Кеворк Дадурян – рицарят на СКАТ


Кеворк Дадурян – рицарят на СКАТ
Кеворк с любимата съпруга Алис и с дъщерите си Елза и Назели
27 Ноември 2015, Петък


Топрепортерът на патриотичната медия спечели заслужена награда на фестивала „Българската Европа“ в Русе

Автор: Георги Костадинов

Кеворк Дадурян е едно от основните остриета на телевизия СКАТ в Бургас. Неговият професионализъм бе отличен по време на 15-ото издание на престижния фестивал „Българската Европа“, който стартира на 19 ноември в Русе.
Колегата Дадурян бе удостоен с приз за поредица телевизионни материали в категорията "Разследваща журналистика" и съвсем заслужено обра овациите на журито и публиката.
Той изпревари конкурентите си с четири репортажа по актуални проблеми от Бургас и региона, свързани със съсипването на стадион „Черноморец“ и едноименния футболен клуб в морския град, аферата около къмпинг "Корал", бежанската вълна и наглостта на дървената мафия в Странджа.

Репортажите му са плод на педантичната подготовка преди реализацията им. Ценното в тях е, че към известната до този момент информация по съответния проблем, Кеворк в майсторска градация напластява и нови моменти, до които сам е достигнал в хода на своето разследване.
Не на последно място в тези телевизионни продукти е вложена и присъщата му журналистическа агресия (в добрия смисъл на думата), която е едно от отличителните качества на 34-годишния топрепортер. Заради това и наградата на журито е повече от заслужена.

Любопитно е обаче да се проследи, макар и бегло, как Кеворк стигна до това признание, изкачвайки се в продължение на 14 години по професионалната стълбица на ТВ СКАТ.
Като възпитаник на музикалното училище в Бургас, първоначално той е назначен като тонрежисьор в медията. Само осем месеца по-късно вече е в екипа на спортната  редакция. Там за кратко време се налага като репортер, който се захваща с отразяването и анализа на трудни проблеми, задава неудобни въпроси и знае как да накара събеседниците си да отговарят на тях.

През есента на 2002 г. влиза в конфликт с ексцентричния президент на футболния отбор „Черноморец“ Ивайло Дражев, тъй като го разобличава в некоректни методи на работа. Дражев от своя страна забранява достъпа до стадиона не само на него, но и на цялата спортна редакция на СКАТ.
Това обаче не спира журналиста да отстоява каузата на местните клубове, обявявайки се против източването им. Той е върл противник на нагласените срещи, които по това време са често явление в България. По този повод през лятото на 2005 г. влиза в остър конфликт с вратаря на ОФК „Несебър“ Йордан Линков, обвинявайки го в симулативна игра в мача с „Левски”.

Работата му като спортен журналист обаче е само прелюдия към развитието му като телевизионер. След 2007 г. Дадурян работи вече основно върху материали, свързани с остри социални проблеми. Първите му пробиви са в Приморско, където СКАТ доскоро имаше свой офис. Точно там Кево, както го наричат приятелите и колегите, прави серия от силни репортажи, с които спечелва симпатиите на местната общественост.
По това време Дадурян вече се е специализирал и като добър оператор, а и като монтажист.

Случва се понякога да води и централната новинарска емисия. Така се оформя като истински телевизионен многобоец с ценни за професията качества. И като един от топрепортерите на СКАТ.
В последните няколко години творческите му постижения са на особена висота. Негови са ударните материали за рушащия се катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас. Той пръв сред колегите си показва пораженията и върху намиращата се в съседство с църквата сграда на филхармонията и доказва, че двете постройки са жертва на строителството на скандалния подземен паркинг на площад "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас.

Водещият бургаски репортер обича да се захваща с тежки каузи, атакува смело и безкомпромисно силните на деня. В репортажите често действа в тандем с брат си Степан, който е оператор в СКАТ и също има качествата и смелостта на батко си.
А за получената награда от Русе Кеворк скромничи. "Това не е само моя заслуга. Наградата е за цялата колегия в ТВ СКАТ. Всяка медия трябва да прави смела журналистика, да е винаги в опозиция на властта, за да може да изпълнява определената й социална роля на коректив. Това го е казал великият Кеворк Кеворкян, а неговите предавания са едни от еталоните в телевизионната журналистика. Да си журналист в днешно време не е професия, това е призвание. Затова и отговорността ни е много по-голяма", коментира Кеворк Дадурян.

Дали ще напада устремно некомпетентни, нехайни или корумпирани общински чиновници, или пък ще гони снежна стихия по затрупаните пътища на областта, за Кево е все едно. Важното е да бъде в епицентъра на всеки нов проблем.
А вечер, след напрегнатия ден, винаги е вкъщи с любимата съпруга Алис и двете си съкровища - близначките Елза и Назели. Защото освен топжурналист, той е и отговорен баща.


В категории: Бургас , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Бени
02.03.2018 16:34:50
0
0
Да де ама вече не е в сКаТ и що кадърните там се махат?Тоз Валерко само простотии прави.
1
MUNCHO
27.11.2015 14:12:27
0
0
4ESTITO!I OCHTE MNOGO,MNOGO NOVI NAGRADI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки