С тученица и на трапезата, и за избавление от болести


12 Май 2016, Четвъртък


През Средновековието я наричали „благословено растение“ и с нея лекували диабета


Един досаден плевел – тученицата, за чието изкореняване от градините стопаните полагат титанични грижи, се оказа безкрайно полезно растение. Освен че от него може да се приготвят различни вкусни блюда (преди няколко броя предложихме в рубриката ни „Кулинарен „Десант“ подобни кулинарни рецепти), то успешно се използва и за лечебни цели.
Тученицата се цени още от най-стари времена. Тя има древна история на лекарственото си приложение. Спомената е в съчиненията на такива известни древногръцки учени, философи  и лекари като Хипократ, Теофаст и Плиний, които са я използвали за лечение на главоболие, хемороиди, възпалени очи, заболявания на стомаха и пр.

От историческите документи е видно, че египтяните са я отглеждали, като широко са я използвали както за храна, така и като лекарство. Още в средните векове арабите са лекували с нея диабет и са я наричали „благословено растение“. Изследванията на съвременните учени потвърждават способността й да понижава нивото на захарта в кръвта за сметка на засилено изработване от организма на инсулин.
В Русия пък тученицата се използва при кръвохрачене, при слънчев удар и други заболявания. Нейните полезни свойства се дължат на богатия й състав, в който преобладават витамините А, Е, РР, В, К, микроелементите калий, магнезий, калций, както и белтъчини, важни за пълноценното функциониране на организма.

В съвременната народна медицина основно се използва цялата наземна част на растението. Полезни са и семената, които са богати на мазнини, целулоза и нишесте. Те проявяват глистогонно действие, а настойката от тях помага при простудни заболявания за сваляне на температурата и преодоляване на треската. Отварата пък е едно от най-добрите средства за лечение на чернодробни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания. Тя има силно антимикробно действие и е ефикасна при конюнктивит и дизентерия.
Растението се използва и при възпалителни процеси в пикочния мехур, при ниско кръвно налягане, световъртеж и пр. С негова помощ може да се пречистим от шлаките, натрупани в организма, които водят до развитието на артрит.

Тревата е подходяща и за обработка на кожни лишеи, язви и други образувания. С нейна помощ можем да защитим кожата от преждевременно стареене и появата на бръчки, тъй като тя пречи на разрушаването на колагена и оказва положително въздействие върху състоянието на мускулатурата. С прясно изцедения сок се мажат брадавиците до изчезването им. Той способства и за нормализиране на сърдечната функция.
Отварите от стъблата и листата пък може да ни отърват от камъни в жлъчката, да намалят нивото на холестерина в кръвта и не позволяват атеросклеротичните плаки да се образуват отново.

Противопоказания
Настойки от тученица не бива да се пият, ако човек страда от хипертония или брадикардия, а също и от хора, имащи вегетативни проблеми.
В кулинарията растението се използва в свеж вид или консервирано. От него се приготвят разнообразни салати, добавя се в супи и месни блюда. Добре узрелите стъбла може да се мариноват.
Тревистата част се събира от юни до септември включително, а семената в периода на узряването им (август и септември).


Народни рецепти със смятаното за плевел растение

Рецепта 1 (срещу пърхот): 1 с.л. изсушена тученица се поставя в 200 мл вряла вода и се оставя да престои около час. Настойката се прецежда и внимателно се втрива в корените на косата.

Рецепта 2 (при цистит, пиелонефрит, нефрит, дизентерия, ухапвания от насекоми или змия): Взима се по 1 с.л. прясно изцеден сок не по-малко от 3 пъти на ден преди хранене.

Рецепта 3 (за премахване на белези): Взимат се 40-50 г тученица, заливат се с чаша гореща вода и се оставят да престоят 2 часа. След това течността се прецежда и към нея се добавят 2 кокоши яйца. Сместа се загрява и се изпива в течение на един ден. Продължителността на лечението е 8-10 дни.

Рецепта 4 (при колит): 1 с.л. сушена тученица се залива с чаша топла вода и се кипва за десетина минути. След това се оставя да престои 2 часа. Прецежда се и се пият по 2 с.л. 3 пъти на ден.

Рецепта 5 (при ухапвания от пчели и отоци): На засегнатото място се поставят пресни листа от тученица.

Рецепта 6 (при артрит): Взима се 1 с.л. смляна тученица, залива се с чаша хладка вода, кипва се на огъня за десетина минути, след което се оставя да престои 2 часа, като съдът се увива с одеало или дебела кърпа, за да се запази топъл. След прецеждане се взимат по 2 с.л. 3 пъти дневно.

Рецепта 7 (при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур): На 1 чаша вода се слагат 10-20 г тученица и 2 г семена от растението. Ври 10 минути и се оставя да престои 2 часа. Пие се по 1 с.л. 3 пъти на ден.

Рецепта 8 (като противовъзпалително и диуретично средство): Приготвя се настойка от 1 с.л. свежа тученица, която се залива с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 2 часа, прецежда се и се пие по 2 с.л. 4 пъти на ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки