Вдъхновеният създател на Пловдивския панаир


Вдъхновеният създател на Пловдивския панаир
д-р Обрейко Обрейков
02 Декември 2015, Сряда


Д-р Обрейков е потомък на стара възрожденска фамилия и внук на поборник от Априлското въстание

Автор: Калина Каменова

През 1938 г. вестник „Пловдив“ описва създателя на съвременния Пловдивски панаир д-р Обрейко Обрейков като „един честен, искрен  и достоен гражданин“ на Града под тепетата.
Изданието посочва, че изложбеният център е „постижение с извънредно значение за нашия стопански и икономически напредък, което е дело на шепа хора" и дори  нещо повече – еднолично дело на самия Обрейков. Потомък на стар възрожденски род и внук на поборник в Априлското въстание в Клисура, д-р Обрейко Обрейков е роден на 7 юни 1891 г. в Пловдив.

Баща му Стефан Обрейков завършва Одеската търговска академия и заживява в Града под тепетата, където започва да върти търговия – първоначално с недвижими имоти, а през 1893 г. създава и първото химическо предприятие у нас – фабриката „Май“, в която произвежда първото българско синьо мастило. 
Началото на Пловдивския панаир е поставено с Първото българско земеделско-промишлено изложение, състояло се през август 1892 г. В него се включват  търговци и фирми от 24 страни. Един от участниците е и Стефан Обрейков, който си тръгва от форума със златен медал. По-късно той става общински съветник и помощник-кмет на Пловдив.

През 1902 г. Стефан Обрейков е избран за подпредседател на пловдивската Търговско-индустриална камара, а между 1910 и 1912 г., и след това от 1919 до 1924 г. е неин председател. Успоредно с това е член на всички търговски и индустриални организации на своето време. По негова инициатива и с лично негови дарения е построена сградата на Търговската гимназия в града край Марица.
Синът му Обрейко Обрейков върви по стъпките на баща си. През 1912 г. завършва  с отличие право в Монпелие, а седем години по-късно се дипломира в Париж по специалността „Финанси и търговия". Защитава три докторантури и говори отлично френски, немски и английски.

В началото на Първата световна война завършва школата за запасни офицери в Княжево и заминава на фронта в редиците на 13-и артилерийски полк, с който се сражава край Дойран, където е ранен в главата с парче шрапнел, което не изважда до края на живота си.
През 1926 г. се жени за възпитаничката на Виенската консерватория Величка Обрейкова и на следващата година им се ражда син.
Вече в мирно време, той започва търговия със захар, като през 1940 г. открива мелница за червен пипер, оборудвана с най-модерните за времето си технологии, откъдето всяка седмица за чуждите пазари тръгва по един вагон с подправката. Заради прекрасния й червен цвят, американците дори решават да правят от нея... екочервила.

„Всичко, което баща ми подхващаше, беше ново, перспективно и печелившо“ – отбелязва преди време пред сп. „Тема“ синът му д-р Личо Обрейков.
През 1930 г. неговият родител става председател на пловдивската Търговско-индустриална камара и работи в нея 13 години, чак до закриването й. Към този момент е назряла идеята Първото българско изложение в Пловдив да се превърне в съвременен панаир.

На 3 март 1933 г. се открива голяма промишлена изложба, а в словото си, произнесено на церемонията по този повод, д-р Обрейко Обрейков съобщава, че от 1934 г. форумът ще се превърне в ежегоден мострен панаир. Ефектът от промишленото изложение е грандиозен и неочакван дори за самите организатори. Ръководството на Пловдивската Търговско-индустриална камара започва да обмисля как то да се развие в нещо още по-мащабно в национален и международен план.

Д-р Обрейко Обрейков поема инициативата да разгласи идеята навсякъде. Той се заема да убеждава отговорни фактори, от които зависи бъдещето на изложението, и пътува из цялата страна, за да разяснява ползите за България от един истински панаир. Урежда и множество срещи по министерствата, като разговаря с министър-председателя и министъра на търговията и финансите за превръщане на панаира в международен.
Усилията му дават плод и от 1933 г. изложбата се превръща в национален панаир, който е високо оценен от българските фирми по онова време.

На 16 май 1934 г. Министерският съвет издава постановление Пловдивският панаир да бъде признат за постоянен и единствен в страната. През есента на следващата година излиза законът за тържищата и изложбите у нас, според който в България  има само един панаир и неговото седалище е в Града под тепетата. Тези нормативни документи веднъж завинаги слагат край на споровете между Пловдив и другите градове за домакинството на форума.

Заедно с тогавашния кмет на Пловдив Божидар Здравков д-р Обрейков успява да се пребори панаирът да получи и международно признание. Двамата участват през декември 1936 г. в заседанията на конгреса на Съюза на международните панаири (UFI) в Париж. Пловдивчаните пристигат там с мисията да предложат на конгреса кандидатурата на Пловдивския панаир за член на организацията.
Представители на икономическите кръгове на Варна и София се опитват обаче да осуетят тяхното начинание, но д-р Обрейков и Божидар Здравков надделяват и задачата им е успешно изпълнена. „Конгресът на Съюза на международните панаири ще приключи утре.

Във вчерашното си заседание, след една хубава реч на д-р Обрейко Обрейков, конгресът ратифицира членуването на Пловдивския панаир в Съюза на международните панаири”, пише възторжено пловдивската преса. Макар държавата доста мудно да отпуска средства и това да създава много трудности, в периода 1934-1943 г. успешно се провеждат десет издания на изложението, ръководени лично от д-р Обрейко Обрейков. В своя дописка във вестник „Последни новини” през 1943 г. той отбелязва:

„Международният мострен панаир в Пловдив е едно голямо дело – дело на творческите сили на целокупното наше стопанство. Панаирът принадлежи на народа ни, на България и затова той трябва да бъде подкрепен и насърчен от всички и на първо място от държавата”. Самият д-р Обрейков помага с всичко, което има – с пари, със собствената си кола, с връзки и авторитет. Той движи цялата подготовка и при провеждането на международните панаири през 40-те и 50-те години не спира да следи работата на изложбения център дори на преклонна възраст.

За големите му заслуги към панаирното дело държавата му отпуска лична пенсия.  Неуморният патриот и общественик издъхва през 1969 г. Признателните му потомци издигнаха преди няколко години в пловдивското панаирно градче негов бюст-паметник.


Момент от откриването на Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1892 г. Управителният съвет на застрахователно дружество „България“ през 1941 г. Сред членовете му е и Обрейко Обрейков (първият от ляво надясно) В Панаирното градче през 70-те години на ХХ век

В категории: История , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки