Иконите на един българин са най-тачените в Лондон


Иконите на един българин са най-тачените в Лондон
Иван Джиджев пред нарисуваната от него икона на Тримата патриарси
23 Май 2016, Понеделник


Сливналията Иван Джиджев, който живее от седем години в британската столица, изографиса част от най-старата църква в Англия

Автор: Георги Ваташки

Най-светлият християнски празник „Възкресение Христово“ бе по-различен тази година за жителите на Лондон. В началото на април, в навечерието на празника най-старата църква в британската столица – St. Mary-le-Bow („Света Дева Мария с арките“), построена от легендарния архитект Кристофър Рен, се сдоби с две нови красиви икони, изобразяващи „Св. Богородица с младенеца“ и сцената „Преображение Господне“. Те са дело на българина Иван Джиджев, който седем години живее във Великобритания.

Нашенецът отдавна се е наложил като един от най-талантливите иконописци, за него говорят всички църковни служители на Острова. Не само източноправославните, но и католиците, и протестантите, и англиканите. Иконите му са изрисувани според канона, но всяка една от тях носи частица и от богатата душевност на твореца.
Българинът е бил поканен от личния свещеник на кралица Елизабет II да изографиса катедралата St. Mary-le-Bow която е изградена още през далечния IX век и е преобразена в стил барок през 1668 г.

„Като художник се опитвам да се докосна до илюзията за вечност и съчетавам много влияния при създаването на творбите ми. Моите изображения са в два основни стила – византийски и ренесансов. Рисуването на икони се счита за свещена професия в цялата история, като от художника иконописец се изисква комбинация от богословско разбиране, много исторически изследвания и най-важното – творческо въображение и сериозни умения с четката“, разказва за работата си в St. Mary-le-Bow зографът в своя официален сайт.

Специално за Великден Джиджев излага в храма и част от своите мозайки, с които е прочут в цял Лондон. Силно впечатление у посетителите оставят творбите „Тримата вселенски учители” и главата на Исус Христос. Те предизвикват интерес и у редица викарии и свещеници, ръководители и представители на различни църкви от централната част на британската столица.
„Изкуството на мозайката много наподобява засаждане на дърво, защото тя е нещо, което трае вечно. Въпреки че води своите корени от древни времена, мозайката никога не е спирала своето развитие. Срещаме я първо във Вавилон хилядолетия преди новата ера, след това древните гърци я правят хармонична, а римляните й добавят елегантност. Аз се стремя да добавя към нея и част от модерното християнство, без да нарушавам църковните канони“, споделя сънародникът ни пред сайта sliveninfo.com.

Иван Джиджев е роден в Сливен през 1980 г. Нашенецът не е придобил таланта си по наследство, тъй като в семейството му няма нито един художник. Но още като ученик в основното училище той обожава да рисува и често илюстрира по цял ден „разни истории“.
„Четох в една книга, че всички деца обичат да се занимават с изкуство, но въпросът е дали това желание се насърчава вкъщи или родителите им се опитват да ги пренасочат към нещо „по-истинско и смислено“. Много се радвам, че у дома никой не ме е спирал и не ми е пречил да рисувам“, откровен е българинът.
Той завършва с отличие Художествената гимназия „Димитър Добрович". След като се дипломира, работи две години в ателието на прославения наш скулптор Вежди Рашидов. Започва да изографисва свети образи случайно, след като един клиент го помолил през 1996 г. да му нарисува икона.

„Хареса ми, защото съм религиозен и вярвам, че иконата не е само произведение на изкуството” – обяснява Иван. Още при първите му опити неговият талант е забелязан и поръчките заваляват. Славата му на талантлив иконописец се разнася из цяла България.
Лично бившият патриарх на Българската православна църква – Максим, дава разрешението си Джиджев да изографиса два стенописа в храма „Св. Никола” в родния му Сливен, обявен за паметник на културата. Негови стенописи има в още две български църкви, както и в частен параклис на заможна фамилия.

След като научава занаята, Джиджев решава да опита късмета си зад граница и кандидатства за стипендия в Художествена академия за изящни изкуства във Виена. Приет е там през 1998 г., като сред преподавателите му е прочутият италиански художник и създател на художественото течение на минимализма „Арте повера“ - Микеланджело Пистолети.
Докато следва в Австрия, нашенецът често твори за богати виенчани и така попълва скромния си студентски бюджет. След като се дипломира, работи няколко години към самата Академия, като води практиката на начинаещите студенти. През 2005 г. иконописецът решава да напусне Австрия и се насочва към мъгливия Албион.

„Избрах Лондон за свой втори дом, защото според мен мегаполисът е и световен център на изкуството. В самото начало бях готов да работя каквото и да е, за да осигуря добър живот на съпругата и дъщеричката си. Въпреки това бях подготвил портфолио с творбите си и го разпратих на няколко импресарски агенции“, разказва Иван за първите трудни дни в британската столица.
Изминал повече от месец преди някой да се свърже с него. Когато обаче телефонът най-сетне позвънява, той чува хвалебствия за таланта си и получава предложение за съвместна работа. Така сключва договор с една най-големите импресарски агенции Master Iconic Art, която има десетки клиенти от цяла Европа.

През 2011 г. икона на българина, изобразяваща свети Никола, е показана в един от най-старите параклиси в Лондон – „Свети Петър в окови“. Тя е част от прочутата лондонска крепост Тауър, където през Средновековието са били затворен видни хуманисти като Томас Мор и Уолтър Рали. Там са погребани и съпругите на крал Хенри VIII. През същата година Иван  получава специална поръчка от една от личните съветнички на кралица Елизабет II да нарисува икона на Йоан Кръстител.
През следващата 2012 г. младият иконописец е поканен да представи модерна арт инсталация в най-голямата катедрала в Лондон – „Сейнт Пол”, в която се стичат милиони туристи и вярващи от цял свят. Той изписва на голямо пано с размери 10 на 7 метра, точно в центъра й, текстове от Библията, но не на латиница, а на глаголица – азбуката, сътворена от славянските първоучители св. св. Кирил и Методий.

„Поканата дойде лично от кардинала, който завежда хазната на „Сейнт Пол“. Досега в катедралата са показвани само две изложби, които не са свързани директно с християнството. Едната е на прочутия модерен скулптор Хенри Мур, а другата представя картини на съпругата на Джон Ленън – Йоко Оно“, пояснява зографът. По-късно същата година той излага свои икони и мозайки и отвъд Океана –  в Сиатъл, по време на XVI конгрес на всички православни църкви.
Своеобразен връх в кариерата си Иван Джиджев достига през 2011 г., когато е натоварен със задачата да нарисува икона на свети Бенедикт, която била дарена на бившия папа Бенедикт XVI по време на официалната му визита във Великобритания. Светият образ бил в покоите на главата на католическата църква през всичките четири дни на посещението, а в момента е изложен на видно място във Ватикана.

Сред най-значимите бъдещи проекти на родния иконописец е участието му в конкурса за изработване на мозайката в един от четирите купола на знаменитата Уестминстърска катедрала „Сейнт Джордж“. Проектът е на стойност 200 хиляди паунда, а дали Иван ще е човекът, който ще я направи, ще стане ясно в края на октомври, когато членовете на ръководството на Англиканската църква ще обявят кой печели поръчката.
Докато чака тяхното решение, Джиджев не си губи времето и продължава да рисува за известни частни клиенти, сред които има и приближени на кралското семейство аристократи. Иконите му се купуват на цени, достигащи 17 000 лири, а към тях проявяват интерес дори знаменитите аукционни къщи „Сотбис” и „Кристис”.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки