Да надзърнем в стаята на Вазов и в кабинета на Пейо Яворов


Да надзърнем в стаята на Вазов и в кабинета на Пейо Яворов
08 Ноември 2016, Вторник


Уникалка художествено-документална експозиция на Националния литературен музей представя вещи и ръкописи на именити български творци


С уникална юбилейна изложба „Литература и памет“, представяща ръкописи и лични вещи на видни български поети и писатели, Националният литературен музей в столицата посреща навръх Архангеловден 40-годишния юбилей от създаването си.

Експозицията запознава посетителите с творческия и житейски път на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Елин Пелин, Емилиян Станев, Димитър Димов, Владимир Башев и др. Тук е експонирана и сребърната лира, която Иван Вазов получава по време на честванията на неговата 45-годишнина през 1895 г.; мастилницата на Алеко Константинов и неговото свидетелство за адвокатска правоспособност; чашата, с която са кръщавани всички деца на П. Р. Славейков и неговото паче перо; пишещата машина „Адлер“ на сина му Пенчо Славейков, както и ръкописи от кореспонденцията между Пенчо Славейков и Мара Белчева.

Интерес ще предизвика и възстановката на кабинета на Пейо Яворов, в който са изложени  неговите лични вещи и ръкописи, грузинска му кама, подарък от Гоце Делчев, портфейлът на поета със снимка на Лора; пистолетът, с който се прострелва Лора Каравелова и пистолетът, с който се самоубива самият Пейо Яворов.

Посетителите ще видят още и ръкописа на „В полите на Витоша“, бинокъла, подарен на Пейо Яворов от Тодор Александров и още много интересни документални свидетелства от неговия жизнен и творчески път.

Художествено-документалната експозиция включва също свидетелство за успех на Елин Пелин от IV клас, издадено на 29 юни 1894 г., вещи от кабинета на писателя, сред които и часовникът му, спрял в часа, в който той е починал.

Представени са и предсмъртният бележник на Христо Смирненски, първото издание на „Моторни песни“ от 1940 г. на Никола Вапцаров и вещите на поета, предадени след неговия разстрел на близките му.

Тук са още и ловните принадлежности на Емилиян Станев, ръкописни фрагменти на Димитър Димов от романа „Тютюн“ и от неговите лекции по анатомия, както и рисуваните от него в Испания автошаржове.

Място в експозицията са намерили и вещи и писалищни принадлежности на последния председател на СБП до 1944 г. Стилиян Чилингиров, неговият сръбски орден „На Белия орел“ V ст., който получава за спасяването от унищожение на 70 000 тома от Сръбската национална библиотека през 1915 г., а също така и подготвителните бележки за книгата „Синовете на вдовицата. Масонство и масони“ на Иван Богданов, ръкописи на поета Владимир Башев и др.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 4 декември т.г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки