Авгиев обор ли е Свиленградската митница


Авгиев обор ли е Свиленградската митница
Какво става в българските митници, г-н Танов?
18 Декември 2015, Петък


Поредният показен арест на митничари вече не прави впечатление никому, защото доказва, че грешката е в системата, а не в изпълнителите

Автор: Борислав Михайлов

Както е тръгнало, скоро митничарите ще ходят на работя с комплект лични принадлежности за 72-часов престой в ареста, вместо със сандвичи за обяд.  Това се отнася, ако не за всички подопечни на ген. Ваньо Танов, то поне за работещите на КПП „Капитан Андреево”, т.е. в Митница „Свиленград”.

Там само през последната една година имаше три гръмки и показни акции на прокуратурата, ДАНС, МВР, ГДБОП и пр. „служби”, при които бяха арестувани десетки митничари, както и някои от техните началници.
И тъй като на този етап няма осъдени и пратени зад решетките, то нека поне си припомним акциите, предшествали идеята на Министерство на финансите за закриване на Митница – Свиленград.

Което е новина, но ще я запазим за накрая…

На 13 декември 140 полицаи и агенти арестуваха 33 митничари  - цялата смяна на КПП „Капитан Андреево”. Според Агенция „Митници”, въпреки специализираната операция, граничният пункт е работил нормално. Истината обаче е, че границата беше затворена за близо шест часа, а опашката от чакащи достигна 12 километра.
По-късно бе отчетено, че се е провела акция срещу „организирана престъпна група”, като при обиските на задържаните, в служебните помещения и в личните им коли са открити около 100 000 лева.

Митничарите са заподозрени, че са вземали подкупи. Така наречената такса "спокойствие" за автомобили и камиони е варирала от 5 до 300 евро. Сред арестуваните е и началникът на смяната.
Новите митничари, които работят от няколко седмици на „Капитан Андреево”, не са сред задържаните.

На 31 март 11 митничари от граничния пункт „Капитан Андреево“ бяха задържани при полицейска акция заради ТИР с контрабандни цигари, който е бил пуснат от нощната смяна, въпреки че са били предупредени от турските митнически власти.
Това предизвика гнева на премиера Бойко Борисов, който коментира, че цели смени митничари и граничари са работели като организирана престъпна група.

"Може би всичко, което е работело там, ще бъде махнато“, заяви тогава Борисов. 
Месец по-късно, в края на април, 25 служители на КПП „Капитан Андреево” са уволнени. Освободен е и врид-началникът на Свиленградската митница Валери Стайков.
Но всички те са отстранени с мотив „съкращаване на щата”. Това според бившия шеф на митниците и настоящ депутат от Патриотичния фронт Емил Димитров означава, че не може да бъде доказано престъпление, извършено от митничарите.

На 29 януари при акция на ДАНС бе арестуван тогавашният началник на митницата в Свиленград Тодор Караиванов, който дни по-рано бе награден лично от шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов със златен почетен знак за добра служба.
Оказа се, че Тодор Караиванов е бил наблюдаван няколко месеца заради съмнения за контрабанда и получаване на подкупи. Това е вторият показен арест на шеф на митница Свиленград.

През май 2014-та, по обвинение за притежание и контрабанда на амфетамини бе закопчан зам.-шефът на Митница – Свиленград Георги Костадинов. В служебния му „Форд Фокус” бяха открити близо килограм амфетамини.
Впоследствие обаче всички обвинения бяха свалени, а Костадинов се върна на работа като началник-отдел „Митническо оформяне” към Митница – Свиленград.

На 1 ноември 2014 г. подобна акция имаше и на КПП „Лесово”, където бяха задържани всички митничари от двете смени. В официалното съобщение на прокуратурата се казваше, че операцията е разпоредена и координирана и от шефа на ДАНС,  разследването е за корупционни действия на митничари, а ръководството на Агенция „Митници” и директорът Ваньо Танов са оказали пълно съдействие на разследващите.

Това са само видимите, така да се каже, записки по екшъните, случили се досега при второто правителство на Бойко Борисов. Нека припомним – още по време на служебния кабинет за шеф на агенция „Митници” бе върнат генерал Ваньо Танов.
Той е стар съратник на Борисов, когото мнозина помнят със случая „Мишо Бирата”, както и с едно ЕГН на ритнитопковец от отбора на „Бистришките тигри”. Борисов се бе разпоредил съиграчът му да бъде върнат на работа като митничар на Летище София, а Танов бе възприел ЕГН-то като телефонен номер и звънял, ама напразно…

Защо премиерът не обича (някои) митничари?

Това е резонен въпрос, който има казионен отговор – защото смята, че до преди година от митниците 2 милиарда и 600 милиона лева са отивали чрез различни корупционни схеми в организираната престъпност, вместо да се използват за строежа на магистрали.
Бойко Борисов е убеден, че акции като изброените ограничават това изтичане на пари и дава пример с по-големите приходи, реализирани от данъчната администрация през тази година.

Но… Винаги има едно „но”.
„Въпреки огромните усилия за борба с контрабандата, резултатите са повече от отчайващи, а митничарите и граничарите охраняват границите абсолютно ненадеждно”. Това заявява Борисов пред министрите дни след ареста в края на март на 11 митничари от „Капитан Андреево”.

„Ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата”, казва още премиерът.
След което изтъква, че митничарите и граничарите не служат на държавата, а на други господари и сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно да си защитим държавата.

Между другото, точно на това заседание на кабинета Борисов казва, че ако до седмица не бъде убеден в противното – т.е. че границите се охраняват абсолютно надеждно - той ще предложи обединяване на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници". Това сливане е нещо, с което от години плашат митничарите, но ефектът видимо е колкото от периодичните масови арести на КПП „Капитан Андреево”.

Записки по българските митници

Ако някой може да напише „Записки по българските митници”, това е техният бивш шеф Емил Димитров – Ревизоро, който в момента е депутат от Патриотичния фронт.
И понеже говорим за тенденции, а не за прецеденти; и тъй като става дума за милиарди и за държавна политика; а също и защото предстои „закриването” на Митница – Свиленград – струва си да чуем какво казва Димитров днес и какво е прогнозирал преди време.
"Шест месеца акция и накрая да събереш една смяна, за да направиш пиар и да се окаже, че после половината ще бъдат пуснати, защото няма и за какво да ги обвиниш”,  коментира Емил Димитров пред bTv във връзка с декемврийската акция на КПП „Капитан Андреево”.  Той бе категоричен, че парите се събират от митничарите, но „някой друг ги дели”.

По думите на депутата от ПФ, намерените 100 000 лева са пари за „семки и бонбонки". „Това са най-малките пари, но важното е да се види при кого нагоре по веригата е трябвало да идат”, изтъкна Ревизоро. След което с основание допълни, че от години с тези акции някак си едно и също нещо се върти по митниците.
През април, след като арестуваните при една от шумните акции митничари бяха пуснати, а месец по-късно уволнени „поради съкращения в щата”, Емил Димитров изрази опасение, че е възможно в Агенция "Митници" да се получи същата ситуация както при предишното управление на Танов.

Тогава масовото отстраняване на служители струваше на държавата 3 млн. лв., платени като обезщетения за неправомерни уволнения, след като съдът ги върна обратно.
Казаното от Емил Димитров се допълва от думите на един от бившите началници на Митница – Свиленград Георги Шишков, който преди време коментира една от поредните акции там.
Според него има замесени по върховете – и в съдебната, и в изпълнителната власт – хора, които слагат чадър над корупцията в митниците под някаква форма. 

"Мога да предположа, че всяка партия, взимаща властта чрез подобни схеми, си осигурява по-добро действие в предстоящи свои мероприятия. В голямата си част корупцията е политическа", каза още Шишков във връзка с ареста през януари на шефа на Митница – Свиленград Тодор Караиванов. И допълни, че познава съвестни митничари, които са принуждавани да участват в определена схема.

По същия повод  Емил Димитров изрече култовата фраза: „В митниците има златни момчета със златни кюлчета. А ключетата за устите им ги държи някой друг”.
По думите му, „златните момчета са доверени лица, преминали са всички тестове, правят се конкурси само за тях, те работят на ръководни постове и каквото и да стане с тях, те никога не казват за къде са предназначени парите, с които са хванати”.

И нещо познато за финал…

В понеделник, ден след ареста на 33-мата митничари от Митница – Свиленград, прокуратурата повдигна обвинения срещу 22-ма. Останалите 11, които не са обвинени, се връщат на работа на КПП „Капитан Андреево”.
Осем от 22-мата митничари бяха пуснати срещу парична гаранция от по 5 хиляди лева. „Задържане под стража” бе поискано за 14 от митничарите. Надали някой се съмнява, че сега или след обжалване пред апелативен съд и те ще се окажат на свобода.
Много шум за нищо или за своеволно отклоняване от правата линия, или за назидание…
Все едно за какво, щом констатациите за корупция по митниците остават, показните арести продължават, а министър Владислав Горанов и шефът на митниците Ваньо Танов опитват да решат проблема със смяна на „шапката”.

Вече стана дума в началото на този текст, че Министерство на финансите предлага митницата в Свиленград да бъде закрита от 11 януари 2016 г., за да се предотвратят корупционни практики. Това е записано в проект за промени в правилника за работа на Агенция „Митници“, публикуван за обществено обсъждане.
Планира се КПП „Капитан Андреево” да е под шапката едновременно на митниците в Бургас и в Пловдив, като всяка от тях ще отговаря за различни дейности. Въпреки закриването на митницата обаче, щатните бройки на ведомството няма да намалеят, а ще бъдат преразпределени.

Отделно на пряко подчинение на шефа на митниците Ваньо Танов се създава ново звено за информационна сигурност. В него ще работят 5 души. С проекта се разширяват и функциите на „Митническо разузнаване и разследване“. Освен това се разделя финансовата дирекция на две - за обществени поръчки и за снабдяване.
Дали ще намалее напливът за митничарско място където и да е?

Анализирай това
Някак си едно и също се върти. Шест месеца акция и накрая да събереш една смяна, за да направиш пиар и да се окаже, че после половината ще бъдат пуснати, защото няма и за какво да ги обвиниш. Сто хиляди лева - това са пари за семки и бонбонки, но колкото и да са малко, трябва да се види при кого по веригата е трябвало да отидат. Ако митничар откаже да е в схемата, няма да е на смяна. Парите се събират от митничарите, но някой друг ги дели.
Емил Димитров


От януарската порция задържани митничари вече няма нито един в ареста, издишаха и обвиненията срещу тях На Капитан Андреево вече всичко е спокойно

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки