Незаконна фирма стана инвеститор номер едно


Незаконна фирма стана инвеститор номер едно
Публикацията във „Форбс“, която изобличава разработката на „Юбер“ като вреден софтуер
17 Юни 2016, Петък


След като миналата година „Юбер“ бе изгонена от България, сега компанията под аплодисменти ще разработва съмнителен софтуер за електронни плащания

Автор: Диана Славчева

Вероятно мнозина си спомнят миналогодишния скандал с такситата на „Юбер“. След като Комисията за защита на конкуренцията обяви, че регистрираната в Сан Франциско технологична компания извършва нелоялна конкуренция с нерегламентираната си таксиметрова дейност, прикрита като „споделено пътуване“, и незабавно трябва да прекрати тази си практика, по-късно това бе потвърдено и от Върховния административен съд. Така на едноименното мобилно приложение за споделени пътувания бе сложен край (макар сайтът им на български все още да е активен).

Апропо, опиталата се да направи пробив на европейска сцена услуга, тръгнала от САЩ, междувременно бе забранена на Стария континент и във Франция, Испания и Италия. Тя бе обявена извън закона и в Австралия, Япония, Южна Корея, че дори и на много места в Съединените щати.
Но това не бе краят на бизнес мераците на „Юбер“ да се намести удобно на родния пазар. И ето че не мина и година и тези дни бяхме сюрпризирани с ново пет – икономическият ни министър Божидар Лукарски съобщи, че компанията е получила сертификат за инвестиция клас А. Този път за свой проект за разширяване на научноизследователски център в София с разработка и поддръжка на високотехнологичен софтуер.

От Агенцията за инвестиции информираха, че софтуерът на „Юбер“ щял бил да се ползва в цял свят – „в над 330 града в над 61 държави“. В момента в центъра работели над 20 инженери, а планът на фирмата бил до края на годината броят им да достигне 60!
„Разработеният софтуер ще обслужва електронните плащания и издаването на електронни фактури на клиентите, ползващи онлайн платформата на „Юбер“. Хъбът ще осигурява и поддръжка на разработения софтуер постоянно, като инженерите, назначени в България ще наблюдават работата на софтуера и ще отстраняват възникнали проблеми, бъгове и т.н.” – уточняват от агенцията.

Звучи прекрасно, нали? И щеше да е такова, ако нямаше няколко „но“. Да оставим настрана това, че сме изгонили въпросния инвеститор през вратата, а той се намърдва пак у нас през прозореца. По-притеснително е, че през миналата година ИТ специалисти квалифицираха програма, разработена от „Юбер“ като малуер – това на прост език ще рече, както пояснява „Уикипедия“, че става въпрос за софтуер, „предназначен да повреди, наруши функционирането, открадне, разруши или като цяло да извърши негативни и нелегитимни действия в рамките на компютърни системи“. За апликация на компанията за „Андроид“това черно на бяло е казано и доказано в престижното издание „Форбс“. Та не се знае каква ще е новата им разработка.

Още по-тревожна е информацията, която откриваме в саудитския сайт „Араб нюз“. В дописка с дата 3 юни 2016 г. се казва, че „Саудитска Арабия предприема нови стратегии, за да инвестира парите си – по-агресивни и по-тясно свързани с плановете за икономическо развитие на страната“. И в тази връзка за 3,5 милиарда долара инвестиционният фонд на саудитското кралство е закупил дял в „Юбер“. Твърди се, че сделката може да помогне на Рияд „да се спаси от ниските цени на нефта за сметка на диверсификация на икономиката и създаването на работни места за местните жители“.
Това май звучи познато?! Прилича на хвалбите на нашата Агенция за инвестиции. Само дето не става ясно колко ще са работните места, които ще разкрие „Юбер“ в Саудитска Арабия на фона на нашите 20 засега и шейсетина вбъдеще.

Тук ще отворим скоби, за да припомним как от ведомството, подчинено на Лукарски, раздават на килограм сертификати за инвеститор от клас А, даващ редица привилегии, наречени по-безобидно: „насърчителни мерки и стимули”: съкратени срокове за административно обслужване, и то индивидуално; придобиване право на собственост или ограничени вещни права върху имоти, без търг или конкурс; финансово подпомагане за изграждане елементи на техническата инфраструктура, за обучение за придобиване на професионална квалификация на заелите новите работни места, и за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски за държавното осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за новоназначените работници и служители за осъществяването на инвестиционния проект!

Горд носител на такъв сертификат преди години стана и международният аферист Божидар Томалевски, именуващ се иначе Дарио Томалети, с неговата компания „Каблан“, дето щеше да стои голф игрище край поморийския град Каблешково. Предвидените за целта терени и до днес тънат в бурени. Инвеститор от клас А са и компаниите на канадците „Дънди прешъс“, които разработват златните ни залежи в Челопеч и Крумовград срещу жълти (но не златни) стотинки, дето плащат на държавата, докато тровят и унищожават природата ни при добива на благородния метал. 
Да не продължаваме с примерите, че край нямат.

За малко ще се върнем отново към Саудитска Арабия, за да продължим със съобщението в „Араб нюз“. Та там се казва още, че от „Юбер“, които работят на територията на арабската държава от 2014 г., засега не са обявили някакви конкретни договорености по разширяването на бизнеса си в кралството. Но пък е известно, че шефът на саудитския обществен инвестиционен фонд Ал Румаян вече е член на Съвета на директорите на компанията, като по този начин правителството на Саудитска Арабия ще взима непосредствено участие в приемането на решенията на „Юбер“. Честито!

Тези дни „Уол стрийт джърнъл“ пък съобщи, че „Юбер“ планира да привлече допълнително до 2 млрд. долара чрез издаване и пласиране на дългови книжа, като емитирането им е насрочено за следващата седмица. Консултанти на операцията ще са американската банка Morgan Stanley и британската Barclays. На 5 юни основателят и директор на „Юбер“ Травис Каланик на лекция в Москва обяви, че няма да пуска акции на борсата чрез първично публично предлагане.

Основаната през 2009 г. компания се хвали, че услугите й са достъпни в над 400 града по света. Фирмата получава от шофьорите, работещи чрез нея, комисиона от 20 процента от всяко повикване. А какво ще получава от новия си софтуер, дето ще обслужва електронните плащания у нас, не се знае. Но е ясно, че България едва ли ще получи нещо хубаво!


Съобщение в сайта „Араб нюз“ за придобиването на дял в компанията от страна на правителството на Саудитска Арабия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки