Бобовдолското село Новоселяне отбеляза 440 години от създаването си


Бобовдолското село Новоселяне отбеляза 440 години от създаването си
08 Септември 2016, Четвъртък




Автор: Йордан Антов, Председател на НЧ „Васил Левски – 1932“1 с. Новоселяне, общ. Бобов дол

На 3 септември бобовдолското село Новоселяне със земляческа среща – събор отбеляза 440 години от създаването си. Празненството се проведе за първи път в историята на населеното място.

Инициативата бе на местното Народно читалище „Васил Левски – 1932“ и кметството.
Според известните исторически сведения, село Сенокос, както е било старото му име на Новоселяне, е било разселено след набези на турците, като по-голяма част от жителите му се заселват в подножието на Пирин в с. Брежани, в Кресна и съществуващото и до днес там със същото название село Сенокос.

Първоначалното име на Новоселяне, което е датирано от 1576 г. е Новосел. То е създадено в местността Света Богородица в Конявската планина, където и до днес се среща топонимът  Новоселски ливади. След това се премества в местността Сенокос, откъдето идва и сетнешното му название.

По-късно част от жителите му се преместват на ново място като „нови селяни“, „новопреселени“ и дават новото име на поселището си – Новоселяне.

След толкова изминалите години оттогава, днес скъсаната нишка отново е завързана. Всички гости на събора бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и закичени със здравец, а после се отправиха към историческата селска църква „Св. Тодор Тирон“, в която през 1967 г. в продължение на 20 дни се е укривал Апостола на свободата Васил Левски. По време на престоя си тук той създава първия таен революционен комитет в Дупнишкия край, на който станали членове 13 местни жители и чийто председател бил свещеникът Стоимен Радов.

Паролата на организацията била „Шунур“, откъдето и той получава прякора си поп Шунур.
Тържествата по повод славния юбилей на селото започнаха с изпълнение на националния ни химн, а танцови и певчески състави от НЧ „Миньор“ - Бобов дол, НЧ „Пробуда“ - с. Мало село и НЧ „Хр. Ботев – 1929“ - с. Брежани повдигаха градуса на настроението с изпълненията си.

Поднесени бяха цветя пред единствения паметник на Левски на територия на община Бобов дол, който се издига именно в Новоселяне.

В края на този вълнуваш ден празнични фойерверки озариха небето над това прекрасно българско село, оцеляло през вековете и гледащо уверено към бъдещето.


Паметникът на Левски в Новоселяне е единствен в цялата Бобовдолска община

В категории: Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки