Ретро рецепти: Знаете ли как се прави мармалад от грозде


Ретро рецепти: Знаете ли как се прави мармалад от грозде
08 Ноември 2016, Вторник


Любопитната рецепта е от още по-любопитното издание от ерата на ранния соц „Материали за курсове по повишаване битовата култура на селската жена“.

Автор: Светлана Николова

Рядко издание от ерата на ранния соц, озаглавено „Материали за курсовете по повишаване битовата култура на селската жена“, разкрива тънкостите на домашното консервиране. Безценната книга с още по-безценни съвети е библиографска рядкост. За радост на нашите читатели, Десант ще сподели някои любопитни рецепти, които могат да бъдат приложени и днес, когато домашното консервиране отново излиза на мода.

Разбира се, не можем да пропуснем тънкия забавен момент, как по времето на соца умни номенклатурчици са наливали битова култура в женските селски глави и са учили нашите баби как да консервират това-онова.

Както и да е, книгата е уникално, затова с удоволствие ви представяме първата рецепта за мармалад от грозде, директно от книгата, без редакторска намеса:

„Избира се добре узряло грозде с висок процент захарност. Гроздето се измива в няколко води, зърната се оронват, като загнилите се отстраняват. Смачкват се леко, за да пуснат сок и се поставят да врат, до омекване.

Сварените зърна се претриват през сито още докато са горещи, за да се отделят семките и част от люспите. При изстудяване сокът се сгъстява и прецеждането се затруднява.

Получената каша се изсипва в разлата тава и се вари, като се бърка непрекъснато с дървена лопатка, защото много лесно загаря.

Варенето продължава, докато при бъркането след лопатката започне да се образува следа, която бавно се закрива и започне да се усеща дъх на добре сварена захар.

Когато се приготовлява мармалад от бяло грозде, необходимо е да се прибави и малко черно грозде за подобряване на цвета. Без това мармаладът от бяло грозде има неприятен сив цвят.

Мармаладът се изсипва още горещ в затоплени съдове. Когато изстине напълно, съдовете се затварят, етикетират се и се прибират в хладно помещение.

Гроздовият мармалад е много сладък и затова към него могат да се прибавят плодове с по-малко сладост – ябълки, дюли, сливи или друг плод.

Плодовите каши се приготвят поотделно и тогава се смесват. Обикновено на 10 кг плодова каша се слагат 2 кг други плодове. За сгъстяване на гроздовия мармалад често се прибавя и сладка тиква – на 10 кг гроздова каша 1 кг пюре от тиква.“


Ако и вие пазите в дома си някоя стара безценна книга като тази, споделете с нас вашите любими рецепти от там. Десант ще публикува всяко едно ваше предложение!


В категории: От кухнята на баба , Кухнята на българите , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки