Бургаският архив вади документ на 250 години


Бургаският архив вади документ на 250 години
Стара снимка от залите на
04 Октомври 2016, Вторник




Автор: Десант

На 10 октомври ще отбележим 65-годишнината от създаването на архивната система в България. В тази връзка Държавен архив - Бургас, в партньорство с морската община, ще представи много интересни документи от архивните фондове на бургаските художници Петко Задгорски, Дечко Стоев, Михаил Николов, Георги Баев, Михаил Ангелов, Тодор Атанасов, Кольо Арабаджиев, Райна Рачева и Генчо Павлов.

Експозицията под надслов  "Из личните архиви на бургаски художници" ще бъде подредена в галерия „Георги Баев" и ще остане там до 20 октомври. По време на откриването й присъстващите ще бъдат запознати с инициативата на Държавна агенция "Архиви" „Читател на годината".

През целия ден на 10 октомври (от 11 до 16 ч.) вратите на бургаската териториална дирекция на „Държавен архив“ ще бъдат широко отворени за посетители от различни възрасти. Всички желаещи да се върнат назад във времето ще се докоснат до оригинални и значими документи, които се съхраняват в хранилищата на институцията.

Един от най-ценните експонати, които ще може да бъдат видяни, е най-старият документ от архивната  колекция, който е на 250 години и е с дата от 1766 г.

Покрай това, гостите ще се запознаят с дейността на архива през годините, като ще имат взможност ще наблюдават процес на реставрация на документи и дигитализация и да се запознаят с възможностите, които предлага на потребителите Информационната система на държавните архиви. Посетителите в деня на отворените врати ще имат редкия шанс да надникнат в едно от архивохранилищата, където се съхраняват документите.


В категории: Традиции , Културен Десант , Възраждане

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки