Как да отслабнем с помощта на елда


Как да отслабнем с помощта на елда
24 Октомври 2016, Понеделник




Автор: Десант

24 октомври е обявен за Световен ден за борба със затлъстяването, което вече е безспорно признато за епидемията на ХХІ век. В последните години то се разраства с невероятно бързи темпове в световен мащаб. В Европа с наднормено тегло са около половината от населението, като централните и източните части на континента се смятат за най-силно засегнатите от затлъстяването региони.

В България  от наднормено тегло страдат около 63% от мъжете и 46% от жените в икономически активна възраст, като затлъстяване се отчита съответно при 17 и 19% от тях.

Един от най-безопасните методи за борба с излишните килограми е диетата с използването на елда. Това растение незаслужено не е много популярно у нас. А семената на тази култура са с много ниско съдържание на въглехидрати, но много богати на растителни влакна, целулоза, белтъчини, аминокиселини, витамини и минерали.

Елдата буквално твори вълшебства с нашето тяло, като подобрява храносмилането и в същото време извежда от организма токсините и натрупалата се шлака.

Блюдата от елда са своего рода малка природна аптечка. Те стабилизират нивото на захарта в кръвта, което е много важно при диабет. При това след консумирането им нивото на захарта се повишава бавно, а не скокообразно, както при употребата на други въглехидратни храни.

Като шампион по съдържание на желязо пък тя се препоръчва горещо при анемия. Достатъчно е да се приемат дневно по 2 с. л. от нея, залети с прясно мляко, и нивото на хемоглобина ще влезе в норма.

За първи път това растение започва да се отглежда още преди 6000 години в Югоизточна Азия. Негова родина е Южен Сибир и Алтай, откъдето се пренася в Урал, а след ХV в. започва да се разпространява в Западна Европа. В Русия кръщават семената му „гръцко зърно”, тъй като тази култура била отглеждана в манастирите предимно от добре запознатите със земеделието гръцки монаси. От там до днес руснаците я наричат „гречка”.

И така – в какво се състои диетата с елда, която, апропо, няма да ни остави гладни.

Зърната не трябва да се варят, а да се изплакнат и залеят с врява вода в съотношение 1,5 чаша вода на 1 чаша елда. Съдът се завива с кърпа и се оставя да престои така цяла нощ. Така приготвеното блюдо може да се яде в неограничено количество, но не бива да се подправя с нищо, включително и да се посолява.

Допустимо е единствено към него да се добави кисело мляко – това засилва ефективността на диетата, тъй като млечният продукт спомага процесът на изчистване на организма да се извърши по-бързо, а и така се обогатява чревната миклофлора с полезни бактерии.

Може да се изпият и 1-2 чашки зелен чай или кафе без захар. Но задърлжително е да се приема много вода – не по-малко от 1,5 л.

Препоръчва се също да се взимат витаминни комплекси, както е задължително да се преми при подобни монодиети.

Обемът на приготвената елда всеки трябва да регулира според това колко яде в течение на деня – принципно, както вече отбелязахме, няма ограничение какво количество ще се изяде.

Приемът на т.нар. елдена каша, трябва да се прекрати 5 часа преди лягане.

Продължителността на прилагането на елдената диета е две седмици. За това време е възможно човек да се отърве от десетина излишни килограма. Най-важното е, че това става без много усилия, а по време на използването й не се усеща чувство за глад, като в същото време организмът получава достатъчно енергия.

Възможно е заради дефицита на глюкоза в кръвта някои да почувстват умора или да се появи слабо главоболие. За да не се случи това, сутрин на гладно се пие по чаша топла вода с разтворена в нея 1 чаена лъжичка мед.

И още един съвет – за приготвянето на елдената каша подбирайте по бледозелени зърна, а не кафяви, тъй като те са по-полезни.


В категории: Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки