Как една българка спасява автора на Шерлок Холмс


Как една българка спасява автора на Шерлок Холмс
Екатерина Кукова след връщането си в България с шапка с щраусови пера, която е донесла от Южна Африка
13 Октомври 2018, Събота


Споменът за грижите, които дъщерята на ботевия четник Антон Куков – Екатерина, полага  за болния Артър Конан Дойл, е запазен в летописите на лондонския клуб на приятелите на легендарния детектив

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

Екатерина е дъщеря на Антон Куков – участник в четата на Христо Ботев, загинал в сражението при Милин камък. Тогава тя е само на 2 г.След Освобождението с майка си идва в София без никакво имущество и понеже нямат препитание, с малкото момиченце в скута си вдовицата на четника седи пред черквата, надявайки се на подаяния.

През 1883 г. в това състояние ги вижда Захари Стоянов и като узнава, че това са съпругата и дъщерята на Антон Куков, урежда майката като прислужница в дома на богато софийско семейство. Настаняват ги да живеят в пристройката на къщата, хранят се с това, което е останало от трапезата на господарите, дават им дрехи, които госпожата и двете й дъщери вече не носят.

Чак тогава Екатерина тръгва на училище, въпреки че вече е на 9 г. Завършва основно образование през 1890 г. и също като майка си започва работа като домашна прислужница. Отново се намесва Захари Стоянов, който урежда майката на работа като чистачка в Първа девическа гимназия и записва Екатерина да учи в нея. Момичето  завършва успешно през 1895 г. 

През това време в България има мисия на англиканската църква, която наред с другите си дейности набира млади жени за обучение като медицински сестри в кралството. Така Екатерина заминава за Англия. Завършва успешно двугодишния курс и няколко години работи в болница към църквата.

През 1899 г. започва Англо-бурската война и освен войници на армията е необходим и медицински персонал. Екатерина се записва като доброволка, най-вече защото иска да посети непознатата за нея Южна Африка. Така на 28 февруари 1900 г. тя се оказва на борда на лайнера „Ориентал“. Там се среща и запознава с д-р Артър Конан Дойл.

Той харесва младата медицинска сестра и с удоволствие разговаря с нея по време на дългото пътуване, като й разказва за препятствията, през които е преминал. Завършил е медицина, но според правилника на лекарската гилдия, за да стане доктор му е била необходима практика, а нямал почти никакви пациенти. Затова става корабен лекар и едва през 1885 г. е признат за доктор. По време на плаванията започва да пише разкази. През 1887 г. в „Етюд в червено“ за първи път включва героя си детектив Шерлок Холмс.

Той дава на Екатерина списанието, в което е поместен разказът. Когато му го връща, българката казва: „Д-р Дойл, Шерлок Холмс ще ви надживее.“

Двамата пристигат в Кейптаун, откъдето лазаретът е прехвърлен в Блумфонтейн, центъра на Оранжевата република, наскоро превзет от англичаните, а бурите са се изтеглили в планините, където продължават съпротивата. Това е селище, създадено от бараки, фургони и други временни постройки, повечето от които са разрушени. Хигиената е на много ниско равнище и пламва епидемия от тифус, от която умират хиляди.

Заразен е и д-р Дойл. Сестра Екатерина полага големи грижи за него – настанява го в изолирано помещение, тайно му дава допълнителни дози лекарства, всеки ден прави дезинфекция и му сменя дрехите. За нещастие, в един момент д-р Дойл решава, че се е възстановил и се опитва самостоятелно да стигне до тоалетната, но тъй като още е с неукрепнали сили, пада и в резултат на това си спуква две ребра. Лично сестра Екатерина му прави гипсов корсет, но грижите й за болния се увеличават.

Все пак лечението приключва успешно, а през това време и войната свършва. Двамата напускат Южна Африка на 11 юли с лайнера „Бритън“. В Англия за работата й като медицинска сестра в армията по време на война на Екатерина й изплащат 2674 фунта, които за това време са цяло богатство.
През декември тя се връща в България. Купува къща в започналия да се застроява район на изток от Орлов мост и се настанява в нея с майка си, която и до този момент работи като домашна прислужница.

Екатерина Кукова става инструктор в медицинската школа на българската армия. След това следите й се губят. Според откъслечни сведения е загинала през Балканската война, но според други е участвала в Първата световна война.

Споменът за нея и заслугата й за спасяването на Артър Конан Дойл е запазен в летописите на лондонския клуб „Приятелите на Шерлок Холмс“.


В категории: Новини , История , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки