Обратна връзка


22 Януари 2016, Петък


Една незабравима среща с Недялко Йорданов


Излъченият по телевизия СКАТ документален филм „Още ме има, още съм жив“ на Недялко Йорданов ме развълнува и ме върна 15 години назад, когато за първи път се срещнах с големия наш поет, драматург, писател, сценарист, режисьор, рецитатор – с две думи казано даровит творец.
Разговорът ни с него протече непринудено и откровено, като че бяхме отдавнашни познати. Това стана в Бяла черква на 6 октомври 2000 г., когато Недялко Йорданов изнесе в големия читалищен салон юбилеен авторски концерт по повод своята 60-годишнина.

Придружаваха го съпругата му – известната актриса Ивана Джеджева, и композиторът Хайгашот Агасян, които също взеха участие в концертната изява.
Тогава Недялко Йорданов сподели: „Мисията на твореца зависи от самия творец. За съжаление, голяма част от хората на изкуството живеят в страхотна мизерия. Изкуството е запратено в килера на живота. Политиците днес са тези, които диктуват условията на живот... От друга страна, това конфликтно време е много благоприятно за писане. Специално аз го използвам за създаване на сатирично творчество, защото то буди у мен негодувание и протест“.

В онези години той откровено заяви: „Разочарован съм от илюзиите, които създаде демокрацията, и от краха на тези илюзии“. И беше убеден, че ако България направи нещо, то ще го постигне със своите собствени сили.
Радвам се, че и днес Недялко Йорданов не спира да твори и да отстоява своята гражданска позиция. А с филмовата поредица, която сега създава заедно със СКАТ, предоставя още безценни свидетелства за безвъзвратно отминалото време, които запечатани на кинолентата, ще останат живи и във вечността.

Маргарита Атанасова – Арачийска,
Бяла черква


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки