В отговор на вашите въпроси


18 Август 2016, Четвъртък


От години страдам от различни чревни проблеми, но най-вече от метеоризъм. Пробвала съм лечение с всякакви широко рекламирани хапчета,



но ефектът им е краткораен. Има ли някакви природни средства, които могат да помогнат за преодоляване на това състояние?
Геновева Василева,
Шумен

Метеоризмът представлява извънредно натрупване на газове в стомашно-чревния тракт поради повишеното им образуване или недостатъчното им извеждане от организма. Механизмите за възникването им са разнообразни: стомашно-чревни заболявания, психогенни и др., но най-разпространената причина е неправилното хранене.
Към препаратите, бързо премахващи повишеното газообразуване, се отнасят т.нар. адсорбенти, като активния въглен например.
При метеоризъм трябва да се изключат от менюто бобовите растения, зелето, спанакът, гроздето, сладките сортове ябълки, газираните напитки, бирата, черният хляб, стафидите. Месото и рибата следва да се приготвят на пара или запечени на парчета. Зеленчуците трябва да са варени, запечени или на пюре.

Разбира се, в случая помагат и народните рецепти.

Рецепта 1: Приготвя се настойка от билката луличка. Тя е нежно разхлабващо средство при запек и метеоризъм. 1-2 с. л. от дрогата се оставят да престоят 2 часа в чаша вряла вода. Приема се по 1-2 с.л. 3-5 пъти на ден, а вечер се изпива ¼ чаша.

Рецепта 2: 2 с.л. топла настойка от лайка се приемат 3-4 пъти на ден в продължение на 2-3 месеца. Тя помага при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрити, колити, ентероколити, при метеоризъм и други проблеми.

Рецепта 3: За подобряване на храносмилането, при хронични колити, запек, метеоризъм и спазми се пие настойка от плодовете и стъблата на копъра. Тя се приготвя като 1 с.л. от билката престоява 2 часа в 2 чаши топла вода. Пие се по ½ чаша затоплена настойка 3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 4: Плодовете на кимиона във вид на запарки се приемат вътрешно като средство, тонизиращо дейността на стомаха, пресичащо процесите на гниене и ферментация в червата, атония и болки в тях, запек и метеоризъм. Смлените на прах плодове се взимат по 2-3 г 3-4 пъти дневно преди хранене заедно с топла вода.
Може да се приготви и настойка, като 1-2 ч.л. смлян кимион се оставя да престои 2 часа в чаша с вряла вода. Пие се по ¼ чаша 3-4 пъти на ден преди хранене. На децата се дава по 1 ч.л. (може и подсладена с мед) 5-6 пъти на ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки