Голямата Въпа в Странджа сама избира пред кого да се разкрие


Голямата Въпа в Странджа сама избира пред кого да се разкрие
Снимки: Диан Динев
26 Декември 2016, Понеделник


Най-голямата пещера в българската част на планината е и най-трудно достъпна. Дори и опитни спелеолози не винаги успяват да проникнат в нея заради отровния газ в нея

Автор: Севдалина Пенева

Най-голямата и със сигурност най-красивата пещера в българската част на Странджа е и най-трудно достъпна. Случайни туристи не могат да влязат в нея просто така, ако с тях няма опитен спелеолог. И, ако предварително не са се оборудвали с обезопасителни въжета, мощни прожектори, подходящи дрехи и обувки с дълбоки грайфери.

Причината на тази пещера да й се носи славата на изключително негостоприемна, е наличието отровен газ, който в по-висока концентрация е смъртоносен. Това е и обяснението за редките експедиции в недрата й. Късметлиите, обходили част от галериите й, се броят на пръсти. Още по-малко са тези, които са успели да я снимат отвътре.



През 2009 г. бе направен един от последните опити Голямата Въпа да бъде картирана, но и той беше неуспешен нивото на въглероден диоксид, което и тогава се оказа доста над допустимото.

Горе-долу оттогава е и идеята да се изготви карта – хоризонтален и вертикален план на пещерата, която да документира каква е нейната реална големина и дълбочина.

Това, което се знае за пещерата, е къвсем малко. Навътре има около 5-6 метра сравнително равен терен, след това – една силно наклонена галерия от около 80 градуса.

От там се влиза в голямата зала, която е близо 10-тина метра пълен отверс. Точно над нея има второ ниво, където се намира невероятно красиво пещерно езеро. Достъпа до него обаче е труден, без екипировка и опитен пещерен спасител, изкачването е немислимо.

Противоречива информация има и за дълбочината на Голямата въпа. На места в интернет може да срещне описание за около 20 м, има обаче предположения и за 125 метра.



Всъщност, преди 7 години бургаски спелеолози искаха да докажат, че дълбочината на пещерата е много повече. Имаше дори идея водата вътре да бъде оцветена с безвредна боя и да се проследи къде точно излиза. Това трябваше да докаже или пък да опровергае догадките, че пещерните води избиват на Велека или на Младежка река.

Експериментът обаче така и не бе осъществен.

Още едно проучване чака реда си. Свързано е с изследване на прилепите в Странджа, тъй Голямата въпа е едно от най-важните места в страната за изучаване на популацията им.



В Европа има 35 вида прилепи, в България са 33, а само в Странджа до момента са открити 25. Общо в целия свят най-богатото семейство бозайници на земята наброява около 1000 вида. Между тях има плодоядни, насекомоядни и само три вида кръвопийци, които се намират единствено в Южна Америка.



Голямата Въпа се намира в месността Бъзът в землището на село Стоилово. Името й идва от местния диалект и означава дупка, от която излиза дим. За разлика от повечето други пещери тя е недостъпна за любителски посещения. Тя се счита за най-дългата и дълбока в българската част на Странджа планина. Пещерата се характеризира с висока концентрация на въглероден диоксид.
Открита е в края на 60-те години на XX век. Проучвана е за последно през 1974-75 година и е картирана на някакъв етап.






В категории: Репортажи , Пътеводител , Чудесата на България , Природа

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки