаем умишлен саботаж или атентат.

Експлозията е инициирана от заложено взривно устройство. Снимките от Хитрино показват поражения от бризантен взрив, а не от избухнал пропан-бутан“,
категоричен е бившият военен.

Интересни въпроси

повдига и бившият пожарникар от Елена Здравко Димитров, цитиран от сайта „Фрогнюз“ на 12 декември. Димитров е бил в екипа, потушавал огъня на гара Езерово през август 2013 г., при подобен инцидент, когато две цистерни, пълни с пропан-бутан, една след друга се взривиха. Тогава пострадаха 11 служители на Противопожарна охрана – Варна, а един по-късно почина във варненската болница.

„Двата инцидента много си приличат. Задайте въпросите си към ръководството на държавата, пожарната и компанията „Железопътна инфраструктура”, защото те са много, а отговори няма”, казва Здравко Димитров.

Според него най-важният въпрос след трагедията в Хитрино е, бил ли е обезопасен обекта като железопътна гара. Както и, имало ли е проверки от страна на противопожарните инспектори от Шумен на гара Хитрино, план за действие при такава кризисна ситуация, имало ли е на гарата монтирани пожарни хидранти или се е наложило противопожарните автомобили да отиват да зареждат вода от друго място.

Владимир Георгиев, бивш изпълнителен директор на Националната браншова организация „Пожарна и аварийна безопасност”, експерт по разследване на пожари, също има различно становище от това на държавните институции. Той смята, че изявленията по темата на държавните чиновници целят единствено

дезинформация на населението.

„Защо три дни не могат да спрат един теч, дали ще е пропан-бутан или пропилен? Аз все пак съм и химик и държа да кажа, че това, което твърдят Борисов, Бъчварова и Георги Костов, че в цистерните има полипропилен е пълна глупост. Става дума за пропилен. Борисов претендира, че е професионалист в пожарната, а заявява, че пропиленът бил „горлив газ”. Това показва, че не е в час въобще”, коментира Георгиев.

Той смята, че стрелочникът е оставил стрелката отворена и пренасочил влака не в страничен коридор, а в централния на гара Хитрино. Експертът е категоричен, че при теч на газ пропан-бутан на открито не може да се образува опасна концентрация за взрив. Това може да стане само в затворени обекти.



„Втечненият газ се държи като бензина. Намира се под 16 атмосфери налагяне, а и сега е много студено и не можа да има загазяване. При удар на цистерната  втечненият газ би трябвало да се разлее като бензин. И част от него ще потъне в почвата, но ще си изпарява. И ако има искра отнякъде от камък или от контактната мрежа може да се получи взрив. Но цистерната трябва да бъде разкъсана. Ако не е, значи не са прекарвали пропан-бутан, а нещо друго”, категоричен е Георгиев.

Стари вагони,

човешка алчност, липса на конкуренция и демонстрация на недосегаемост от страна фирма „Булмаркет“ ДМ ООД, пък сочат като първопричина за трагедията в Хитрино други наблюдатели.

Основната й дейност е търговия с горива на едро, която се осъществява от търговските бази на дружеството в Свободна зона (г. Галац) и град Гюргево, Румъния, както и от базите в градовете Русе и София и от акцизните данъчни складове в Пловдив, Бяла, София и Кюстендил.

Дружеството е основен съдружник в няколко дъщерни дружества, с които оформя групата “Булмаркет”. Основни направления в дейността на групата са: търговия с втечнен газ пропан-бутан /LPG/ в страната и чужбина, извършване на железопътен транспорт с лицензи за национален и Европейски оператор, търговия с компресиран природен газ, извършване на пристанищна дейност. Основател и миноритарен собственик е Станко Станков. 




В категории: Общини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки