Различава ли се истинският оцет от ментето


Различава ли се истинският оцет от ментето
09 Септември 2016, Петък




Автор: Десант

Според актуалната статистика, през 2015 г. продажбите на оцетни заместители в България са 56% към 44% спрямо натуралните оцети. Това лесно може да се обясни с по-ниските цени (средно с 26% по данни на НСИ), но не е единствения фактор, който влияе на потребителите - съобщават от Асоциация "Активни потребители", обобщавайки данните от поредното си проучване.

Наред с цената съществено значение може да имат точната информация за съдържанието и ясното представяне на продукта. До 2014 г. много трудно можеше да се направи разлика между натурален и синтетичен оцет, защото и двата вида използваха името оцет и само малък брой взискателни потребители можеха да ги различават. Тогава бяха приети законодателни изменения, които да позволят по-ясното разграничаване на натурален и синтетичен оцет (заместител).

Проучването на "Активни потребители" всъщност е направено с цел да се потърси отговор на въпроса дали направеното е достатъчно.

Анализирани са етикетите на 25 синтетични заместители на оцет, закупени от супермаркети в София и Пловдив по три показателя:
- съдържа ли етикетът изображения на плодове, зеленчуци, салати и т.н.
- съдържа ли етикетът информация/препоръка за консервиране
- съдържа ли етикетът друга графична или съдържателна информация, която може да подведе потребителя

Изследването е констатирало, че в някои случаи се използват подвеждащи изображения на етикетите като изображения на плодове, навяващи асоциацията, че продуктът е произведен от плодова суровина - такъв е случаят в 2 продукта; изображение на дете, което намеква, че продуктът е за деца - в 1 продукт; снимка на туршия, която ясно намеква, че продуктът е подходящ за консервиране - в 2 продукта.

Установени са и подвеждащи надписи с различни по цвят и големина шрифтове. Така например, при два продукта се наблюдава акцентиране върху думите „винен" и „ябълков" чрез използване на по-голям шрифт и по-ярък цвят. Така потребителят може да остане с впечатлението, че това е винен или ябълков оцет, а не заместител.

При един продукт се наблюдава изписване на думата „Оцетен“ с намаляващи букви и "заместител" с дребен шрифт. Така се постига лесна четимост на първите букви О-Ц-Е-Т и по трудно различим остатъка от надписа "Оцетен заместител", което лесно може да заблуди че това е оцет, а не менте.

От "Активни потребители" са категорични, че много от приетите законови норми не решават проблемите, а само предизвикват измислянето нови форми на заобикаляне. Те смятат, че са нужни повсеместни усилия от множество институции с фукус не само върху отделни видове продукти, а върху всички продуктови групи, в които се предлагат имитации (оцет, млечни продукти, майонеза, мед и др.).

Цялото проучване може да намерите на aktivnipotrebiteli.bg.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки