Къде е отчетът за даренията, събрани от барон дьо Кабан


Къде е отчетът за даренията, събрани от барон дьо Кабан
Ксавие дьо Кабан
22 Юли 2016, Петък


НПО-то на френския посланик у нас набираше пари за подпомагане на българската изложба в Лувъра

Автор: Божидар Чеков

На 10 април 2015 г. посланикът на Република Франция у нас Ксавие дьо Кабан даде обширно интервю за вестник „24 часа“, в което оповести кампания за набиране на средства за българската изложба на тракийските ни съкровища в Лувъра. По причини, които само той си знае, Негово Превъзходителство се представи като председател на някаква асоциация, зовяща се „Приятели на Лувъра в България“.
Данни за подобна организация не намерихме никъде. За сметка на това открихме Ксавие дьо Кабан начело на сдружението „Комитет за подпомагане на изложбата на българските антики в Лувъра“, заедно с един друг френски дипломат и една българка.

Журналистът от „24 часа” вероятно от страхопочитание към френския благородник – амбасадорът е барон – пропуска да зададе парещия устните на всеки българин въпрос: „Защо френски дипломат ще прави сдружение не във Франция, а в България – страна, остро критикувана за корупция от самия него?!“. Но нейсе.
Посланикът доверява, че е получил „голяма глътка въздух“ от българските институции и дори цитира „огромната сума от 300 000 евра!“. Не става ясно дали тези пари са вързани в кърпа, или по-скоро са очаквани. В един момент дьо Кабан прави в интервюто си завой на 180 градуса. Вместо да изкаже благодарност към държавата, дала „въздух“ на неговата инициатива, дипломатът отхвърля с един замах законовите процедури за набиране на доставчици за изложбата.

„Българското правителство минава през тежки процедури с търгове, което не би позволило кампанията да се организира навреме“ – казва той. Подобно заключение от страна на представител на страна, съосновател на Европейския съюз, е меко казано неприемливо. Това изявление е признание за укриване на данъци. По принцип сдружения и фондации не плащат ДДС.
От професионална гледна точка, господин посланикът не може да ни убеди, че без търгове и конкурси е подбрал най-качествените и конкурентноспособни доставчици. А относно събирането на средства дьо Кабан уверява, че „в набирането им няма нищо скрито (?). Че асоциацията е публична и сметките й са напълно прозрачни“. Всичката информация щяла да бъде качена в интернет – обещава той.

Според устава на сдружение „Комитет за подпомагане на изложбата на българските антики в Лувъра“, финансовият отчет трябваше да бъде публикуван до 30 юни 2016 г.
От изложбата в парижкия музей мина повече от една година – достатъчно време за изготвяне на финансовия отчет за събраните и похарчените пари. Но последният такъв документ на сдружението, който е качен в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за обществено полезна дейност (справката може да се направи в сайта на Министерството на правосъдието, б.р.), се отнася за 2014 г. От него става ясно, че сдружението е приключило въпросната финансова година с „положителен финансов резултат“ от 3000, 01 лв. (три хиляди лева и една стотинка)!

Доходът идва от парично дарение на стойност три хиляди лева, направено от „Боарон БГ“ – дъщерна компания на едноименния френски фармацевтичен гигант за хомеопатични медикаменти – за целите на финансирането именно на изложбата във френския Лувър. Откъде идва едната стотинка не е ясно.
Интересно е какво крие НПО-то на френския посланик и защо не е публикуван още финансовият отчет за 2015 г., за да се види как са похарчени другите 300 000 лв., които дьо Кабан твърдеше, че е събрал от дарители. И за част от които дни преди откриването на изложбата в Лувъра той заяви пред медиите, че ще бъдат вложени и в паралелно организираните бизнес събития. Какви, защо и как – българското общество все пак трябва да знае.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки