Ана Козинарова от Клисура – една смела българска героиня


Ана Козинарова от Клисура – една смела българска героиня
Подвигът на Ана (Цана) е описан в романа на Георги Караиванов „Боримечката“
24 Април 2016, Неделя


Подвигът й е увековечен в романа „Боримечката“ от Георги Караиванов

Автор: д-р Петър Ненков

Всеки народ има своите героини в борбата си за свобода и социален прогрес, с които се гордее и които благославя. Франция има своята Жана д`Арк и Раймонда Диен, Испания своята червена Пасионария, Германия – Роза Люксембург, Русия – Зоя Космодемянская и Лиза Чайкина...

Българският народ роди и откърми в мрачните векове на робството такива героини като легендарната Райна Княгиня, Сирма войвода и баба Тонка Обретенова. Името на великомъченицата на българската свобода от каменна Клисура – Ана (Цана) Козинарова едва ли говори нещо на широката читателска аудитория, пък и на историците, които живеят извън пределите на карловската Розова долина. Но то отдавна се е превърнало в символ на саможертвата на една млада жена в страшните и славни дни на Априлското въстание от 1876 г.
Ана е родена през 1840 г. в Клисура и се задомява рано за Никола Козинаров, на когото ражда четири мъжки рожби.

В дните на Априлската епопея, по време на Клисурската република, ръководена от местния революционен комитет „Братя Самуилови “ начело с Никола Караджов, тя споделя съдбата на всички клисурки, които редом с мъжете си се готвели за великото народно дело.
Ана леела куршуми, пълнела фишеци, събирала храни, шиела четнически униформи и въстанически знамена. И когато Боримечката изпробвал на хълма над селото своето черешово топче и черковните камбани забили тревожно, тя изпратила своя мъж на позициите край Зли дол, за да брани селото от налитащия башибозук.

Ана и съпругът й Никола живеели близо до клисурската Черковска махала. Използвайки максимално факта, че в други селища на Карловския край не избухнало въстание, на 26 април жестокият карловски спахия Тосун бей събрал двехилядна орда от башибозуци и нападнал Клисура. Въстаниците успешно отблъснали със залпове първия юруш на противника. Легендарният Нейчо Калъча свалил с изстрелите си няколко знаменосци от щаба на Тосун бей и това малко отрезвило настървените османлии.
След кратко съвещание обаче те разделят силите си и обкръжават въстаналото село. Това решава изхода на неравния бой.

Башибозукът обхожда по фланговете въстаническите позиции и с едновременен удар успява да ги пробие. Със смразяващи кръвта викове турците нахлуват в непокорното селище и започват да палят, грабят и безчинстват в долния му край. Това накарало обезумелите от ужас хора, нарамили по една бохча, да хукнат да се спасяват по пътя през Върлишница към съседна Копривщица.

Зълвата на Ана Козинарова – Ана Гуджелеева, като я видяла, че още стои на двора с четирите си деца и се чуди какво да прави, я подканила настойчиво да я последва. Ана обаче се подвоумила, защото мъжът й, който бил на позицията, й бил заръчал да не мърда от дома им без него. Когато видял, че обстановката станала неконтролируема и врагът нахлува в селото, той праща на жена си хабер по пратеник – да се спасява с децата им. За зла участ, вестоносецът паднал убит още в началото на боя и така не могъл да изпълни заръката на Никола Козинаров.

Най-голямото момченце на Ана и Никола било на единадесет години, а най-малкото било току що родено – само на 16 дни. В суматохата най-голямото момче тръгнало да бяга с леля си и братовчед си Методи. Усетила липсата му, Ана Козинарова хуква след него и близо до къщата на баща си – Хаджи Бальо, го настига и връща обратно. От мъжа й все още нямало ни вест, ни кост.

В трагичните мигове на горест и покруса, когато озверелите османлии наближават къщата, тя разбира, че смъртта е единственият и достоен изход. Тогава събира на двора около себе си като пиленца своите невръстни рожби и започва да им говори, че ще се наложи да извършат нещо страшно. Трите й по-големи момченца – Иванчо, Цанко и Петърчо, я слушат онемели и уплашени. Ужас къса сърцето на майка им. Но писъците на озлочестени жени и на закланите деца и старци се впиват като смок в сърцето й – нямало съмнение, че страшното идело.

Куршумите на турците свистели над покривите на къщите и се забивали зловещо в тях. Съдбоносният час настъпил и тя не бивало да чака повече.
Когато пламва съседната къща и се чуват сподавените викове на умъртвените й стопани, Ана осъзнава какво я очаква, ако попадне жива в лапите на зверовете в човешки образ, и затова решава – да предпочете смъртта пред позора и безчестието.

Щом чува как башибозукът сипе люти закани и разбива портата й, за да се втурне като глутница свирепи псета вътре, тя притиска силно до себе си и целува през сълзи момчешките главици. Миг преди да полетят към нея с кръвясали очи, възрадвани от своята плячка, турците се вкаменяват от изумление – с ръцете, с които е хранила, повивала и люляла своите деца, Ана ги хвърля едно по едно в страшното и дълбоко гърло на кладенеца. След тях, прегърнала пеленачето, в бездната полетява и тя.

Подвигът на Цана Козинарова е използван от писателя Георги Караиванов в романа му „Боримечката”, където героинята е наречена Ана. Поради това днес прототипът й е повече известен с литературното си име, отколкото с рожденото – Цана.
На Цана Козинарова сестра й кръщава своя син, роден след Освобождението. Това е известният лекар Цанко Труфчев, който в началото на ХХ век завършва с отличие медицина в Русия и дълги години работи там. Към края на своя живот той се прибира заедно със семейството си в България и става лекар на Клисура.

Саможертвата на Ана Козинарова рядко се среща в аналите на световната история и по своя смисъл тя се родее със саможертвата на 40-те калиакренски девойки и с подвига на Спас Гинев и Кочо Честименски, които в обсадения от турците храм на Перущица в дните на Априлското въстание през 1876 г. собственоръчно отнемат своя живот и живота на своите жени и деца, за да не попаднат живи в ръцете на оскотелия башибозук.
Непокорни приживе, свободни в смъртта!

На фона на днешната морална деградация в нашето общество подвигът на Ана Козинарова се извисява като един  недосегаем Еверест, който ни изпълва с гордост и почит към тази великомъченица на българската Свобода. Тя ни е доказала, че не само чрез живота си човек може да остави диря след себе си, а и чрез своята жертвоготовна смърт в мигове на върховни изпитания.
Както казва легендарният полковник Борис Дрангов: „Две смърти няма! Без една – не може“!
Днес името на героинята носи детската градина в родната й Клисура.


Паметникът на Боримечката в Клисура Кладенецът, в който намират смъртта си отчаяната майка и четирите й невръстни деца Родният дом на героинята

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки