Нова стратегия срещу грипа


10 Март 2016, Четвъртък


Неотдавна специалистката по вирусология и имунология от Университета в Марсилия проф. Беатрис Рито сподели пред български вирусолози и други медици

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

разкритите от нея нови възможности за терапевтична стратегия в лечението на грипа.
Установено е, че при това заболяване вирусът в клетките на белите дробове се мултиплицира от една страна, а от друга – имунната система се опитва да му противодейства. Известно е също така, че за възпалението на лигавиците на дихателните и други органи при грип допринася т. нар. „протеини, активиращи рецептор – РАR-1“. Когато при мишки, заразени с грип, той е бил активиран, се е получило мощно възпаление на белите дробове, като е била отчетена и силно намалена преживяемост при експерименталните животни.

Това явление не се наблюдава, когато при развиването на грипната инфекция се приложи антагонист на  РАR-1. Което показва, че РАR-1 антагонистите могат да се използват за лечение на грипното заболяване, включително и на тежки инфекции като птичи грип.
Професор Рито и нейният колектив са установили, че при грипната инфекция опасна негативна роля играят и съставките на кръвта, известни като тромбоцити. Новата лечебна стратегия, която специалистката въвежда, се състои в потискане активността на тромбоцитите посредством противодействащи им препарати.

Независимо от това, професор Рито поддържа прилагането на противогрипна ваксина, като подчертава обаче, че нейният състав трябва да е съобразен с появата на нови грипни щамове. В този случай обаче ще се нужни най-малко 6 месеца за изработването на нови средства за имунна защита.

По материали на специализирания печат


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки