Съдбата на единствения летец, отказал да бомбардира София


Съдбата на единствения летец, отказал да бомбардира София
София след бомбардировките на американците
10 Януари 2019, Четвъртък


Сред тези американски авиатори, сринали половината ни столица, на които издигнахме паметник, имало и един достоен българин и голям патриот

Автор: Десант

Нашият читател Димитър Данев от Шумен ни изпрати писмо, в което разказва, че е имало един американски пилот, който е отказал да участва в бомбардировките над София. И това е българинът Рой, чийто баща Ради Радев от търговищкото село Садина бил брат на бащата на шуменеца.

Както споменава Димитър Данев, за това, че неговият сродник отказал да участва в тази мисия, е бил осъден на 2 години зад решетките и се наложило баща му да плати голяма сума пари, за да го изкара от затвора.

Редно е да се направи всичко възможно това, което този пилот е направил, да стане известно и наистина да му се постави поне една плоча в София, та да се знае, че сред тези американски летци, сринали половината град, на които издигнахме паметник, е имало и един достоен българин и голям патриот.

За съжаление, малко е това, което се знае за него. Родителите на неговия сродник от Шумен, от които е можело да се научи повече, вече не са между живите.

Знае се, че бащата на авиатора Ради Радев, или както се е писал на английски Rudie Ruddov, е заминал за САЩ заедно с двамата си по-големи братя преди Балканската война. Там завършва солидно образование в Сан Франсиско.

Първо се жени за една германка, която обаче скоро след сватбата им умира. След това от този свят си отива и баща й, а майка й била починала много по-рано. И българинът неочаквано наследява голямо богатство – верига ресторанти и хотели.

Втората му съпруга е българка от с. Мартен, Русенско. Именно тя е майката на смелия Рой. Семейството има и една дъщеря.

Каква е по-нататъшната съдба на брата и сестрата не е известно. Опитахме се да научим нещо повече за тях и потомците им от американското посолство в София, откъдето любезно ни отговориха, че данните, които им предоставяме, са твърде оскъдни, за да може да проследят каква е съдбата им.

Ще бъде наистина чудесно, ако намерим още сведения за този неизвестен герой с българска кръв, който наистина заслужава достоен паметен знак, за да се знае и от следващите поколения българи.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки