Един съветски топ разузнавач в България


Един съветски топ разузнавач в България
Наум Ейтингон
16 Септември 2015, Сряда


От обикновен работник в завод Наум Ейтингон става генерал в съветското разузнаване. Успешните му акции са стотици, но от тях ще споменем само няколко.

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

През Втората световна война успява да излъже германското и италианското разузнаване, че под името полковник Лот – украински националист, дезертьор от съветската армия, е създал голям партизански отряд в нейния тил, който в продължение на 8 месеца доставя тонове оръжие, боеприпаси, храни и медикаменти. Той организира убийството на белогвардейския генерал Кутепов в Париж и на Троцки в Мексико.

Но ние ще проявим по-голямо внимание към действията му, свързани с България. Ейтингон вербува и обучава Иван Винаров, който става един от най-важните разузнавачи на Съветския съюз в Китай. След закриването на Коминтерна Георги Димитров става завеждащ отдел международен на ЦК на КПСС и тогава се запознава с генерал Наум Ейтингон, който му е препоръчан като човек, на когото може да се разчита при всякакви обстоятелства. Когато Вожда се връща в България, с него е и генералът,  по препоръка на Сталин. Йосиф Висарионович знае, че вътрешното положение в страната е нестабилно и задачата на Ейтингон е да разчисти политическата сцена от буржоазните политици.

Той обучава набързо полк. Лев Главинчев, директор на милицията, и неговите помощници как да процедират с опозиционерите. По-лабилните привличат с обещания за добре платени държавни служби, уреждане с жилища, продоволствени доставки и други привилегии. Твърдо отстояващите своите позиции са обвинени, че  са се превърнали в чуждестранни агенти и продават интересите на страната, като за целта се фабрикуват факти и доказателства.

Само за 2 години буржоазната опозиция е напълно разгромена и Георги Димитров става всепризнат вожд и учител на българския народ.
След бомбардировката с атомни бомби над Хирошима и Нагасаки става ясно, че САЩ са се снабдили с оръжие за масово поразяване, каквото Съветският съюз не притежава. Още през септември 1945 г. Сталин нарежда на Курчатов, който е сред най-изявените съветски учени-физици, да сформира екип за създаването на съветска атомна бомба. Това обаче трябва да стане при най-строго спазване на тайната за работата на екипа.

Американското разузнаване обаче се добира до данни, че под ръководството на Курчатов се работи върху проект за създаването на атомна бомба. Генерал Наум Ейтингон получава задача да отвлече вниманието на американците. Чрез свои агенти провокатори  той прави достояние  на тях, че необходимият за целта уран изцяло се добива в България и по-точно в Родопите.

Там наистина са открити такива залежи и е създадена мина за добив на уран. Даже няколкостотин килограма са транспортирани за Съветския съюз за дообработка и използване. Американците се хващат на въдицата и я налапват още по-дълбоко, когато с безпилотен самолет, излетял от Гърция, получават снимки на мината, а по уловения прах се установява, че в нея се добива уран. Понеже  тя е близко до гръцката граница, организират две диверсионни групи, които да стигнат до рудника и да го взривят.

Генерал Наум Ейтингон е предвидил такива действия. Със съдействието на българските власти са изпратени две роти да охраняват обекта. Някои от диверсантите са унищожени, а други са пленени. Тогава американците насочват усилията си за попречването на доставките на уран за Съветския съюз. Узнават, че първите количества са извозени по Черно море и затова изпращат подводница и фрегата, базирани в турската военноморска база Язодрум.

В мината работят и български турци, жители на околните села. В една августовска вечер на 1948 г. в дома на един от тях – Селим Яшар, идват ходжата и непознат мъж. Той се представя за служител в  турското консулство в Пловдив и му казва, че на него се пада мисията да извърши угодно на Аллах дело. Ще му осигурят пътуване до Истанбул, където трябва да отиде в американското консулство и да предаде един пакет, а затова ще получи 2000 долара.

Яшар занася пакета в консулството. В него има донесение от агента Рокуел, такъв наистина съществува, но той е заловен от българското контраразузнаване. В депешата се казва, че съветският кораб „Адмирал Исаков“ ще вози 500 кг на 6 септември уран от Бургас до Новорусийск.
На 7 септември той  е пресрещнат от американската фрегата в неутрални води и му е заповядано да спре за проверка. Повече от 40 американски матроси, сержанти и офицери започват да претърсват морския съд. Откриват в него само буркани с компоти и  консервирани зеленчуци. Капитанът на съветския кораб настоява да се състави протокол за резултата от претърсването.

На 9 септември Министерството на външните работи на СССР отправя протестна нота до правителството на САЩ за неправомерно задържане на съветския кораб и същевременно предявява иск пред Международния съд в Хага за причинени щети в размер на 340 хил. долара. А междувременно в Урал са разкрити големи залежи от много по-качествен уран от този в Родопите и той се използва за създаването на съветската атомна бомба. Така е сложен край на ядрения монопол на САЩ.

А какво става с Наум Ейтингон? За успешно проведените акции той е предложен за повишаване в чин генерал-лейтенант. Но тъй като е евреин, Берия го обвинява, че е участник в ционистки заговор. Така, вместо да го повишат в звание, срещу него се скалъпва обвинение за връзки с израелското разузнаване и генералът е осъден на 12 г. затвор.

След смъртта на Сталин е освободен, но малко след това пък е обвинен, че е съучастник на Берия и отново попада в затвора. Освободен е предсрочно през 1962 г. и е назначен за старши редактор в списание „Международен преглед“, защото владее 6 езика, един от които е български.


Патриотичен календар

11 септември 1978 г. — В Лондон умира българският писател и дисидент Георги Марков, отровен четири дни преди това с напоена с рицин сачма

13 септември 1943 г. — Над Стара Загора, Горна Оряховица и Казанлък се провеждат англо-американски бомбардировки

13 септември 1996 г. — Оригиналът на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон (Света гора), но по-късно е върнат обратно там

16 септември 1875 г. — Избухва Старозагорското въстание, организирано от Българския революционен централен комитет в Букурещ и ръководено от Стефан Стамболов с помощници Захари Стоянов и Георги Икономов

16 септември 1907 г. — Основан е Съюзът на запасните офицери в България

17 септември 2008 г. — 40 Народно събрание на България приема Пражката декларация за европейската съвест и комунизма, която осъжда нацистките и комунистическите тоталитарни режими


В категории: История , Горещи новини

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
a la zar simeon solomon odisse
19.02.2016 11:10:58
0
0
znashi rasusnavaneto ima i stari i novi geroi i zadashi az naprimer shte se radvam ako njakoi si rasusnajat kade v shernomorskia rajon po zjaloto sherno more ima stari maslinovi darveta ot mishurinskite sorrtove nikitska i podobni i oshte po stari sortove koito sa na stotizi godini koito sa isdarshali temperaturi do -25 gradusa po celsij spored moite svedenia podobni ima v odeska ,krimska i kavkaska i drugi oblasti v rusia i v drugi strani po dvorove gradini parkove botanisheski gradini i mogat da se saberat semena no da se presni do njaskolko sedmizi taj kato tjahnata kalnjaemost se ponishava mnogo barso sled braneto a klonkite s debelina na moliv se reshat naokolo 40 santimetra uvivat se v mokri vestnizi moshe i v stari vestnizi kato
pravda i sled tova se slagat v najlonovi torbishki na hladno i isdarshat sedmizi do sadene .sashtoto vashi i za klonki resnizi losi smokini narove kitajski limonnik ,,,shisandra sinensis,,,i njakoi drugi rastenia tesi preporaki mogat da mi se platjat ot ministerstvo na zemedelieto i zemedelskite
kulturi kato na targovez rentier honorar konsultant kojto ne shelae da bade polsvan BIB bezplaten infobankomat
4
tradeagent Nr0055007788s play
04.02.2016 16:47:59
0
0
znashi spored raslishni svedenia na raslishni rasusnavatelni slushbi musolini ,hitler,stalin todor shivkov i podobni sa bili vnedreni evrejski agenti koito zadashata bila da zavsemat svetovnoto gospodstvo no ali agsha gi rasoblishil s pomoshta na papata kojto bil avstralijski aborigentski agent sled tova bill gates karlos slim helu ajke batista gigov boshkov mimi ,timi ,kimi i podobni dali mnogo pari i hubavi mladi zdravi sheni i ot znatni rodove na targoveza vasko roden v dalgopol na 21 zashtoto rasoblishil vsishkite koito preshat na mira ljubovta blagodenstvieto plodorodieto plodovitosta i na negovoto shtastie a mnogo i obigrani Shejreti Shejtani Sharlatani sa bili nadigrani verojatno zashtoto bili koruptni kalpasani parmesani .
3
tradeagent Nr05078s pllayboy h
11.10.2015 16:01:15
0
0
znashi mnenieto na mnogo balgari i nebalgari za rasusnavane kontrarasusnavane polizii i drugi instituzii po zjal svjat moshe da e kato na zemedelzite slushitelite targovzite morjazite kontrabandistite sutenjorite gigolata servitjorite voajorite pomidorite minjorite prodavashkite masjorite monsenjorite arhitektite pevzite i pevizite musikantite teatralnite dejzi
i drugi koito ne si iskarvat hljaba parite s rabota za shushdi kausi interesi
zabogatjavania .az naprimer si sabirah i sabiram znania ot zkal svjat ot spektara za da moga da pravja pari i semejstvo i v zashtita na moi mnenia vasgledi interesi i tesi na rodnini i prijateli
2
playboy arbiter mediator refe
18.09.2015 05:54:14
0
0
ami spored knigite i filmite na tasi tematika verojatno v balgaria evropa i po sveta ima mnogo top savetski ruski turski evrejski i drugi top spioni koito moshe da rabotjat pod prikritie dori i kato sutenjori voajori kontktjori boksjori minjori dami za ljubov spasiteli na plasha kelneri prodavashi spjashti kletki koito gi aktivirat ili se samoaktivirat s hipnosa ot daleshni ili bliski razstojania i sa podvlastni na voodu ,shamani i drugi maistori na vlijanieto nad mnogo shivi i neshivi sashtestva , no da se podosira vseki she moshe da e balgarski ne balgarski spion agent sutenjor voajor kontaktjor boksjor minjor e pileene na fantasii i zagubi na vreme tova go znajat i pri nashite novi sajusnizi i stari sajusnizi kadeto verojatno ima milioni spjashti spioni agenti studenti dekadenti residenti presidenti i drugi enti .
v germania naprimer rasbili edna sutenjorska grupa kojato targuvala sas seks robini pod naem no sled kato na prostitutkite im omrasnalo da rabotjat za sutenjorite neposilen nasilstven i obiran ot sutenjorskite targovzi trud i otishli da se registrirat i plashtat danazi medizinski i drugi osigurovki i kato trjabvalo da popalnjat deklarazii za kogo sa rabotili dosega togava hvanali sutenjorite po raslishni paragrafi kato za zarobvania i nasilia i ograbvane na lishnosta .az kato pomislih po zarski nad tesi i pravni problemi
i nikoj ne mi plari nito targovzite sutenjori nito prostitutkite i tehnite klienti zaposhnah da mislja kade mi e fajdata kato mislja po zarski-gradinarski-targovski i se setih za targovzi kato GEN KASHOGGI ,GEN PESHEV ,GEN MESHEV ,GEN GESHEV ,GEN KESHEV ,GEN KASHEV ,GEN TASHEV ,GEN BASHEV ,i za balduinovata ,vavilonska i drugi vidove kuli .i gi prodadoh za 155 miliona evro
plus komisionna 55 % v US $ i po 5 % komisionna v PESOS ,KRUSEJROS i vseh ot prinzessa LEJLA ot MAROKKO oshte komisionni % koito stojat v tajna moshe bi v livanski ,marokanski ,iranski i drugi banki i mi gi nosjat isvansemni hubavizi zasega v balgaria dokato mi kupjat palati po toplite of shorni moreta kato sizilianskite moreta zashtoto mi omrasna da si naprjagam energiata da peshelja pari i podhodjashti za mene sheni i da ustanovjavam she drugi pribirat parite i shenite .zatova samo tesi koito mi davat tova koeto spored mene e nushno polesno prijatno za mene mogat da oshakvat da im pomogna da imat tova koeto e nushno polesno prijatno za tjah a drugite da si isbirat premieri deputati presidenti politizi i lisizi koito da im obeshtavat vsishko za koeto si meshtajat i shelajat
1
privat opinion from of shore p
16.09.2015 11:32:29
0
0
MNENIE NA NESAVISIM BESPARTIEN BALGARSKI TARGOVEZ RENTIER S BALGARSKI PROISHOD I S EVROPEJSKI I DRUGI PASPORTI ami v knisharnizite kato v grad varna do vhoda na morskata gradina ima mnogo knigi na spionski i kontraspionski tematiki i kak njakoi si popadat kato muhi i komari v pajakovi pajashini i kato ribi v ribarski mreshi i kato mishki v kapani sas sirene i kato meraklii v striptisbarovete i kato lisizi i valzi v lisishi i valshi kapani i kato lavove i tigri i slonove v spezialni trapove zatova e dobre da se reglamentirat i registrirat
spionskite organisazii v balgaria i da si plashtat danazi i da ima prosrashnost
dokolko zakonni sa dejstviata i dejaniata im .a kontra rasusnavaneto da spasva evropejskite normi za rabota s balgari i nebalgari zashtoto polskia serien film ot komunistishesko vreme s kapitan klos kogoto vnedrili vav wehrmachta ne e aktualen zasega i za da ne stavat pak klevetnisheskite istorii kato v ljubovnite triagalnizi na ali agsha ,antonov , papata koito gi imashe i v balgaria i v stranite na savetskia blok i v ljubovnite triuagalnizi na trimata i ljubovnite petoagalnizi na glavnite zapodosreni za ljubovshii balgaria italia savetskia sajus usa i anglia sas slushaja georgi markov i drugi slushai
za ulesnenie na balgarskite patrioti moshe da se kashe she sega sme rasvedeni s bivshia savetski sajus no mnogo zavisimi i sme sheneni za evropejskia sajus i nato ot okolo 30 hristianski strani i 1 mussulmanska strana na ime turzia no i ot tjah sme mnogo zavisimi no balgarite sa svobodni v ramkite na zakonnite vasmoshnosti i moralnite prinzipi da se zeluvat i imat prijatelstva s kogoto si iskat po sveta i da pravjat targovii i pari pak v ramkite na zakonnite vasmoshnosti i taj kato az imam znania ne za zvania a za da pravja targovii i pari s tjah ne e umestno da me polsvat i kato primamka zashtoto tova moshe da donese zagubi i na ganka i na ivanka i na tanka i na stanka i na stopanska banka
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки