За някои изцеление, за други – отрова


14 Април 2016, Четвъртък


Част от билките понякога помагат, но в други случаи може да вредят


Много хора упорито отказват да приемат назначените им от лекарите медикаментозни препарати с твърдението, че не искат „да се тровят с химия“.
Но и популярните лечебни растения не винаги са така безопасни, колкото си мислим. Нека прегледаме един списък с примери за такива билки.

Да започнем с легендарния женшен. Той може да се приема, за да ни ободри, особено ако работим нощна смяна, като за разлика от синтетичните препарати, няма да изтощи организма ни. Лековитият корен има и много други полезни свойства – снижава нивото на холестерина и глюкозата, което е много важно за профилактиката на диабета; подобрява зрението при начални стадии на глаукома; повишава тонуса на кръвоносните съдове и нормализира ниското кръвно налягане. Но може и да е опасен. Така например препаратите от женшен не бива да се приемат от деца до 12-годишна възраст; от страдащите от безсъние; при повишена възбудимост и епилепсия. Противопоказен е също при хипертония и нарушения на сърдечния ритъм. 

Женшенът не бива да се приема едновременно с кофеин, тъй като ще усили неговото действие, което ще доведе до повишена възбудимост и раздразнителност. А също така не бива да се смесва и с лекарства за подтискане на централната нервна система като барбитурати, невролептици и транквиланти, защото те са негови антагонисти.
Обръщайки се към лекар, винаги го предупреждавайте, че се лекувате с билки или пиете билкови чайове. Те често са несъвместими с лекарствените препарати. Не трябва да се използват редица лековити треви и при бременност. Много от тях са токсични за плода и могат да доведат до аборт или вродени патологии.

Гинко билоба е едно от петте най-популярни целебни растения по света. Екстрактът от листата му съдържа повече от 40 активни вещества. Те правят стените на кръвоносните съдове еластични и предотвратяват образуването на тромби. Препаратите от тях ни защитават от инфаркт и инсулт, атеросклероза, аритмия и астма. Препоръчват се и при влошаване на паметта, световъртеж, шум в ушите, понижение на слуха и зрението.
Гинкото съдържа много антиоксиданти, което позволява да се използва в борбата срещу стареенето.

Но ако човек взима антикоагуланти и разреждащи кръвта средства като тривиалния аспирин например, то не трябва да го приема, тъй като намалява тромбообразуването и взаимодействието му с подобни препарати може да доведе до прекалено разреждане на кръвта и дори до инсулт.
Хранителните добавки с него не се препоръчват и за хора, на които скоро им предстои операция, а също и при бременност. Противопоказно е и при епилепсия, защото намалява действието на противоспазмените препарати и това може да причини засилване на припадъците.

Дори безобидната уж валериана може да ни навреди. Преди 300 години тя е била включена във фармакопеите на повечето страни по света. Народната медицина използва растението като тонизиращо и успокояващо средство  при нервни разстройства – мигрена, стенокардия, безсъние. То помага и в комплексното лечение на базедова болест, спазми на хранопровода, болести на черния дроб, жлъчните пътища, астма.
По време на лечението с валериана обаче трябва да се откажете от алкохола, тъй като той засилва действието й. Дори ако тя ви помага да се справите с безсънието, не злоупотребявайте с приема й – щом сънят се регулира, лечението трябва да се прекрати. Ако билката се прилага повече от 2-4 месеца, проблемите със заспиването може да се проявят отново и ще се наложи да се борите с тях с много по-силни средства.

Дълъг е и списъкът с лекарствата, които са несъвместими с валериана. Преди всичко това са бета блокерите, които широко се използват в лечението на хипертония, исхемична болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Тя не трябва да се взима и успоредно с бензодиазепините и барбитуратите. На всяка цена трябва да се откажете да я приемате поне една седмица преди операция, тъй като билката отслабва действието на наркозата. В списъка с нежеланите й партньори влизат също антидепресантите, жълтият кантарион и препаратите на негова основа.

Сериозните научни изследвания на целебните свойства на ехинацеята датират едва от миналия век, когато е открита способността й да активира защитните сили на организма.
Хранителните добавки с нея се използват при заболявания, свързани с отслабването на имунитета: след продължителен прием на антибиотици и химиотерапия, както и при хронични възпалителни процеси. Тя помага и при натравяне с пестициди, инсектициди и тежки метали. Препаратите на основата на нея потискат бактериите и вирусите, помагат да се борим с грипа, с острите вирусни инфекции, херпес, стоматит, обриви, изгаряния и незаздравяващи рани. Доказана е и ефективността на ехинацеята при ревматизъм, полиартрит и възпалителни заболявания на женската полова система.

Но билката не бива да се приема от хора, които страдат от автоимунни заболявания – ревматоиден артрит, множествена склероза, базедова болест, левкоза, колагеноза и пр. Противопоказен е приемът й и при СПИН, тъй като медикаментите за лечението му са несъвместими с активните вещества на ехинацеята. Тя не трябва да се взима и при туберкулоза. Не може да се използва успоредно и с противогъбичните средства, тъй като тази комбинация е токсична за черния дроб.
Стигаме и до жълтия кантарион – една от най-любимите и популярни лечебни треви по света. Той е известен със своето кръвовъзстановяващо, регенериращо, успокояващо и жлъчегонно действие. Билката спомага за зарастването на рани и премахва възпалението. Прилага се и при изгаряния, рани, ринит и др.

Главното действащо вещество на жълтия кантарион – хиперицинът, регулира работата на „хормона на радостта“, явяващ се невромедиатор на серотонина, като прави това много по-меко, отколкото антидепресантите. Вече е установено, че на действието на растението се поддават също и емоционалните разстройства и старческата депресия.
Лечението с препарати на основата на жълтия кантарион обаче е противопоказно при повишена температура, хипертония, гастрит и язвена болест. Мъжете си струва да помнят, че продължителният прием на билката – повече от три месеца – снижава потенцията.

По време на лечението с нея трябва да се прекрати пиенето на алкохол и кафе, както и консумацията на шоколад и пушени храни – такъв „коктейл“ може да доведе до мигрена.
Тъй като жълтият кантарион може да доведе до фоточувствителност, на светлокожите блондини и рижавите хора не е препоръчително след приема му да се излагат на слънце или да се припичат на плажа. По принцип при лечение с него през лятото следва да се използва козметика за защита от ултравиолетовите лъчи.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки