Брезата не само краси парковете, но се използва и за лечебни цели


17 Март 2016, Четвъртък


Частите на растението съдържат много полезни за здравето вещества


Брезата е листопадно дърво с гладка бяла кора и нежни листа. За негова родина се смята европейският континент. Освен да краси парковете обаче, неговите млади листа и листни пъпки, както и сокът, отделян от стъблото му, може да бъдат използвани за лечебни цели.
Пъпките се събират, когато набъбнат напролет, листата – когато са още нежни (април – началото на май), а сокът – когато започне движението му (пролетния „плач“).

Частите на растението съдържат етерично масло, дъбилни вещества, смоли, сапонини, никотинова киселина, витамин С. В пъпките и листата има още каротин, хиперозид и флавоноиди, а в брезовия сок – захар, ябълчена киселина, съединения на калция, магнезия и желязото, плюс дъбилни и ароматни вещества. 
Пъпките и листата се сушат на сянка на открито, разстлани на тънък слой върху хартия или тъкан, като периодично се разбъркват. Ако климатичните условия не са благоприятни, те се сушат в затворено помещение с нормална вентилация на въздуха или в сушилни при температура 25-30°С. Срокът им на съхранение е 2 години.

Брезовият сок трябва да се събира далеч от чертите на промишлените градове и автомобилните пътища. Той се извлича от дървета с диаметър на ствола не по-малък от 20 см. На височина 40-50 см от земята в него се прави отверстие с диаметър 6-8 см и дълбочина 2,5-3 см (желателно е да е от южната страна). То трябва да е с лек наклон надолу към земята, за да може сокът да изтича по-лесно. В отвора се поставя пластмасова тръбичка, а към ствола се привързва стъклен буркан, така че гърлото му да е под тръбичката на разстояние 5-7 см. За едно денонощие може  да се съберат по 2 л сок от дърво. Повече от това не бива да се изцежда от едно дърво, за да не се повреди то.

След това тръбичката се изважда, отверстието се запушва с гасена вар или пластилин. Свежият сок може да се съхранява в хладилник не повече от 3 денонощия. За да се запази по-продължително време, той може да се замрази или консервира, като бурканите с него се запечатат с метални капачки и се стерилизират при температура около 80°С. Пие се по 1 чаша 2-3 пъти на ден.
Препаратите от бреза притежават диуретични, жлъчегонни, противовъзпалителни, спазмолитични, антивирусни, отхрачващи и противопаразитни свойства. Те регулират обмяната на веществата, функциите на храносмилателния тракт и на женските полови органи.

В народната медицина листата и пъпките на брезата се използват при лечението на язва на стомаха и дванадесетопръстника, бронхити, камъни в жлъчката и бъбреците, подагра, отоци. Отварите или настойките от брезовите пъпки се смятат за много ефикасни при хронична диария и като средство против глисти.
Външно те се прилагат под формата на компреси и за разтриване при ревматизъм, артрити, гнойни рани, незаздравяващи язви, абцеси. Брезовият сок пък помага за отстраняване на пигментни петна. С него се правят компреси при екзема. Вътрешно се приема като общоукрепващо средство и се включва в комплексната терапия на бъбречнокаменна болест, загуба на кръв, нарушения на метаболизма, лечение на кожни проблеми, отоци от сърдечен произход и др.

Препарати от бреза в народната медицина се използват и при ракови образувания с различна локализация, като най-успешни в това отношение са настойките от пъпките на растението.
Брезовите клонки са много полезни, ако се използват във водни процедури в случаи на подагра, радикулит, ставни болки, кожни и простудни заболявания.
Противопоказания. Не се препоръчва използването на препарати от бреза в периода на бременността и при бъбречна недостатъчност.


Как да се лекуваме с брезови пъпки и листа

Рецепта 1 (настойка от листа): 2 ч.л. сухи натрошени листа от бреза се заливат с чаша вряла вода и се оставят да престоят 30 минути. След това течността се прецежда, към нея се добавя сода бикарбонат на върха на ножа и се разбърква. Пие се по ¼ чаша 3-4 пъти дневно 20-30 минути преди ядене. Използва се при отоци следствие на сърдечни проблеми, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, колит, бъбречнокаменна болест, главоболие, грип, остър и хроничен бронхит, пневмония, туберкулоза, климактериум и като общоукрепващо средство.

Рецепта 2 (отвара от пъпките): 1 с.л. (без връх) брезови пъпки се поставят в чаша вода и се слагат на слаб огън, докато течността кипне. Оставя се да ври 5 минути и се сваля от котлона. След като изстине, се прецежда и се взима по 1 с.л. 3-4 пъти на ден. Прилага се при хронична диария и дизентерия, както и при същите показания, посочени в рецепта 1.

Рецепта 3 (настойка от брезови пъпки): 2 с.л. (20 г) начукани брезови пъпки се поставят в малка стъклена бутилка или буркан, заливат се с 200 мл спирт (70 или 90 %) и съдът се затваря с капачка. Престоява на тъмно място 1 месец, като периодично се разклаща. След това се прецежда и от настойката се приема по 1 ч.л. 3 пъти на ден, разредена в малко вода (50 мл) със стайна температура, 20 минути преди хранене. Това е дозировката при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и жлъчните пътища и като диуретично средство. При други показания (посочени в рецепта 1) се приемат по 20-30 капки, разтворени в 1 с.л. вода, 3 пъти на ден 15-20 минути преди ядене.  
Външно настойката може да се използва за разтриване и компреси при ревматизъм, артрити, лошо зарастващи или гнойни рани или рани от залежаване.

Рецепта 4 (настойка от млади брезови листа): 2 с.л. ситно нарязани свежи млади листа се заливат с 200 мл 70-градусов спирт, оставят се да преседят в него една седмица, след което настойката се прецежда. Приемат се по 30 капки 2 пъти дневно. Препоръчва се при анемия, климактериум и за възстановяване след аборт. Външно се прилага като компрес върху болни стави.

Рецепта 5 (студена настойка от млади листа): 100 г свежи брезови листа се смилат и се заливат с изстинала предварително кипната вода (0,5 л). Престоява 2 часа и се прецежда. Добавят се сол и лимонена киселина на вкус и настойката се пие като витаминозна напитка. Максималната дневна доза за възрастни е 0,5 л.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки