Любопитно: Свети Тома пренесъл християнството в Индия


Любопитно: Свети Тома пренесъл християнството в Индия
06 Октомври 2016, Четвъртък


На 6 октомври честваме паметта на светеца

Автор: Дина Харизанова

На 6 октомври Православната църква почита паметта на един от най-верните последователи на Исус Христос – свети апостол Тома.

Малко известно в западния свят е, че християните в Индия се определят като „християни на свети Тома“, тъй като вярват, че именно той ги е обърнал в Христовата вяра.

Според преданията, през 52 г. той стигнал до крайбрежието на индийския щат Керала и основал там седем църковни общини.

Различните деноминации в щата са обединени под общото название „християни на свети Тома“, а апостолът традиционно е наричан от индийските правоверни „отец на вярата“.

Над 9,5 милиона наброяват християните в Индия. Повечето от тях говорят на дравидския език малаялам и заемат особено място в сложната кастова структура на индийското общество.

Еврейското име Тома означава „близнак“. Според монаха Евтимий Зигабен, той се наричал така, защото действително се родил с брат близнак. Съществуват и други предположения, съгласно които това име му било дадено, защото много приличал на Христос. Но най-същественото в това прозвище, че символизира раздвоеност и неустойчивост.

Съмненията на Тома във възкресяването на мъртвите, по думите на Йоан Златоуст, „произхождало от неверие“, откъдето и апостолът става известен и като Тома Неверни.

Отец Павел Флоренски смята обаче, че той не се е съмнявал поради липсата на вяра, а по-скоро е изразявал изумление. „Грешна е представата за него сато за скептик, тъй като в основата на неговия духовен принос лежи не маловерието, а удивлението и поразен от него, разглеждал всяко дело, достигайки до най-дълбоките му корени“ –  разсъждава свещеникът.

Той е на мнение, че Тома не се е съмнявал във възкресението Христово, но „искал да получи потвърждение на вярата си“.

Тома не е присъствал на първата среща на Апостолите с възкръсналия Спасител и не повярвал на техните свидетелства, че са го видели. След осем дни Исус отново се появил на събрание на учениците си и Тома се докоснал до тялото Му. Ставайки съпричастен на изумителната тайна, той възкликва „Господ мой и Бог мой!“ и осъзнава истината кой е Пътят, Истината и Животът и вече нямал нужда някой да го учи.

Христос избрал Тома да стане апостол. След слизането на Светия Дух в деня на Петдесетница апостолите хвърлили жребий, за да видят кой къде ще отиде да проповядва. На Тома се паднало да замине за Партия, Мидия и далечна Индия.

По местата, където минавал, той извършвал чудеса, като изцерил множество недъзи на страдащите и така обърнал много хора към Христовата вяра. Мнозина били тези, които с интерес слушали проповедите му, като сред тях се срещали и приближени до царския двор. Така свети Тома покръстил царица Мигдония и сестра й Терциада.

Разгневеният цар го затворил в тъмница и го подложил на страшни мъчения, но светецът винаги оставал невредим. Накрая владетелят го осъдил на смърт и войниците го убили пред погледа на множество негови ученици.

Така апостолът изпълнил своята мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Много скоро дори и жестокият цар приел християнството.

Апостол Тома бил изкусен строител. На повечето икони е изобразяван с дюлгерски метър в ръка. През Възраждането се почитал като патрон на дюлгерските еснафи – професионални обединения на майсторите строители и зидари. Те чествали тържествено неговия празник и често поръчвали и подарявали на църквите в родните си места икони с образа му.

Така и до днес 6 октомври се отбелязва  като ден на архитектите, строителите и зидарите. А имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава.


В категории: Вяра , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки