От декан и посланик до изнасилвач на ученичка


От декан и посланик до изнасилвач на ученичка
Евстатиев бе наложен като кандидат-кмет от „Позитано“ 20 със сила. Заради избора му общинското ръководство на БСП подаде вкупом оставки
22 Януари 2016, Петък


Това не е първият сексскандал, в който се замесва кметът на Стрелча

Автор: Наум Борисов

Скандален червен номенклатурчик, декан на ВУЗ, бивш посланик в Монголия и по един мандат кмет на Стрелча и Пазарджик, е разследван за изнасилване на ученичка. За капак това не е първото забъркване на 56-годишния днес Иван Евстатиев в сексскандал с непълнолетни. А иначе разлюбеният дори от съпартийците си в Стрелча социалист от няколко месеца е декан на филиала в Пазарджик на пловдивското Висше училище по агробизнес и развитие на регионите. 

След двудневно мълчание по сексскандала на представителите на държавното обвинение в Панагюрище и Пазарджик, в понеделник от Апелативната прокуратура в Пловдив съобщиха, че Иван Евстатиев е задържан за 72 часа с прокурорско постановление.
В информацията се потвърждаваше това, което от дни се говореше в цялата Пазарджишка област -  Районната прокуратура в Панагюрище разследва 56-годишния Евстатиев по обвинение, че на 15 януари 2016 г. в хотел „Стрелча” в едноименното градче е имал сексуален акт с момиче, ненавършило осемнадесет години, като преди това го е привел в безпомощно състояние.

Междувременно  местни електронни медии вече бяха тиражирали това, че Евстатиев и момичето са били употребили сериозни количества алкохол, след което са се качили в хотелската стая.
Говори се, че непълнолетната девойка е дъщеря на служителка в общинската администрация в Стрелча, работила там и през годините, когато Евстатиев бе градоначалник.

В съобщението на прокуратурата се допълва, че пострадалото от престъплението 16-годишно момиче е разпитано пред съдия от Районен съд - Панагюрище в присъствието на психолог, каквито са изискванията на закона.
По делото до момента са проведени разпити и на други свидетели, назначена е съдебно-медицинска експертиза, както и химическа експертиза за установяване концентрацията на алкохол.

На местопрестъплението е извършено претърсване и изземване, при което са иззети множество веществени доказателства, които също ще бъдат обект на експертни изследвания, уверяват от прокуратурата.
Това не е първият сексскандал, в който Иван Евстатиев е главно действащо лице. През декември 2004 г. името му беше замесено в афера с непълнолетни проститутки. 
Момичетата бяха свидетелки по делото срещу сводника Киро Лозенеца.

При разпитите те бяха дали показания, че са обслужвали служители на кметската администрация в Пазарджик и белоруска делегация, гостувала в града. Лично кметът на Пазарджик Иван Евстатиев бил поръчал проститутките на Лозенеца, а след това е платил за услугите им.
Това са пълни инсинуации на някои хора, които са много жалки и искат да направят някакви политически дивиденти без никаква почва и без доказателства, коментира тогава Иван Евстатиев.

И демонстрира характерното за всеки велможа чувство за безнаказаност, гарнирано с доста просташки заплахи. „Всяко куче, което ни е залаяло, все е побеснявало... не знаят с кого си имат работа”, заяви той.
Ровенето в публикации от времето на кметския му мандат в Пазарджик припомня още нелицеприятни действия и намерения. Той бе косвено замесен и в жестокото убийство на сестрите Белнейски. Публична тайна е, че Евстатиев е позвънил по телефона на тогавашния полицейски ръководител на Пазарджик Жоро Стоицев, за да го информира, че според слуховете в убийството на момичетата е замесен синът на зам.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев - Атанас.

Тогава Петърнейчев отрече скандалните слухове, а сред местните социалисти се заговори, че набеждаването е свързано с избора му за областен председател на БСП в Пазарджик.
Иван Евстатиев има юридическо образование, работил е като адвокат.  След края на кметуването си в Пазарджик той пробва да стане окръжен прокурор на града, но се оказа, че няма изискуемия стаж като магистрат.

През май 2008 г. направи опит за самоубийство с пистолета на тъста си и едва беше спасен, след като лекарите изкараха два куршума от тялото му. Според друга версия Евстатиев е бил прострелян от тъста си заради поредна пикантна история, но това е било прикрито пред медиите и обществеността.
Около Иван Евстатиев имаше доста скандали по време на последните местни избори, както и в годините преди това, когато бе кмет на Стрелча. Преди вота той не получи подкрепата на местната организация на БСП, след което бе наложен силово за кандидат-кмет от "Позитано" 20.

Последва колективната оставка на Общинския съвет на БСП-Стрелча заради налагането на водач на листата от страна на ръководството на партията. По време на самите избори Евстатиев стигна до балотаж с кандидата на АБВ Стойчо Чачов и въпреки че водеше убедително на първия кръг от вота (45,3% за Евстатиев срещу 18,3% за Чачов), загуби на балотажа.
След което на номенклатурчика на БСП бе осигурено поредното топло местенце и Евстатиев беше „спуснат” за декан на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, за което вече стана дума.

Жителите на Стрелча ще запомнят кметуването на Иван Евстатиев с издигнатия по негово време паметник на основателя на българската държава хан Аспарух, който е дар на подбалканското градче от далечна Монголия, където социалистът бе пратен за посланик на България след края на мандата на Едвин Сугарев.
На 2 май 2015 г. в един и същи ден Евстатиев откри в Стрелча бюст-паметник на съветския маршал и военачалник Жуков и зоокът по европроект, в който има две понита, фазан, кокошки, петел, заек и едно сърне.

На дърво пред клетката на понитата виси сложен в „джоб” лист с машинописен формат, на който пише: „Две мъжки понита, предоставени от Иван Евстатиев, кмет на община Стрелча”.
Така е, за човек се съди по делата му. И никога не е късно да станеш за резил…


В Стрелча са готови да линчуват насилника

Дни наред стотици жители на Стрелча излизат спонтанно на протест срещу своя екскмет и вече бивш „почетен гражданин” Иван Евстатиев, обвинен в изнасилване на 16-годишна ученичка.
Вълната от обществено негодувание стана още по-силна, след като се разбра, че Евстатиев е признал, че е правил секс с непълнолетното момиче, но твърди, че това е станало с нейно съгласие.

Заради високото обществено положение на екскмета, настоящ общински съветник и доскорошен председател на Общинската организация на БСП в Стрелча двама прокурори от Панагюрище отказаха да поемат случая и с него се зае прокуратурата в областния център Пазарджик.
Междувременно общинарите в Стрелча се събраха извънредно и гласуваха на Евстатиев да бъде отнето званието „почетен гражданин”, дадено му по време на неговото кметуване. „За” гласуваха и съветниците от БСП, а общинската партийна организация свали доверието си от него и го отстрани от председателската длъжност.

Съобщено бе, че при назначените експертизи е установено наличие на биологичен материал от Иван Евстатиев по ученичката. В кръвта на момичето е открито наличие на алкохол (говори се за 300 г концентрат), но не и упойващи вещества. Самото момиче твърди, че е пило само плодов сок. Ученичката вече е разпитана пред съдия в присъствието на психолог.
Момичето е дъщеря на служителка в общината, която е била секретарка на Евстатиев по време на кметуването му, а в момента изпълнява същата длъжност при новия градоначалник.

Ученичката добре се е познавала с Евстатиев и в петък е приела поканата му да посетят сладкарницата на хотел "Стрелча", който е собственост на пресаташето на общината.
По-късно, според обвинителния акт, в една от стаите на хотела Евстатиев е правил секс с ученичката, която била в безпомощно състояние. "Устата на момичето е била сцепена и тя цялата е била в кръв", заяви роднина на 16-годишното момиче.

"Когато я видях, тя беше много зле и не си спомняше нищо. Много е тежко. Не мога да повярвам, че това се случи, при положение че тя му се доверяваше много", каза пред камерите нейна приятелка.
Във вторник съдът в Панагюрище гледа мярката за неотклонение на 56-годишния бивш кмет на Стрелча и Пазарджик (БСП) и експосланик в Монголия. Съдът заседава при закрити врати заради бурното обществено недоволство и реши Евстатиев да остане с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.


Хората в Стрелча искат сурово наказание за изнасилвача на непълнолетното момиче

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
24.01.2016 15:53:54
0
0
такова безакония не е имали в цялата ни история.главен виновник според мене е че съдебната власт не е на мястото си.много е заисима от управляващите и олигарсите.и от големтте престъпници/от страх за живота тна симейството и своя.принови избори всички партии/и герб/ ще имат малко проценти освен дпс.доган зампрезидент,лютвито заипремиер ,а новия /стар/шеф на мюсюлманите за пртриарх.и стваме БУЛГАРИСТАН.ВСЕКИ БЪЛГАРИН СЕ Е ЗАТВОРИЛ В СЕБЕ СИИ НЕИГО ИНТЕРЕСУВА БЪЛГАРИЯ.СЛУЖАВАМЕ СИ СЪДБАТА.ВИЖТЕ КОМШИИТЕ,
1
един българин
22.01.2016 11:42:36
0
0
има ли смисъл
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки