Билка ли е това растение


Билка ли е това растение
03 Декември 2015, Четвъртък


Нашият читател Георги Петков от Бургас ни изпрати снимка на растение, поникнало в двора на имота му, с молба да му помогнем да разбере какво е то.


Той е дългогодишен абонат на вестника, любител билкар, както сам се определя, един от многото, които признават полезността на нашите страници, на които поместваме изпитани рецепти от народната медицина.
Експертите по билките в нашата редакция бързо стигнаха до извода, че това е растението, което народът ни нарича боялия поради качеството му да оцветява течности. Научното му наименование е фитолака (Pbytolacca), лаканос.

То представлява част от семейство Phytolaccaceae, което наброява около 125 вида дървета, храсти, лиани и тревисти растения, разпространени предимно в тропическите и субтропическите области.
В Америка фитолаката се отглежда като декоративно растение. У нас тя е позната по-скоро като плевелен вид.

Най-известният вид е вирджинският лаканос, Pbytolacca americana. Той се среща в естествено състояние в Мексико и Флорида, но е пренесен и на други места.
Това е многогодишно растение, достигащо до 3,5 м височина. Образува класовидни съцветия от дребни бели или лилави цветове, а след тях тъмнолилави плодове, тип ягода, от които се получава червеното багрило.
Корените на някои представители на това семейство, например Phytolacca decandra,имат ценни лечебни свойства.

Отглеждащите фитолака обаче е задължително да знаят, че приемани в големи количества, плодовете са отровни, затова не трябва да се консумират. нито да се използват за самолечение без консултация с доктор или вещ билколечител.
При използване за оцветяване не са опасни, тъй като за 10 л зелев сок или вино е достатъчно само едно плодче.

Фитолаката не е капризно растение. Предпочита добре огрявани от слънцето места, но успява да се развие и на полусянка. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и да се навлажнява редовно. Размножава се чрез семена, които се засяват през март-април.


В категории: Здраве , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Снежана Иванова
03.03.2024 13:52:39
0
0
Видях растението в началото на този век в Казанлък и ме впечатли. Изядох две плодчета, снимах го и изпратих снимката на сина ми, а той на свой приятел биолог американец. И той му писал какво е и за какво се използва и да не се ядат повече от 3 плодчета. Иначе си е упорит плевел.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки