Предстои стартът на Магариадата в Гурково


Предстои стартът на Магариадата в Гурково
04 Септември 2015, Петък


В първите почивни дни на септември в подбалканското градче традиционно се провежда биорали с магарешки каручки


Впървата събота на септември улиците на старозагорското градче Гурково се изпълват с... магарета. Клепоухите животни обаче не се разхождат на свобода, а са впрегнати в каруци и кротко очакват старта на ежегодното биорали, което се провежда тук от 1971 г. Уникалното състезание е известно още и като „Магариада“ или „Магарешко рали“.
Ралито е най-голямата атракция за жителите и гостите на града. То е едно продължение на прекъснатата за около 15 години традиция. Фиестата продължава три дни, през които всички се веселят на площада.

И както си е редно, за победителите има и отличия – и парични, и в натура. Най-бързите, които първи пресекат финала на надпреварата с девиз: „Долу магариите у човека, да уважаваме човещината в магарето!”, получават като награда биогориво под формата на зърно и люцерна, както и дървен материал за нова каручка, а понякога – и цяло теле.

Идеята за биосъстезанието се ражда преди 44 години в софийската квартира на трима студенти от подбалканското градче – Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колeжките си незабравими преживявания в родното им Гурково, което по онова време още е село (то е обявено за град три години по-късно – през 1971 г.). И така на 10 септември 1971 г. първото в света биорали с впрегнати в каруци магарета става факт.
Подобна надпревара се провежда и в пакистанския град Карачи, но там дългоухите инатливи добичета дърпат двуколки.

На наша земя маршрутът на първите издания на магарешкото рали минава покрай близката река Лазова, известна още и като Гурковска река, и често надпреварата е съпътствана с различни произшествия. 
С настъпването на демократичните промени у нас през 1989 г. ралито спира да се провежда, но през 2005 г. инициативата „възкръсва“, като понастоящем мястото на състезанието е на градския стадион.

Но за да участва даден „екип“ в тази магарешка „Формула 1“, има редица изисквания, които трябва да бъдат изпълнени. Така например каручката следва да е изрисувана, както повелява старата българска традиция. Но има зевзеци, които натъкмяват своеобразните си „болиди“ като космически кораби, хеликоптери, линейки, комбайни и пр., други ги декорират с надписи „БДЖ“ и названията на жп спирки от региона.

Самите „живи двигатели“ на състезателните каручки пък най-често се кичат с имената на филмови и рок звезди като Жан-Клод ван Дам или Соня Васи. В дните преди старта те се тъпчат яко със зоб или люцерна, вместо сено. Но допингът е строго забранен – в случая за стимуланти минават лютите чушки и конските мухи. Задължително преди да бъдат впрегнати клепоухите биват преглеждани и от доктор, който проверява състоянието на зъбите и копитата им и преслушва сърцето им.

Надпреварата по традиция открива президентът на биоралито, който пристига на Магариадата с конски впряг. Но преди да бъде даден стартът на състезанието, пъстроцветните и атрактивни каручки дефилират в карнавално шествие из градчето, предвождано от президента и президентшата и избраната на гурковския Фестивал на розата Мис Роза. Това е моментът, в който бива определена коя е най-красивата каручка, а също и кои ще бъдат коронясани за Мис Магарица и Мистър Марко.
След което състезателите се впускат да мерят сили в пет дисциплини: „Бързо впрягане и разпрягане“; „Скоростна отсечка“ (надбягване на 400 м); „Майсторско кормуване“ или гола кушия (без самар); „Теглене на каручки“ и „Магарофутбол“.

А покрай легендарното биорали в Гурково е издигнат и единственият у нас Музей на магарето, който е събрал покрай едно препарирано клепоухо добиче експонати от ХІХ в., свързани с обслужването на тези животни – самари, дисаги, юзди, рала и др., а фотоизложба проследява историята на състезанието от първото му издание досега. Тук може да се видят и участвали в надпреварата през годините магарешки каручки, както и сбирка от специални награди и медали, раздавани на гурковската „Формула 1“, провеждана с жива тяга.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
гурковчанин
07.09.2015 15:04:56
0
0
Най-сетне една просторна статия от която си личи, че материята е позната, а не поредното копи-пейст. Поздрави [flipcoin]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки