Сокотерапията помага да сме здрави и бодри


21 Юли 2016, Четвъртък


Основите й полага американският доктор Норман Уокър


Пресните плодови и зеленчукови сокове са прекрасно средство за лечение на множество заболявания и поддържане на доброто здраве.
За основоположник на сокотерапията се смята американският лекар Норман Уокър. И всичко започва с морковения сок. Докторът бил убеден, че богатият на каротин и витамини морков и неговият сок трябва да са основна храна за всеки човек, който иска да запази здравето си за дълги години.

Разказва се как веднъж Уокър помогнал на няколко деца със слабо зрение да постъпят в лятно училище. Той им „предписал“ ежедневно да изпиват по 2 л прясно изцеден сок от моркови. Само след два месеца те били признати за годни и приети за обучение. Все пак, по-късно учените установили, че морковеният сок не бива да се употребява в големи количества, тъй като черният дроб го усвоява трудно, а оранжевият пигмент не успява да се изхвърли от организма и променя цвета на кожата.
И все пак защо е по-полезно да се пият сокове, а не да се ядат целите плодове и зеленчуци? Работата е там, че в организма соковете се усвояват много бързо и изцяло, почти без усилия от страна на храносмилателната система. При това те успяват да изведат мъртвите клетки, които се натрупват при преяждане.

В тяхна полза говори и това, че при приготвянето им всички нитрати, попаднали в изходните плодове и зеленчуци, остават в остатъците, получени при изцеждането.
Всяка комбинация от сокове намира приложение при определени заболявания. Така например смес от моркови и спанак в пропорция 2:1 помага при грип, главоболие, затлъстяване, сърдечни заболявания.
За увеличаването на броя на червените кръвни телца е много полезен сокът от червено цвекло. Освен това той добре почиства черния дроб и облекчава менструалните болки.
На свой ред доматеният сок стимулира работата на задстомашната жлеза, засилва апетита и проявява кръвообразуващо, жлъчегонно, противовъзпалително и успокояващо действие.

Сокът от магданоз прекрасно прочиства организма. 30-50 мл от него подобрява работата на надбъбречната и щитовидната жлеза и укрепва кръвоносните съдове и артерии. За още по-добри резултати се препоръчва той да се смеси със сок от червено цвекло и моркови.
Краставичният сок пък действа като слабително, температуропонижаващо и възстановяващо кръвта средство. Той укрепва венците, зъбите и е много полезен при хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, ставите и сърцето.

Благодарение на високото съдържание на витамин С портокаловият сок е просто незаменим в по-студеното време за профилактика и лечение на простудните заболявания, а също и при авитаминоза. Той повишава тонуса, премахва умората и укрепва кръвоносните съдове. Препоръчва се и при атеросклероза, хипертония и чернодробни заболявания.
Несъмнено достойнство на тази напитка е нейната ниска калоричност. Но тя не е полезна за всички – противопоказна е при язва на стомаха или дванадесетопръстника и гастрити с повишена киселинност.

Сокът от грейпфрут помага за преодоляването на стреса, намалява риска от развитие на остеопороза и способства за извеждането на камъните в бъбреците. Покрай това понижава количеството на „лошия“ холестерол в кръвта, предпазва зъбите и венците, а при простуда и грип активизира защитните сили на организма. В същото време успешно изгаря мазнините и способства за намаляване на телесната маса. 
Много бързо изчиства организма от шлаките и вредните вещества ябълковият сок. Той съдържа много желязо и затова се препоръчва при анемия. Трябва да се пие по-често от хора, страдащи от бронхит, проблеми с белите дробове и пушачи. Но също е противопоказен при гастрит с повишена киселинност и сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Не по-малко полезни са и зеленчуковите сокове. При храносмилателни проблеми и нервни разстройства помага сокът от картофи, а от запек избавя този от белокочанно зеле. Той способства и за отслабването и дарява кожата със свежест и гладкост. Сокът от зелена чушка пък укрепва косите и ноктите.
Съществуват и по-екзотични витаминозни напитки като тонизиращия сок от глухарчета, който укрепва скелета, а коктейл с моркови и люцерна помага при бронхит, трахеит и хемороиди.
Важно е да подчертаем, че сокотерапията изисква ежедневно пиене на сокове. Не може да се очакват резултати, ако се употребяват само ден-два. Битува мнението, че за постигането на лечебен ефект трябва да се изпиват от 3 до 6 чаши, а за общо укрепване на организма – не повече от 1-2 в денонощието.


Полезни съвети

Установено е, че соковете, получавани с помощта на центрофуга или центробежни сокоизтисквачки, са по-полезни от тези, изцедени с преса. В центрофугата те се приготвят значително по-бързо, което значи, че и по-малко се окисляват.
В ябълковия сок например, получен с центрофуга, флавоноидите са три, а кондензираните танини – десет пъти повече, отколкото в „пресования“.
Покрай това в центрофугирания сок се съдържа до 10% от меката част на използваните плодове или зеленчуци и значително повече биологично активни вещества, които са по-ценни от гледна точка на сокотерапията.

Соковете трябва да се приготвят изключително само от пресни и здрави продукти и да се изпиват веднага. Съхранявани в хладилник, дори и за кратко време, започва ферментация, която разваля напитката, макар вкусът й да не се променя. Консервираните сокове също са непригодни за лечение, тъй като в голяма степен са загубили полезните си свойства.
Диетолозите съветват в началото на курса на соколечение напитките да се изготвят от един вид плодове или зеленчуци, за препоръчване – цитруси. И още един съвет – соковете от костилкови видове (вишни, череши, сливи и пр.) е хубаво да не се смесват с други сокове.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки