Как Европа пропуска шанса да се справи с турците


Как Европа пропуска шанса да се справи с турците
Мирчо Стари
07 Октомври 2015, Сряда


Преди 620 години
През 1395 г. султан Баязид І превзема Сърбия.


Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Много от сръбските деспоти (това са техните боляри) стават негови васали. Сред тях са Константин Драгаш и Крали Марко, незнайно защо възпят в народния епос като неустрашим борец срещу турците. Нека си припомним само песента „Крали Марко освобождава три синджира роби“, а има и много други. Всъщност той доброволно става васал на султана, за да запази положението си на макар и подчинен владетел на Прилеп и околностите.

Баязид обаче няма намерение да остави него и другите деспоти, приели го като суверен, да си управляват спокойно владенията. Той е замислил да продължи своята експанзия на Балканите, като за участие в нея включва и сръбските деспоти, които са му станали васали.
Затова, когато решава да нападне Влашко, той им нарежда да се включат във войската му със своите дружини. Тук трябва да отбележим, че цар Иван Шишман, който също е станал васал на Баязид, отказва да се включи в похода.

През Белград и Темешвар Баязид навлиза във Влашко и при Ровине се завързва кървава битка с войската на влашкия войвода Мирчо Стари. Въпреки че Баязид побеждава, понася големи загуби. В нея загиват Константин Драгаш и Крали Марко. Баязид разрешава телата им да бъдат пренесени в родните им краища, където биват погребани.

Османците обаче не успяват да превземат цяло Влашко. Мирчо Стари са свързва с унгарския крал Сигизмунд, сключват съюз и с обединени усилия прогонват Баязид отвъд Дунав. Разярен от неуспеха, султанът стоварва гнева си върху цар Шишман, който се е укрепил в Никопол, но разполага само с 300 бойци, последните останки от войската на търновското царство. Баязид напада крепостта по суша и вода и след 4 дни я превзема. Иван Шишман е заловен и посечен. Това е фактическият край на търновското царство, който настъпва през 1395 г., а не както неправилно се смята – през 1393 г.

Първородният син на Иван Шишман – Александър, приема исляма, дадена му е титлата бей и е назначен да командва голямо войсково съединение. По-малкият му син – Фружин, успява да се спаси и намира убежище при маджарския крал. Сигизмунд го приема радушно, както подобава на царски син, присъжда му титлата граф и той става един от неговите приближени.

Фружин непрекъснато му напомня за османската опасност и го съветва да предприеме поход срещу Баязид. Според него моментът е удачен, защото караманите в Мала Азия създават сериозни неприятности на султана и той е принуден да държи там значителна част от войската си.

Сигизмунд се вслушва в съветите на Фружин и се заема с организирането на кръстоносен поход срещу друговерците. Получава була от папата и започва да събира рицари от Франция, Бургундия, Венеция, Свещената римска империя и дори от Англия. Въпреки щедрите обещания за голяма плячка, отзовалите се се оказват доста малобройни и под кръстоносните знамена се събират само около 350 рицари със своите оръженосци и помощници, общо към 2000 души. Сигизмунд, като организатор на похода, повежда цялата си войска, която наброява към 11 хиляди. Включва се и Фружин, който е събрал към 1000 българи от Браническо, Пиротско и Нишко, но смята, че ще се присъединят и други по време на похода. Той започва успешно.

Кръстоносците разбиват изпратената срещу тях османска войска при устието на река Сава и напредват. Когато стигат до Видин, към тях се присъединява и цар Иван Страцимир. При Оряхово идва и влашкият войвода Мирчо Стари. Стигат до Никопол, но вместо да го щурмуват, само го обсаждат.
През това време Баязид е изтеглил войската си от Мала Азия и разполага с повече от 25 хиляди души. Въпреки това, когато вижда строените рицари, в броните на които се отразява слънцето, той се разколебава и е склонен да преговаря за примирие.

Тогава обаче в тил на кръстоносците се явява 3-хиляден конен отряд, воден от сина на Константин Драгаш, който иска да отмъсти за смъртта на баща си. Това обърква строя на рицарите и една част от тях се обръщат, за да пресрещнат неочаквания противник.
Слънцето вече огрява отвесно, лъчите му не заслепяват с отражението си в рицарските брони войниците на Баязид и той дава заповед за нападение. Излиза и гарнизонът от Никопол, който също се включва в битката.

Притиснати от три страни, кръстоносците се групират на дунавския бряг, слизат от конете си и  опитват да се качат на корабите, които ги съпровождат по реката. Спасяват се малцина, сред които са Сигизмунд, Фружин и Мирчо Стари. Баязид превзема Видин и стига до Буда.
Европа пропуска шанса си да се справи с азиатските нашественици.


Патриотичен календар

3 октомври 1918 г. — Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България

5 октомври 1878 г. — Избухва Кресненско-Разложкото въстание

5 октомври 1912 г. — Балканският съюз (България, Сърбия, Гърция и Черна гора) обявява война на Османската империя, като отговор на навлизането на турски войски в Черна гора в края на септември (стар стил)

5 октомври 1944 г. — В Крайова е сключено споразумение между България и представители на съпротивата от окупирана Югославия за участие на български войски във военни действия срещу Германия на югославска територия

6 октомври 1014 г. — В Преспа умира българският цар Самуил

6 октомври 1916 г. — Започва битката при Черна, завършила с овладяване на Битоля от страна на Антантата

8 октомври 927 г. — С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I

8 октомври 927 г. — Българската църква е обявена за автокефална и за първи български патриарх е избран Дамян — архиепископ на Дръстър (дн. Силистра)


В категории: История , Горещи новини

7
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
7
Обикновен българин
07.10.2018 17:57:08
0
0
Европа-Запада нее бил единен от 1337 год.до 1453 година в Зап.Европа е траяла 100 годишната война на Англия с Франция със съюзници Чехия,Испания-Кралство Арагон и други.А,през туй време турските войски са завземали български и сръбски земи.България е била завзета наполовина от 1371-Черномен до 1382 година-Средец-София-1387 год.Ниш.Боя на Косово поле-1389 година е бил половинчата победа за сърби,българи,власи,унгарци и албанци ср.турците,които християнската конница изпосякла и прогонила.Чумната пандемия довела до много смърт в Европа от България до Сърбия,Франция и Англия...През 1396 год.западните рицари и маджарите на имп.Сигизмунд-20 хиляди души били разбити от турците и сърбите на султ.Баязид и княз Стефан Лазаревич-нямало е от,каде да дойде нова европейска армия да отвоюва Търновска и Видинска Българии от османците-1430 год.Видин е бил окупиран и превърнат в санджак.
6
targovez GRAF MONTE KARLO HRI
05.05.2016 17:42:29
0
0
znashi sega sme v edin sajus s nashite bivshi neprijateli i vapreki tova ne e dobre da sme vasalni zavisimi ot tjah i e dobre tesi balgari nkoito simpatisirat i podkrepjat turzia da vidjat kade im e fajdata i tesi koito podkrepjat garzia da vidjat kade im e fajdata i moshe da se podskashe ofizialnata politika na balgaria i na garzia she shelaem da badem s garzia dobri prijateli no bez da sme protiv turzia no ne moshem da kontrolirame i da sme otgovorni za neofizialni podkrepi i lishni simpatii predposhitania na koj i da e strana
5
playboy cosmopolit patriot s t
28.01.2016 17:50:49
0
0
znashi sega ima sporove kakvo bi bilo po pravilnoto da se kasva 500 godini
tursko robstvo ,igo,okupazia ,vladishestvo ,prisastvie ,sashitelstvo
robstvo moshe da se zadraska zashtoto robite njamat pravo na imoti semejstva sobstvenost i svoboda ,igo ne znam kakse preveshda na balgarski ,sashitelstvo meshu pobediteli i pobedeni ne e mirno sashitelstvo ,prisastvie e za tesi koito imat prisastvie v zadnika si i go tarpjat ostava she turzite sa bili agresori koito sa napadnali i zavojuvali i okupirali balgaria i desetki drugi narodi i pres vreme na tasi okupazia e imalo i isvestni svobodi za zavladenite okupirani narodi i koito sa imali pravo na imoti semejstvo ,sobstvenost i svoboda na patuvaniata is imperiata .no kakto i da se narishat tesi 500 godini te sa donesli na balgarite i na drugite zavladeni okupirani narodi finansovi psihisheski ,vazproisveshdashti i drugi vredi zabavjane na rasvitieto im kato narodnostna grupa s naj raslishni metodi , no podobni sa bili sadbite na mnogo okupirani zavladeni narodi .i sega e dobre bes emozii s tresvi prezenki i ozenki da se vidi tova minalo da ne preshi na peshelivshi targovii ot koito balgaria i az bih imal peshalbi kato targovez kato onassis pilatis mamakis tatakis perakis kamelakis
4
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
08.10.2015 05:28:03
0
0
ami na mene mi omrasnaha istorii kato na graf drakula ot transilvania kojto rasbiva turskite vojski i nabiva na kol okolo 20 hiljadi sultanski i turski vojnizi i tehnite nashalnizi
zashtoto predposhitam da gledam kak hubavi striptisjorki se vartjat na kolove v noshtnite barove i da shiveja kato zdrav bogat shovek v kurorti kato las vegas i da se radvam na shivota a ne da si zatormosvam sasnanieto s turski sultanski partisanski gorjanski i drugi istorii taj kato sam balgarin s balgarski proishod ot zemedelski rodove v koito slava bogu njamalo primesi na turzi zigani evrei i drugi zashtoto kakva e polsata na balgarite ot evreite kato znajat she naj bogatite v sveta sa evrei she sa rodili einstein kojto doprinesal za sasdavane na atomnata bomba ,roman abramovish ruskia evrein kojto shivee v anglia s nad 10 miliarda evro ,bratja zeevi koito kupiha na beszeniza balkan air solomon pasi kojto beshe vanshen ministar ,kakva e bila polsata na balgarite ot ziganite i turzite ako ne sa si plashtali danazite
i taj kato sam ot zemedelski rod i si fantasiram zarski saveti koito kato ne mi se platjat po zarski zaposhvam da gi podmenjam s padarski farski marski i drugi saveti taj kato verojatno stavat dostojanie i na ne golemi prijateli na balgarite i na balgaromraszite koito moshete da rasposnaete po tova she sa preshili i preshat na balgarite da imat sobstveni zdravi deza ot balgari
ili preshat na balgarite da imat sobstveni zdravi deza ot sheni hristianki
ili preshat na balgari da imat isobshto zdravi deza ot ljubimi sheni kade s magii kade s psihotronni psihotropni i drugi vasdejstvia no dali e pravilno da im se vrashtat tesi neposhteni dejania ili da se ustanovjjat i globjat v polsa
na tesi na koito sa vredili a ako sam sashto ot navredenite obranite to gi globete s naj malko 5 miliona 555 hiljadi evro 555 zenta zashtoto dosega sa mi obirali kontoto s metoda i na jasnovidzite i svarsanite s tjah strukturi 111555 v balgaria i s metoda na 444555 na jasnovidzite v germania a az sam s moite fantasii monsenor inspektor colombo poiro sherlok holms genevgeshevpeshev
james bond s konto nr.oo7 008 6 19 21 gospodin ima-njama njama-ima
3
прочел по българските хроникии
07.10.2015 18:41:52
0
0
БЪЛГАРИЯ/ТЪРНОВСКОТО ЦАРСТВО /ПАДА ПОД ТУРСКО РОБСТВО,ЗАЩОТО СТРАЦИМИР /НА ВИДИНСКОТО/НЕ ПОМАГА НА ТРНОВСКОТО ЦАРСТВО/,ЗАЩОТО ЦАР АЛЕКСАНДДЪРТ/ПО ВНУШЕНИЕ НА ЕВРЕЙКАТА САРА/ ОПРЕЕЛЯ ЗАМНАСЛЕДНИК НЕ ПЪРВОРОДНИЯ СТРАЦИМИР / А СИНА И ИВАН ШИШМАН/.СЪЩО ПРИИОСАДПАТА НА ТЪРНОВО ОТ БАЯЗИД/ ЕВРЕИНА ЛАЗАРТПОИСКА ТОРБА ЖЪЛТИЦИ АКО ТВОРИ ПОРТИТЕ НА ТЪРНОВО.И ГИ ОТВАРЯ ,НО ЛАЗАР ИСКА ОЩЕ ЕДНА ТОРБА СЖЪЛТИЦИ И ТОГАВА БАЯЗИД//МУКАЗВА ,ЩОМ СИ СТАНАЛ ПРЕДАТЕЛ ВЕДНЪЖ. ,ЩЕ СТАНЕШ И ВТОИ ПЪТ И ГО ХВЪРЛЯТ ОТ ЕДНА ПРОПАСТ.НАРОДА ЗНАЕЕТТОВА И С КАМЪНИ ЗАТРУПВА ГРОБА НАЛААР И С ГОДИНИ СЕ КАЗВА. ЖИДОВИЯ ГРОБ.
2
прочел по българските хроникии
07.10.2015 18:41:52
0
0
БЪЛГАРИЯ/ТЪРНОВСКОТО ЦАРСТВО /ПАДА ПОД ТУРСКО РОБСТВО,ЗАЩОТО СТРАЦИМИР /НА ВИДИНСКОТО/НЕ ПОМАГА НА ТРНОВСКОТО ЦАРСТВО/,ЗАЩОТО ЦАР АЛЕКСАНДДЪРТ/ПО ВНУШЕНИЕ НА ЕВРЕЙКАТА САРА/ ОПРЕЕЛЯ ЗАМНАСЛЕДНИК НЕ ПЪРВОРОДНИЯ СТРАЦИМИР / А СИНА И ИВАН ШИШМАН/.СЪЩО ПРИИОСАДПАТА НА ТЪРНОВО ОТ БАЯЗИД/ ЕВРЕИНА ЛАЗАРТПОИСКА ТОРБА ЖЪЛТИЦИ АКО ТВОРИ ПОРТИТЕ НА ТЪРНОВО.И ГИ ОТВАРЯ ,НО ЛАЗАР ИСКА ОЩЕ ЕДНА ТОРБА СЖЪЛТИЦИ И ТОГАВА БАЯЗИД//МУКАЗВА ,ЩОМ СИ СТАНАЛ ПРЕДАТЕЛ ВЕДНЪЖ. ,ЩЕ СТАНЕШ И ВТОИ ПЪТ И ГО ХВЪРЛЯТ ОТ ЕДНА ПРОПАСТ.НАРОДА ЗНАЕЕТТОВА И С КАМЪНИ ЗАТРУПВА ГРОБА НАЛААР И С ГОДИНИ СЕ КАЗВА. ЖИДОВИЯ ГРОБ.
1
без злоба към обикновенните ту
07.10.2015 18:27:54
0
0
ИСТИНСКИЯ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ НЕ СА ОБИКНОВЕННИТЕ ТУРЦИ А ВЪРХУШКАТАИКОЯТО ЧРЕЗ СТРАХ ГИ ПРИНУЖДАВА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ДПС.ИАЗИВЪРХУШКА Е СЪЗДАДЕНА ОТ ВЪН/ОТ ДВЕ ДЪРЖАВИ /УМНИТЕ ЗНАЯТ КОИ СА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки