Предпазване от лош дъх в устата


12 Май 2016, Четвъртък


Преди всичко трябва да се открие причината за появата му


Ако понякога се събуждате с неприятен дъх в устата или пък го усещате през по-голяма част от времето, това може да ви притеснява и създава неудобство в общуването с други хора.
Много фактори могат да бъдат причина за това. Има различни средства, които може да ви защитят от неприятния дъх, така че да сте уверени в свежото си дихание през целия ден.
За целта трябва да се изключат всякакви възможни условия, които лежат в основата на появата му.

Понякога това може да е причинено от проблеми, свързани с устната кухина, дихателните пътища и дори стомашно-чревния тракт.
Заболявания като пародонтоза и гингвинит често са предпоставка за лошия дъх. В едно изследване 57,4% от 94 пациенти с галитоза, какъвто е медицинският термин за него, са имали диагностицирани стомашно-чревни разстройства, които са способствали за възникването му.

Сериозни заболявания на такива органи – като черния дроб или бъбреците, също могат да стоят в основата на лошия дъх. Затова хората, които се оплакват от него, трябва да се обърнат към стоматолог или лекар, за да изключат някое от тези условия.
Много е важно да се поддържа добра устна хигиена. Най-често именно остатъците от храна са отговорни за появата на лошия дъх. Зъбите трябва да се мият два пъти на ден, при това с помощта на специален конец за почистване на пространствата между тях.

Частиците храна, които са заседнали там за определен период от време, могат да привлекат бактерии, които предизвикват неприятния дъх. Нужно е също така да се почиства и езикът, тъй като и върху него може да се натрупат микроорганизми, особено в задната му част.
Бактериите в устната кухина се явяват главни виновници за лошото дихание. Те използват аминокиселини за получаването на летливи серни съединения, които имат силна и отблъскваща миризма. Почистването на зъбите с четка и конец помага да се отстранят тези бацили.
Употребата на пробиотици също може да помогне за баланса на микрофлората в устната кухина и да се избавим от лошия дъх.

Като алтернатива на пробиотиците се препоръчва да се засили консумацията на кисело зеле, кисело мляко или други ферментирали продукти.
И още нещо. Когато устата ни е суха, не се отделя слюнка, а тя помага за разграждането на храната и защитава устната кухина от външни патогени, тъй като съдържа съединения, които убиват бактериите.
Сухостта в устата обикновено се асоциира с галитозата, тъй като създава благоприятна среда за благоденствието на вредните микроорганизми. Затова често се събуждаме с неприятен дъх, след като устата ни е останала суха през нощта. Така че трябва да се пие повече вода.

Трябва да внимаваме също така какво ядем и какво пием. Повечето от нас сами усещат лошата миризма, която възниква след яденето на чесън. Той, както и лукът и някои подправки, способства за неприятния дъх в устата. Интересно е, че ако се изпие чаша мляко преди похапването на чесън, това може да предотврати появата му.
Хрупкавите, съдържащи целулоза и растителни влакна плодове и зеленчуци – такива като моркови, ябълки и целина – могат да бъдат полезни при коментирания проблем, тъй като те „остъргват“ налепите и засилват слюноотделянето. Някои смятат, че дъвченето на мента или магданоз е добър начин да поддържаме дъха си миришещ приятно.

Съществуват изследвания, които показват, че съединенията в чая също могат да помогнат в случая. В частност, особено ефективен в борбата с лошия дъх е екстрактът от зелен чай. А освен това, той притежава множество други полезни свойства за здравето. Може да се използват и дъвки или спрей, съдържащи екстракт от зелен чай.
Опитайте да приемате повече цинк – той ефикасно премахва неприятното дихание. Има много пасти за зъби, съдържащи този микроелемент. Дефицитът от него, който също способства и за лошата хигиена на устната кухина, може да се ликвидира и с хранителни добавки с цинк.

Помагат и етеричните масла и растения. Те отдавна се използват в борбата с вредните бактерии.
При едно изследване учените са използвали съчетание от ефирни масла от чаено дърво, мента и лимон за лечение на галитозата. Ехинацеята, лавандулата и хризантемата също са признати за ефективни средства срещу това явление.
Опитайте се сами да направите течност за плакнене на устата. Сварете етерични растения във вряла вода в продължение на 20 минути или добавете 10-20 капки от съответното етерично масло в 1 чаша вода. Жабурете с разтвора в течение на 30 секунди и изплюйте.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки