Сокът от тиквички сваля килограми


Сокът от тиквички сваля килограми
Снимка: Bonduelle България
19 Май 2016, Четвъртък


Готварските тиквички са удивителен зеленчук, който съчетава в себе си едва ли не цялата Менделеева таблица.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

За здравето са полезни не само плодовете на растението, но и изцеденият сок. Той също съдържа много микроелементи (калий, калций, магнезий, фосфор, желязо), както и голямо количество органични киселини и белтъци.
Наред с това той е изключително нискокалоричен. По тази причина се препоръчва на всички, които искат да се избавят от излишните килограми. Той блокира в организма натрупването на холестерина и пази от затлъстяване.

Благодарение на мекото му въздействие върху лигавиците на стомаха и червата, сокът се препоръчва при заболявания на храносмилателния тракт. Лицата, които страдат от леки заболявания на бъбреците и черния дроб, също могат да въведат в диетичния си режим тиквички. Още повече, че сокът от тях намалява отоците.
Наред с всичко останало, тази свежа пролетна напитка се препоръчва при анемия, някои нервни и сърдечни заболявания, при леко повишено кръвно налягане.

За да се получи вкусен и полезен сок, е нужно да подберем няколко тиквички (твърди се, че най-висока е концентрацията на витамините в средно големите екземпляри с дължина 20-25 см). Тъй като в кората се натрупват множество опасни вещества, е желателно тя да се обели. Парченцата от нарязаните тиквички се пускат в сокоизтисквачка.
Сокът се пие 2-3 пъти дневно по една чаша, предварително подправен с 1 чаена лъжичка мед.


Няколко любопитни факта

* Първоначално европейците са започнали да отглеждат тиквичките като декоративно растение заради неговите ярки жълти цветове. Те дори не са и предполагали каква огромна полза може да имат плодовете му за целия организъм.
* Учените са потвърдили, че включването на тиквичките в ежедневното меню на възрастния човек отсрочва появата на белите коси
* Колкото по-„възрастна“ е една готварска тиквичка, толкова по-хранителна е тя. Изследователи от Масачузетската експериментална станция са провели опити, в резултат на които са установили, че максимално количество белтъчини се съдържат в семената на тиквичките на повече от 5 месеца.

* Покрай плодовете, за храна може да се употребяват и цветовете на растението. Те може да се готвят, пекат, пържат или пълнят. Много са вкусни и в салати.
* Според древна легенда боговете са подарили тиквичките като отговор на молитвите на рибарските жени. Когато семействата на моряците оставали без храна, съпругите се обръщали с молба към върховните божествени сили да им изпратят плод, който „на вкус е мек като риба, но е с по-твърда кора като черупката на костенурките“. Може би тази притча по-скоро се отнася за големите посестрими на готварските тиквички – тиквите, но все пак звучи вълнуващо.


В категории: Здраве , Здравословно хранене

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки