Най-значимата колекция от скитски монети в света гостува на Плевен


Най-значимата колекция от скитски монети в света гостува на Плевен
10 Ноември 2016, Четвъртък


Уникалната нумизматична изложба може да бъде разгледана в I-ва изложбена зала на историческия музей в града. Тя ще остане там до май 2017 г.


"Монетите на скитските царе" е най-значимата научна колекция в света. Тя е собственост на Нумизматичния музей в Русе и включва около 500 екземпляра на монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа.

Кои са били скитските царе, владели древна Добруджа, на какви божества са се кланяли, защо гръцките градове са им плащали данък? Отговорите на тези въпроси се крият в изключително ценната нумизматична колекция.

Тя е формирана в продължение на много години от братя Бобокови, основатели на Нумизматичен музей – Русе и собственици на компаниите "Приста Ойл" и "Монбат". Монетите са идентифицирани и регистрирани съгласно действащото законодателство.

Изложбата е експонирана в нов тип витрини, конструирани специално за целта от Нумизматичен музей – Русе. Специфичната витрина се състои от касета за разполагане на монетите, компютър, монитор, лупа и постамент. Мобилна е, лесно сглобяема и преносима.

Устройствата дават възможност на посетителя да види като на живо и през лупа всяка монета. Отделно тя може да бъде видяна на монитора, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.

Известни са имената на следните скитски царе, властвали в Добруджа, разясняват историците: Атей, Канит, Тануза, Елис, Харасп, Акроза и Сариак. От тях само Атей, съвременник на македонския цар Филип II (359-336), е коментиран в съчиненията на древните автори.

За шестимата скитски владетели - Канит, Тануза, Елис, Харасп, Акроза и Сариак, управлявали в Добруджа през елинистическата епоха, не се знае почти нищо.

Изложбата ще може да бъде видяна в РИМ - Плевен до май 2017 г.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки