За гонките на автоидиотите


27 Август 2015, Четвъртък


Молитва за разум – това е тъжният призив, който тия дни прикова вниманието на цяла България. Поводът е нелепата смърт на две невинни деца



от ловешкото село Лесидрен, които станаха жертва на извратеността и идиотизма на самозабравили се „шофьори“,  състезавали се често  нощем по тесния селски път...
Постфактум много журналисти разпалено коментират, че безумието можело и да се предотврати, ако някои отговорни служби си били изпълнили задълженията по закон.
Всъщност, вината в случая може пак да се окаже „колективна“.

А става въпрос за едни разхайтени младежи, някои от които нито работят, нито учат, решили да покажат на света колко са „велики и можещи” именно чрез гонки с мощните си автомобили по тесния селски път. Така че за тях да се заговори като за „звезди“!
Логичен обаче е въпросът – след като се изживяват като такива способни джигити и суперсъстезатели, защо не покажат „блестящите си умения“ на големите автомобилни писти?! 

Неслучайно един известен политик определи тези убийци на пътищата като „автоидиоти“. Най-тревожното в случая е, че за нощните гонки са знаели и местните кметове, и органите на КАТ, и родителите. Но катаджиите са се задоволили само с това да им връчат  предупредителен протокол и толкова.
Знаели са и местните жители, но от страх ли, от криворазбрано роднинство ли, или в името на добросъседството, са си мълчали... И тъкмо тази страхова психоза, това бездушие и апатия създават условията за безметежното съществуване на такива уродливи явления като това в с.Лесидрен.

Защото такива гонки стават не само там, и не само в малките населени места. Обществена тайна е, че и по правите пътни отсечки в някои големи градове се правят същите тези срамни кушии. Но никой не реагира. И чак когато стане белята, започваме да се вайкаме, да се тюхкаме, но е вече твърде късно...
Което не попречи на един коментатор да обясни, че гонките по пътя според  Закона за движение пътищата не били някакво нарушение и не следвало наказание. Остава да ги приемем едва ли не като невинни младежки игрички или като весели шоута по тъмните селски улички?!

Като игнорираме това мнение, изводите за поведението и морала на днешните млади шофьори и за контрола по пътищата въобще са твърде нелицеприятни.
Крещящо очевидно е, че Законът за движение по пътищата и Правилникът за неговото приложение спешно трябва да бъдат променени и съобразени с актуалните днешни условия. Така че в бъдеще трагедии като тази в Лесидрен да станат невъзможни!
Никола Динев,
Пловдив


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки