Четворен убиец получи втора доживотна присъда


Четворен убиец получи втора доживотна присъда
Полицаи се мъчат да усмирят жестокия убиец Йордан Петров по време на първото дело срещу него преди 13 години
01 Април 2016, Петък


Междувременно Йордан Петров успя да осъди България в Страсбург, с което предизвика нови съдебни процеси

Автор: Михаил Бориславов

На третия път, с решение на Варненския апелативен съд Йордан Петров (39 г.), четворен убиец, изтърпяващ доживотна присъда в най-строго охраняваното крило на градския затвор, получи втора присъда „до живот”. Това се случи след съдебна „въртележка”, предизвикана от успешния опит на Петров да осъди България в Страсбург. Което е дълга и поучителна история – най-вече за правосъдната система.

Дали две доживотни присъди са повече от една? Въпрос на правосъдна система. В Америка, където присъдите се натрупват, има осъдени на по 100-150-200 години затвор.
Формално погледнато, няма разлика и в това дали някой ще лежи до живот за едно или за четири убийства. Но правосъдието е възможно само тогава, когато за всяко престъпление има наказание. В случая моментното равенство изглежда така – Йордан Петров е отнел четири човешка живота и излежава две доживотни присъди.

И освен това втората доживотна присъда, произнесена неотдавна от Варненския апелативен съд, подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Вероятно и това ще се случи. Трудно е да се каже какъв е смисълът. Предвидено е в закона и осъденият има право да го поиска…

Ужасът в Куманово, който ще се помни винаги

В края на юли 2000 г. живеещият в Германия Стефан Костадинов идва в родното си село Куманово заедно с жена си – полякинята Анна-Мария и брат й Ян Мусик. Костадинов има намерение да ремонтира бащината си къща. След дни се очаква да пристигне и дъщеря му. Тримата пътуват с ново лъскаво „Ауди”, предполага се, че разполагат с много пари, нужни за планирания голям ремонт.
„Имат много пари във валута”. Вероятно така са разсъждавали Йордан Петров, който тогава е на 23 години, и съучастникът му Златин Златинов. В полунощ те влизат в къщата и започват да тършуват. 

Шумът събудил Стефан Костадинов и той отишъл да провери какво става. Застреляли го с два куршума – по един в гърдите и в главата. След малко абсолютно същото се случило и с Ян Мусик – паднал покосен от изстрели в гърдите и в главата.
По-късно изстрели застигнали Анна-Мария на стълбището към 2-рия етаж.  В ръката й полицаите открили изпразнен до дъно спрей за самозащита. Трупът на полякинята паднал върху чанта с пари, които убийците така и не открили.
Те избягали с аудито на Стефан Костадинов. Два дни по-късно колата е намерена напълно опожарена в Добричко. Следите им са изгубени. Дъщерята на Стефан и Анна-Мария пристига в България в деня на разстрела. След това погребва родителите и вуйчо си в Германия и се зарича никога повече да не стъпи в родината си.

Разкрития след убийството на полицай

Тройната екзекуция започнала да се разплита на 16 януари 2001 г. Тогава трима полицаи спрели за проверка Йордан Петров и Златин Златинов  посред нощ на кръстовище във Варна. Бандитите открили огън срещу полицаите и раняват двама от тях, а в суматохата след стрелбата дори успели да избягат, но на местопроизшествието следователите открили личната карта на Златинов.
По-късно от раните си почива гл. серж. Филип Филипов.  Впоследствие се оказало, че малко преди престрелката Петров и Златинов опитали безуспешно да разбият бижутерски магазин. Полицаите успели да открият жилище, използвано от двамата като базов лагер – там криели плячката си и се подготвяли за  следващи удари. 

В квартирата бил намерен и фотоапарат "Канон", за който се установило, че е принадлежал на убитите Стефан Костадинов и съпругата му. И кълбото започва да се разплита…
Йордан Петров е изправен пред съда  за тройното убийство в Куманово, смъртта на полицая и серия въоръжени грабежи. Първоначално той е оправдан от Варненския окръжен съд за тройния разстрел в село Куманово и осъден за серия от грабежи, палеж и притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси.
Тази присъда е изменена през януари 2003 г. от Варненския апелативен съд, който му присъжда доживотна присъда при специален режим за съучастие в убийството на полицая Филип Филипов. След като Върховният касационен съд потвърждава тази присъда, тя влиза в сила през юли 2004 г.

Делото „Йордан Петров срещу България”

До възобновяване на делото за четирите убийства, извършени от Йордан Петров, се стига след негова жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, в която той твърди, че е малтретиран от полицията в хода на досъдебното производство и по-късно от надзирателите във варненския затвор.
По собствени признания на Петров той използвал „хитрост“ пред ЕСПЧ и през януари 2012 г. с  решение на Страсбургския съд по делото „Йордан Петров срещу България“ не били установени нарушения на чл.3 и чл.6 от европейската конвенция за защита правата на човека.

Нарушенията имали съществено значение по наказателното дело срещу Петров, като според съда в Страсбург проблемът за полицейското насилие над обвиняемия с цел самопризнания не бил разгледан от Апелативния съд и ВКС, което довело до ограничаване правото на защита на подсъдимия.
След решението на ЕСПЧ по искане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховният касационен съд (ВКС) поиска ново разглеждане на делото на Йордан Петров от Апелативния съд във Варна. 

Делото беше възобновено през лятото на 2014 г., а  през декември съдът отмени присъдата на първата инстанция само в няколко пункта, свързани с нарушенията, установени от ЕСПЧ, т.е. остави в сила оправдателната присъда за въоръжения грабеж, завършил с тройното убийство в село Куманово. Последва протест на Апелативната прокуратура.
На свой ред ВКС отмени присъдата на Варненския апелативен съд само в тази й част и върна делото за разглеждане от друг състав на същата съдебна инстанция.

В крайна сметка при третото дело срещу Йордан Петров магистратите от Апелативния съд в морската столица отмениха присъдата на Варненския окръжен съд, с която Йордан Петров е оправдан за въоръжения грабеж, придружен с тройното убийство в село Куманово, признаха го за виновен и постановиха  доживотна присъда без право на замяна.
Така тази съдебна „въртележка” поне за момента е спряна. Но от прокуратурата с основание припомнят, че присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок.


В категории: Общини , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
Delly
09.08.2016 21:19:48
0
0
Great stffu, you helped me out so much! http://hyysbe.com [url=http://pztfhewi.com]pztfhewi[/url] [link=http://rcidinkr.com]rcidinkr[/link]
5
Topher
09.08.2016 13:41:48
0
0
Posts like this make the <a href="http://gafrrfq.com">intrenet</a> such a treasure trove
4
Keshawn
08.08.2016 19:50:11
0
0
You have the monopoly on useful inminfatoon-arer't monopolies illegal? ;) http://xdkjpxvfxup.com [url=http://qlpllmudu.com]qlpllmudu[/url] [link=http://cazojmib.com]cazojmib[/link]
3
Brandice
08.08.2016 05:07:04
0
0
That's a sharp way of <a href="http://iwdaroc.com">thniking</a> about it.
2
Kaden
07.08.2016 21:37:21
0
0
What would all of us do devoid of the amazing thoughts you discuss on this website? Who comes with the fortitude to deal with important topics just for common readers like me? My spouse and i and my ginldrierfs are very lucky to have your web blog among the ones we frequently visit. We hope you know how much we love your work! Best wishes coming from us all.
1
KLIO
01.04.2016 11:42:27
0
0
PRISADITE SE NATRUPVAT I V POVE4ETO STRANI OT EVROPA.NA PRAKTIKA VAV VSJAKA
DARZAVA S DOBRE UREDENA SADEBNA SISTEMA.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки