Добивите от праскови у нас се увеличават


Добивите от праскови у нас се увеличават
09 Август 2016, Вторник


Отчитаме 16% ръст на добивите от праскови в сравнение с миналата година, което се дължи и на увеличените реколтирани площи.


Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 15-ото издание на празника „Златна праскова“ в сливенското село Гавраилово. Тя обясни, че с предложените промени в схемите за обвързана подкрепа производителите на тези плодове остават с най-високо подпомагане в групата на занимаващите се с трайни насаждения.

Според въведената от министерството модулирана ставка, всички малки и средни стопанства ще получават повече помощи на декар при условия на доказан добив. „Това ще допринесе за по-големи доходи за земеделските производители и повече българска продукция на пазара“, категорична е Танева. Тя подчерта, че в България се наблюдава ръст във всички сектори на земеделското производство.
В община Сливен се намират над 51% от насажденията с праскови в цялата страна. През последните две години значително е нараснал броят на занимаващите се с отглеждането им производители – от 8 на 34.

По-рано през седмицата МЗХ отчете и 16 % ръст при оранжерийното производство. Това показват данните от анализа на прилагането на обвързаната подкрепа по линия на директните плащания за 2016 г. Наблюдава се и увеличение с 52 % при плодовете. „Този процент отразява изсветляването на сектора. Ръстът при зеленчуците е още по-голям – има култури, които имат в пъти по-голямо производство от миналата година”, посочи още земеделският министър.

„В сектор „Животновъдство” отчитаме с близо 11 % ръст на производството на отглежданите крави в България. Той е още по-голям в направлението за под селекционен контрол, който е по-продуктивен”, похвали се също Десислава Танева. Тя обясни, че намаление се отчита единствено при млечните крави, които не са под селекционен контрол. По думите й, през последната една година броят на овцете е нараснал с 15 % . Тя е категорична, че подкрепата в земеделието трябва да се прилага, така че операторите да бъдат конкурентноспособни и готови да посрещнат всички търговски споразумения.
Очакваният бюджет, с който ще стартира първият прием по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктури, включително инвестиции" от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., е в размер на 300 млн. лв.

„Това е половината от бюджета на мярката за целия програмен период. Този подход прилагаме при всички мерки, които до момента сме отворили”, поясни министър Танева.
Приемът на заявления по мярката ще стартира в края на месец август. Вторият прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства” от ПРСР 2014-2020 г. ще бъде обявен през октомври и за него е предвиден целият остатъчен бюджет.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки