Ще изчезнат ли и тролейбусите, както се изгубиха и магаретата


Ще изчезнат ли и тролейбусите, както се изгубиха и магаретата
До дни медните проводници от тролейбусната мрежа в центъра на Велико Търново ще бъдат демонтирани
01 Юли 2016, Петък


След като този вид транспорт бе ликвидиран в Добрич, Габрово и в други градове, започна тоталното изрязване и демонтаж на мрежата и във Велико Търново

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Електротранспортът е сериозен фактор в съвременната градска транспортна система на големите градове по света и у нас. Той е една от приоритетните и стратегически цели на програма „Европа 2020”. В много страни на Стария континент, Азия и Америка непрекъснато се обновяват както транспортните средства, така и инфраструктурата.
По времето на соца 17 български града „се обзаведоха“ с тролеи. В още пет населени места – Шумен, Ямбол, Видин, Благоевград, Димитровград и Горна Оряховица, тролейбусните линии останаха недовършени. Понастоящем в България тролейбуси вече се използват само в 10 града – София, Бургас, Варна, Русе, Стара Загора, Плевен, Хасково, Сливен, Враца и Пазарджик.

Завинаги в миналото останаха тролеите в Казанлък, Пловдив, Габрово, Добрич, Перник и Велико Търново.
И докато в столицата тенденцията е тролейбусната мрежа да се разрасне до 2020 г. с нови 9 маршрута, броят на превозените граждани да се удвои и това да стане най-използвания транспорт след метрото и трамваите, в транспортните схеми на всички останали „тролейбусизирани“ градове тези екологични превозни средства имат второстепенна роля след автобусите.

Какво се случва обаче там, където този транспорт вече е „пенсиониран“. То е ясно – като лешояди върху нефункциониращата вече контактна мрежа, метални конзоли за окачването й, кабелни захранвания, оборудване на токоизправителните станции и прочее съоръжения, нужни за обслужването на тролейбусните съобщения, се нахвърлят фирми и фирмички, които по съответните обществени поръчки за жълти стотинки се заемат с демонтажа им. А после си правят пачките от предаването на тоновете железа и десетки хиляди километри кабели за скрап.
В момента е в ход тоталният демонтаж на тролейбусната мрежа във Велико Търново. От бившето тролейбусно депо до автобусната спирка в кв. „Чолаковци" всичко е опоскано, на ръждясалите стълбове стърчат само обтегачите. По-голямата част от мрежата в този район, близо 4 километра, беше открадната в последните месеци от неизвестни апаши под носа на общинската администрация и полицията.

„Община Велико Търново сключи договор с ЕТРА - ЕЛ за нарязването на медния проводник от контактната мрежа. Започна се от квартал „Чолаковци", където набезите на крадците беше най-голям, а районът е най-рисков. След това ще бъде демонтирана мрежата и в по-централните участъци в града, където по-трудно се краде. Договорът предвижда фирмата да складира и съхранява нарязания проводник, като до четвъртия месец няма да плащаме наем. Дотогава ще се опитаме да намерим купувач за бракувания материал от контактната мрежа", поясни инж. Ивайло Дачев, главен експерт във великотърновския общински отдел „Техническа инфраструктура".
За рязането на контактната мрежа няма информация да е провеждан търг или конкурс.
В момента се реже само медният проводник. Инж. Дачев е категоричен, че той не подлежи на продажба за повторна употреба.

На противоположното мнение обаче е един от строителите на тролейбусната мрежа в старопрестолния град Иван Неков. За опитите му тя да бъде запазена „Десант“ разказа още в началото на 2014 г. Още тогава предрекохме, че всички следи от някогашното кръстосване на тролейбуси по старопрестолните улици ще заминат за скрап. Запазват се единствено ръждясалите метални стълбове, защото се ползват за уличното осветление.
Седем безуспешни търга с ясно наддаване организира през миналата година Община Велико Търново за продажба на амортизираната тролейбусна мрежа, без да се яви купувач. Шест бяха опитите за 723 225 лева да бъдат продадени 42,305 километра контактен меден проводник, 51 422 килограма метални конзоли, стрелки, свързващи и окачващи елементи и още 6,512 километра стоманени въжета от обтяжките.

За седмия търг съветниците решиха цената да бъде намалена до 433 935 лева. Така се стигна до решението на великотърновския Общински съвет от 31 март тази година за отмяна на търговете, а Общината сама да нареже контактната мрежа и да чака по-добри времена за продажбата й.
В реални условия по улиците на Велико Търново през лятото и есента на миналата година бяха тествани различни електробуси, производство на израелска и чешка фирма – като алтернатива на ликвидирания през 2008 г. екологичен тролейбусен транспорт (въведен в експлоатация в старопрестолния град през 1989 г.). Цената им е по 400 хиляди евро. Отделно са разходите по 100 хиляди евро за токозарядна станция при израелската технология. Транспортните фирми, които ги тестваха, заявиха, че разходът за километър пробег е от 12 до 15 стотинки.

Въвеждането на електробусите във Велико Търново все още не е на дневен ред, въпреки че това е посоката според управленската програма на кмета Даниел Панов (ГЕРБ). По програмата „Региони в растеж“ градът има резервиран бюджет от 10 милиона лева, който да харчи за градски транспорт. Какви електробуси ще се купят, ще се прецени след отварянето на оперативната програма и в зависимост от условията, заложени в нея по отношение на транспортната схема.
Преди време едни англичани се дивяха, че виждат у нас истинско живо магаре. В мъгливия Албион клепоухите добичета отдавна били изчезнали. Вероятно ще настъпят времена, когато нашего брата по същия начин ще се възторгва като види нейде в странство тролейбус. Дето се вика: „О, времена, о, нрави“!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки