Българка променя облика на градовете в Америка


Българка променя облика на градовете в Америка
Фонтанът „Форкът“ в Сан Франциско
28 Март 2016, Понеделник


Ангела Данаджиева от десетилетия е сред архитектурния елит зад Океана

Автор: Георги Ваташки

Какво е общото между бляскавата сграда на Конгресния център в столицата на САЩ Вашингтон и градския парк на Портланд? И двете са проектирани от българката Ангела Данаджиева, известна в Америка като Анджела. Тя живее от близо 40 години зад Океана и се е наложила като една от най-известните и знаменити архитекти в САЩ, чиито проекти се изучават в най-реномираните американски университети.

Нашенката е променила облика на градове като Сиатъл, Индианополис, Портланд, автор е на редица монументи като мемориала на ветераните в столицата на Калифорния – Сакраменто, и на модерните паркове в Сиатъл и Сан Франциско. През 2005 г., публикувайки снимка на българката на корицата си, авторитетното американско списание Landscape architecture я нарича „рядък талант и един от най-значимите проектанти на нашето време“.
Ангела е родена в София. Тя е внучка на бележития български държавник и министър в четири правителства след Освобождението Димитър Христов, който полага основите на лесотехническото образование у нас, като създава учебно-опитните стопанства за подготовка на студентите.

Нашенката получава първите си напътствия в професията от своята майка - художничката Златина Данаджиева. „Тя ми даде
първите уроци за композиция и дизайн,
като винаги ме съветваше да взимам идеите си от природата. Аз обаче се увличах от класическата музика и в продължение на четири години като ученичка ходех на уроци по цигулка“, разказва пред Landscape architecture Ангела.
В света на архитектурата обаче я въвежда баща й, който е един от ръководителите на столичната проектантска организация „Софпроект“ през 60-те години на миналия век. „Той ми показа как да усвоя рисуването в перспектива. Това ме плени завинаги и след като завърших френската езикова гимназия, вече бях решила, че архитектурата е моята съдба“, спомня си нашенката.

Тя завършва с отличие столичния Инженерно-строителен институт (сега УАСГ), след което започва работа като художник в Студия за игрални филми „Бояна“. В киноиндустрията бързо се налага като един от младите и модерни дизайнери на филмови декори. През 1963 г. Ангела  е част от екипа на лентата „Пленено ято“ , който е отличен със „Златна роза“ на II фестивал на българския игрален филм.
Докато рисува в „Бояна“, българката не забравя и другата си страст – монументалната скулптура. През 1966 г. заедно със съпруга си Иван Цветин печели конкурса за проект на Мемориала на победата в кубинската столица Хавана. След като монументът е завършен, тя е наградена от кубинското правителство и обявена за почетен гражданин на столицата на Куба. За работата си по паметника е отличена и със „Златна значка“ от Съюза на българските архитекти.

След това заминава за Париж, където следва ландшафтна архитектура и художествен дизайн в Университета за изящни изкуства „Базарт“. Малко след като се дипломира, се разчува, че кметството на Сан Франциско е обявило конкурс за цялостно преустройство на един от централните площади в града – „Сивик плаза“. Българката, заедно с още двама свои колеги, решава да участва и екипът предлага проект с нов ландшафт на площада, с който печели конкурса. Така през 1970 г. на 29-годишна възраст тя заминава за страната на неограничените възможности.

„Когато пристигнах в Америка, бях съвсем млада и изобщо не беше лесно, въпреки че ни дадоха квартири и всичко нужно за работа. От депресията ме спаси това, че мислех постоянно като архитект за взаимодействието на материалите, светлината и перспективата“, споделя сънародничката ни.
Още в началото на работата си по „Сивик плаза“ Ангела привлича вниманието на легендарния модернистичен архитект Лорънс Харплин, която я наема в своето бюро.
„Когато ме назначиха в тази проектантска фирма, на обед обикновено се провеждаше събрание на целия офис. В грамадната зала присъстваха само мъже и аз бях единствената жена“, спомня си българката.

Под ръководството на Харплин, но следвайки изцяло своите идеи, тя създава проекта на прочутия терасовиден фонтан „Форкът“ в калифорнийския мегаполис. През огромната водна каскада, превърнала се в един от символите на Сан Франциско, преминават над 13 хиляди литра вода.
Следващият й проект е друга красива водна каскада, наречена „Лавджой“, изградена в центъра на Портланд. Тя е общ проект на нашата сънародничка и легендарния Харплин, като също се превръща в емблема на градския парк.

През 1976 г. нашенката създава първото си самостоятелно ландшафтно „чудо“ - проектът „Фрийуей“ в Сиатъл. Той представлява парк в модерния тогава стил „брутализъм“, разположен под виадукта на магистралата Мексико-Канада, която преминава през града. „Идеята ми бе с камък и по-груби форми да пресъздам силата на американските каньони и водопади, като ги вкарам в рамките на симетрията и природната хармония“, уточнява Ангела.
В началото на 80-те години на миналия век тя вече е известно име в цяла Америка и основава собствена архитектурна фирма. Освен с ландшафтно оформление, компанията се занимава и с дизайн на сгради и дори на големи пътни артерии като междущатски магистрали.

През следващите години Ангела проектира огромния комплекс от офис сгради, търговски здания, библиотеки и паркови пространства на Конгресния център в столицата на САЩ - Вашингтон. Архитектката е автор на проекта и за голямата околовръстна магистрала на Сиатъл, която е с 12 ленти и сложни проходи и съоръжения.
Нейната компания получава множество поръчки за индустриални комплекси, паркове и развлекателни центрове в САЩ. За екипа й няма невъзможни неща и Ангела го доказва, когато през 1992 г. проектира за прочутата кънтри певица Доли Партън къща в градчето Тибъртън, Калифорния, във формата на катедрала. Във фоайето на този дворец за над 7 милиона долара тече истински водопад с височина от четири метра.

Сред любимите творения на българката обаче не са милионерските имения, а тези, с които е помогнала на хората да живеят по-добре. „Особено скъпа ми е залата в градчето Сан Рафаел, която направих през 1994 г. Тя се казва „Марин ветеранс мемориал” и е посветена на ветераните от войните в Ирак и Афганистан. В нейния покрив вплетох елементи, които да приличат на лаврови венци в памет на загиналите“, споделя сънародничката ни.
Последният й проект е строежът на голям мост над река Колумбия, който ще се включи към магистралата, свързваща Канада, САЩ и Мексико. Той й е възложен от управата на Портланд. Замисълът й предвижда да е на два етажа във формата на тиара, а най-отгоре да има пасарелка за пешеходци. Авторката е нарекла проекта си „Тиарата на Колумбия” и твърди, че ще е като съоръжение от фантастичен филм.

„Щом ще се строи мост, той трябва да свързва не просто бреговете на двата щата. Той не е само за коли и камиони, а най-вече за хората. Винаги се стремя да работя не само качествено, но и да не се повтарям. Всяко нещо, което съм проектирала, трябва да е уникално само за себе си“, изтъква Ангела. Покрай многото си ангажименти тя намира време и да отскочи до България.
„Въпреки многото години в чужбина, имам чувството, че не съм напускала обичаната от мен родина Тук съм се родила, израснала и получила чудесно образование, което ми даде възможност да успея в САЩ и други страни в конкурентно съревнование с прочути архитекти. Радвам се на промените в България, но виждам колко сериозни проблеми има още за преодоляване“, заявява тя пред БНТ.

Все пак Ангела е оптимист за бъдещето на нашата страна. „В България има възможност да се направят велики неща, защото имаме история, която много малко държави имат. В България има възможности за реализация, които има в малко места, но това зависи много и от държавниците. Това, че съм българка, винаги ми е помагало, защото възпитанието на моето поколение в България ми даде голямо самочувствие. Тук съм научена, че няма разлика дали си мъж, или жена, а има разлика как да разрешаваш трудните въпроси. И най-вече никога да не се предаваш“ – изповядва се именитата ни архитектка.


Ангела Данаджиева Околовръстната магистрала на Сиатъл, проектирана от българката Водопадът в къщата на Доли Партън

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки