Битът и смехът на турийци в творчеството на Чудомир


Битът и смехът на турийци в творчеството на Чудомир
Майката на Чудомир сред свои близки в двора на Турия около 1940 г.
25 Март 2016, Петък


На 25 март се навършват 126 години от рождението на самобитния писател и художник

Автор: Лилия Димитрова, племенница на Чудомир Снимки: Личен архив

Творчеството на писателя Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир е самобитно и от него блика неизтощима жизнена сила. То се родее с народната мъдрост и е пропито с обич към хората.
Анализирайки света на Чудомир, творческите му похвати, език и изграждане на образите, неговите изследователи достигнат до общото заключение, че талантът му е повлиян от героите му. Но никой не си е задал въпроса откъде в това малко, забравено и от Бога селце Турия, където е роден, попада онзи ген, който създаде и него, и брат му, и цялата плеяда даскали и духовни лица в неговия род?! Що за интересни хора са били турийци, които той обезсмъртява в разказите си и които се отличават от всички други селски общности в западния край на Казанлъшката долина – самобитни, стилни, традиционалисти, с особен цветущ говор, изпълнен с прилагателни, рими и някакви думи, които нямат аналог с никой от околните говори.

Неслучайно точно в Турия се ражда и Чудомир. Къде трябва да търсим корените на неговия интелект? Може би в монаха йеродякон Йоникий, който според дядо ми Георги Чорбаджийски, брат на Чудомир, около 1830 г. е бил учител в селото, а през 1854 г. написва на турски език с църковнославянски букви драма в стихове, озаглавена „Жертва Аврамова“, и я отпечатва в Цариград. Или в самата среда на остроумни хора, сред които живее и които в обикновената си реч разговарят в рими и търсят закачката във всичко около бита и взаимоотношенията си с една ведра и неподражаема усмивка.

Смехът на тези хора и тяхно духовно здраве у Чудомир се превръща в изкуство. И докато при тях шегата се явява като безобидна хитрост, то при писателя тя се разгръща като самобитна черта на българина.
Години наред живях сред турийци и се мъчех да проникна в сърцата им, за да разбера откъде те намират сили да гледат на заобикалящия ги свят с насмешка, докато схванах колко проста е философията им.
Както Чудомир казваше: „Човек достига съвършенство, когато се научи да се надсмива над себе си“.

Нямало по-известно, по-уважавано и вдъхващо респект семейство по онова време в селото от това на Дончо Чорбаджи. От сведенията за рода, които получих от Чудомир и брат му Георги, първият, който е дошъл в новата Турия и станал пръв учител там,  бил поп Георги. Негов син е Дончо Чорбаджи, откъдето произлиза името на създадената от него фамилия. Той бил умен, буден, инициативен и много трудолюбив човек. Турците не му вземали данък, защото със своите хора охранявал прохода на пътя за Пловдив.

Неговият първороден син Иван дава началото на рода Хаджииванов. Вторият – Костадин, има син Антон, който става свещеник и дава началото на рода поп Антонови, а името на Дончо Чорбаджи остава да носи само синът му Христо Дончев Чорбаджийски – дядо на Чудомировия баща, чието име е Христо Георгиев Чорбаджийски. Всички те са били учители, свещеници, черковни певци или общински съветници.
Чудомир израства в здраво патриархално семейство, изградено върху основите на любовта, уважението, трудолюбието, себеотрицанието. Неговият бит, взаимоотношения, светоглед, интимност, чистосърдечност, духовно и социално общуване са основният камък, върху който писателят изгражда портретността на героите си и битовата им среда. Погледът му към света произтича от тази обстановка.

И ако е изобразил героите си с тази култура, прецизност и морал, това е наследил от натрупаното през вековете огромно генно богатство на своя род, който винаги е бил част от живота на неговите „нашенци“.
Чудомир познава лично Лъжлив Съби, Дянко Фурнаджията, Чолпана и други свои литературни герои, другарувал и ергенувал е с тях. И без да знае с подробности в коя къща какво има, той го вмъква в разказите си точно там, където е необходимо. Това са чергите – шарени и цъфтящи като пролетна ливада, топлите козеняци, пещта, дебелият червен петел в пръстената тенджера, зачулен със зеле...

В селото е било известно изключителното трудолюбие на майка му и баба му, които казвали: „Хайде, деца докато си починем сега, да оскубим лещата“. Да не говорим за черното менче с веригата над огъня, за дървата, донесени с магарешката количка от гората, за полога, кочината, зимниците с ракията. За певците в църквата, които в повечето случаи са негови близки родственици. За училището и читалището, които добре познава покрай брат си – първия учител и директор в новото училище, основател на читалището в Турия. По онова време, когато и женските роли са се изпълнявани от мъже, в него сестрата на Чудомир Велика се осмелила да се покаже малко по-еманципирана и е станала първата жена артистка.

И още – цъфналото цвете в градинката; печените агнешки главички – любимо ядене в семейството; впрягането на колата; вдяването на конеца в иглата или пресукването на преждата – всичко това са част от многобройните битови сцени в разказите му. Но преди да ги направи литература, той ги е видял най-напред в семейството си.
В своя критически очерк Иван Богданов пише: „С поредицата битови разкази на Чудомир трябва да се свържат и ония негови произведения, които очевидно имат автобиографичен характер. Някои от тях отразяват детството на писателя... други предават първи впечатления от детските години и спомени из живота на семейството... Както се вижда, в образа на Хаджи Дончо писателят е вложил черти от образа на своя баща“.

Хората, които познаваха членовете на семейството му, отдавна са напуснали този свят. Аз съм една от малцината живи, които все още ги помнят и могат да правят аналог между истинските им портрети и литературните им превъплъщения. Съществува и дневникът на брата на Чудомир – Георги Чорбаджийски, в който той обширно разказва за тях, описвайки ги твърде детайлно, но с перото не на литератор, а на журналист, какъвто е бил.
Майка си и баба си Чудомир боготвореше. Разказите за майка си той написа доста късно. Спомням си как разговаряха с дядо ми, защото аз живеех при него и присъствах почти на всичките им срещи. Чудомир все казваше, че се чувства задължен към нея. „Искам да напиша нещо за мама, но все се препъвам“ – мърмореше той, а в това време дядо ми редеше ред след ред в огромния си дневник.

И все пак Чудомир успя да напише доста за майка си. Чрез нейния образ той изплете цялостната панорама на едно патриархално семейство с неговите ежедневни проблеми, надежди, вярвания, битови несгоди, чувства.
Образът на бащата, носещ с изключително достойнство родовото си чорбаджийско потекло и хаджийска титла, писателят пък блестящо рисува в разказа си „Семеен портрет“. Прекръстен на Хаджи Дончо, той се вмества в редица други творби като изключителна нестандартна личност.

Само с няколко щрихи Чудомир успява в „Семеен портрет“ да направи характеристика на всички членове от семейството си със своя реалистично-шеговит похват.
Няма автор, който да е описал розобера по-истински от него – без романтични фантазии за аромата на розите и тяхната красота. Защото розоберът за селянина никога не е бил фантазия и някакъв приказен розов свят, а тежка трудова дейност, от която зависи издръжката на семейството за цялата година. Това е ставането по тъмно, газенето из калта, ако е валяло дъжд, убождането на тръните, бързането да се прибере цвета преди да се е показало слънцето, мокрите от росата дрехи...

Чудомировите герои, чиито прототипи много добре познавам, никога не са били нито чудаци, нито родственици на Дон Кихот. И в живота, и в литературата турийци никога не са воювали с вятърни мелници и не са искали да променят света. Никога няма да забравя с каква мъка Чудомир донесе у нас томчето с преведените му на немски език разкази, на чиято корица бяха изобразени няколко пияни полюшкващи се високи, слаби мъже, облечени във фракове и с цилиндри на главата. „Това път на какво прилича!“ – ядосваше се, той.

Защото неговите нашенци нямат аналог с никоя друга култура – нито с немската, нито с френската, нито с която и да е. Те са българи, живели на определено място и в определено време.
Чудомир замлъкна, когато неговите „нашенци“ замлъкнаха – погълнаха ги ТКЗС-то и фабриките в града, които ги обезличиха и изтръгнаха от патриархалния им оазис.
Но той все пак продължи да рисува и да проучва историята на родния си край и днес никой краевед не може да напише нещо, без да се опре на неговите изключителни изследвания.
Направи го, защото той самият беше един от своите „нашенци“.


Сватбата на сестрата на писателя – Велика Част от рода на Дончо Чорбаджийски по време на беритба на сливи в село Турия

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки