„Блумбърг“ определи „черните лебеди“ за 2016 г.


18 Декември 2015, Петък


Сред потенциалните непредвидени събития през следващата година е излизането на Великобритания от ЕС и оставката на Меркел


Черният лебед“ е теория, разглеждаща редки събития, които трудно може да се прогнозират и имат значителни последствия. Неин автор е американският икономист Насим Талеб, който въвежда термина в своята едноименна книга. Съгласно предложените от него критерии, събитието, което попада в тази категория, трябва да е неочаквано (за експертите), да доведе до съществени последици и след настъпването му, в ретроспективен план да се намери реалистично обяснение, сякаш е било очаквано.

От гледна точка на Талеб, на практика „черни лебеди“ са всички значими научни открития, исторически и политически събития, както и постижения на изкуството и културата. Като примери може да се посочат развитието на интернет, Първата световна война, разпадането на Съветския съюз и атаките от 11 септември.
Сред потенциалните „черни лебеди“ за 2016 г., на базата на анкетирането на 119 икономисти, „Блумбърг“ нарежда скок в цената на нефта до 100 долара за барел заради атаките на „Ислямска държава“, излизането на Великобритания от ЕС и кибератаки на банки, които ще сринат финансовата система. Вероятността тези сценарии да се случат аналитичната компания „Найтберг“ оценява съответно на 25, 20 и 10%.

Други евентуални непредвидими събития за следващата година могат да станат възможна криза в Евросъюза следствие притока на мигранти и оставката на Ангела Меркел от канцлерския пост в Германия; влошаване на икономическата ситуация в КНР, успоредно със засилване ролята на армията в живота на страната; удар на Израел по ядрени обекти на Иран; ускоряване на глобалното затопляне; победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.
Един от най-позитивните „черни лебеди“ е възможността Владимир Путин да сътвори мир в Сирия.

Междувременно шефът на Спестовната банка на Русия Герман Греф предупреди във вторник за началото на „по-малко сладък живот“ при цена на петрола под 50 долара за барел.
„В нашата банка е разработен вариант за устойчивостта й, разчетен за 35 долара на барел, но това не е базов вариант, а най-песимистичният за нас“ – изтъква видният руски банкер.
Той смята, че 2016 г. ще бъде доста заплетена. „Честно казано, не виждам някаква свръхкритичност в банковия сектор. Но ще бъде сложно за всички публични бюджети. Дефицитът на федералния бюджет на страната ще бъде по-голям от предвидения. А животът ще бъде по-малко сладък, отколкото при цена на нефта от 50 долара за барел“ – прогнозира Греф.

През следващата година се навършват две години от началото на трагичните събития в Донбас. По отношение на развитието на ситуацията там през знаковата за района 2016 г., в която изтича последният срок от подписаните в Минск мирни споразумения,  военни експерти и политолози предвещават нерадостна перспектива. Те се опасяват, че изпълнението на минския план без евентуални отстъпки от страна на Киев и догодина няма да мръдне от мъртвата точка. 

Промени предстоят и в Сирия. В договора, който бе подписан на последното заседание във Виена, бе уточнен механизмът за разрешаване на сирийската криза през 2016 г. В австрийската столица бе решено след 18 месеца в размирната държава да се проведат избори. През новата година властта в страната трябва да мине от ръцете на действащия президент Башар Асад в преходно правителство.
В случай че „виенският план“ се провали, експертите прогнозират продължение на гражданската война.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки