Урна с пръст и черешово топче от Клисура намериха място в Алеята на героите


Урна с пръст и черешово топче от Клисура намериха място в Алеята на героите
04 Ноември 2016, Петък


Досега подобни реликви в столичната Военна академия бяха донесени от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца

Автор: Десант

Тази пролет в рамките на честванията на 140-годишнината от Априлското въстание в двора на Военната академия в София бяха положени урни с пръст от Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца.

„Пустите клисурци“ веднага възроптаха, че сред тези исторически градове, превърнали се в символи на героичната епопея от април 1876 г., не е нареден и техният. Събрана бе подписка, която бе изпратена до президента и премиера. И ето, че справедливостта най-сетне възтържествува!

Урна с пръст и барут от Клисура вече е положена в Алеята на героите. Клисурската кметица Генка Тодорова пояснява, че пръстта е събрана от най-светите места в бунтовното градче – от  знаковата местност Зли дол, там, където по време на Априлското въстание е била разположена клисурската черешова артилерия; от Шайковица, където е убит знаменосецът на Клисура, и от старата църква, където е избита голяма част от клисурското население.

Освен реликвата с пръстта, пропита с кръвта на героите, във Военна академия е пренесена и реплика на черешовото топче, превърнало се в символ на града.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки