Създателят и бранителят на Черна България


Създателят и бранителят на Черна България
Развалините на Хумар в днешна Балкария
12 Август 2015, Сряда


Най-големият син на хан Кубрат – Батбаян, по традиция и закон е негов наследник на трона на Велика България. Но тъй като вече е ясно, че няма да устои на напора на хазарите,

Автор: доц. Йордан Василев, д-р по история

се взима решение по-малките му братя да поведат прабългарските племена в търсене на нови поселения. Пред Батбаян възниква задачата да задържи колкото се може повече хазарите, за да могат другите спокойно да се изтеглят.
В изпълнението на тази задача Батбаян прилага различни способи. Води с хазарите партизанска война, като напада из засада отделни техни войскови части и ги унищожава.

Подкупва военачалници на хазарския каган, за да не водят битки с него. Така хазарите, след като все пак завземат столицата Фанагория, запазват управлението на Батбаян над най-голямото прабългарско племе – котригурите, което е останало да ги възпира, а той е признат за васален владетел на Черна България.
Младият каган на хазарите Кабан се влюбва в красивата дъщеря на Батбаян – Арбак, и иска да се ожени за нея. Той получава бащината й благословия и на сватбата вдига тост: „Двата народа имат един бог – Тангра, говорят на сходни езици, нека да бъдат братя!“ Това става през 668 г.

Батбаян управлява Черна България до 683 г., когато каган Кабан умира и е наследен от сина си Джамар, чиято майка е българка. Но той е непълнолетен и каганатът всъщност се управлява от неговия чичо Промар, който ненавижда българите и започва гонения срещу тях. Поради това Батбаян се изтегля в кавказките планини и там сред върховете основава град Хумар, който обгражда с непристъпна крепост. Няколкото опита на хазарите да я завладеят завършват с пълен неуспех.

През 687 г. Батбаян предава властта си на своя син Бат Тамер Джуран, който тогава е на 27 г. Владетелят умира през 690 г., когато е на 65 г. – много солидна за времето си възраст, защото тогава средната продължителност на живота е 47-50 г. До последно той ходел на лов по цели дни и можел с лъка си да порази див козел на 700 крачки разстояние.

Не се знае нищо за наследниците на Бат Тимер Джуран, ако е имал такива. Внукът на Батбаян, синът на дъщеря му Арбак, когато става пълнолетен и поема властта в свои ръце, обявява, че има поравно хазарска и българска кръв и затова е владетел и на двата народа, които ще бъдат негови напълно равноправни поданици. По негова воля майка му, която притежава оракулски способности, е обявена за главен жрец на Тангра, нещо нечувано дотогава, защото само мъже са можели да бъдат такива.

Тя го оженва за българка и когато му се ражда син, успява да го убеди да бъде кръстен Баян – на българския си дядо. След това следите се губят. Единственото, което е останало от Черна България, са развалините на крепостта Хумар в днешна Балкария.


Патриотичен календар

7 август 1877 г. — В рамките на Руско-турската война започва преместването на Главната квартира на руската армия от село Тръстеник (днес вече град) в село Горна Студена, Търновско

7 август 1981 г. — В околоземна орбита е изведен първият български изкуствен спътник „Интеркосмос-България-1300”

8 август 1946 г. — В България е приет Закон за трудово мобилизиране на безделниците и празноскитащите

9 август 1920 г. — Влиза в сила Ньойският мирен договор, наложен на България след поражението й в Първата световна война

10 август 1913 г. — Подписан е Букурещкият договор, който слага край на Междусъюзническата война

10 август 1915 г. — Осъществен е успешен пробен полет на първия български аероплан в Божурище, построен от изобретателя Асен Йорданов

11 август 1877 г. — Водят се най-ожесточените и решаващи боеве при Шипка в Руско-турската война

12 август 1875 г. — На заседание на Българския революционен централен комитет е взето решение за организиране и избухване на Старозагорското въстание

12 август 1879 г. — Създаден е Българският военен флот

13 август 1912 г. — Провежда се първият полет на български военен самолет над София. Пилот е поручик Симеон Петров, излетял със самолет Blériot XI


В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Генади Савов
27.12.2016 19:26:39
0
0
Бат Боян е бил наместник на баща си княз Кубрат в Хумар град в Кавказ,кадето е била най-вероятно втората столица на България.При хазарското нашествие Кубрат с войски се оттеглил в столицата-резиденция-Полтава,която украинците наричали -Курт город.Полтава пазила границите на българите от аварите.Ок.664-668 год.Бат Боян се биел с хазарите и сключил с тях договор -да си запази земите от Хумар до р.Днепър и о-в.Хортица,кадето живяли българи по късно наречени от куманите-казаци-опълченци-граничари.Запорожките казаци са потомци на Бат Бояновите българи-добре е показано туй във филмите-Техника на боя на запорожките казаци-боеве със сабя на кон,с копие и филма Тарас Булба-2009 год.Песните-Летела зозуля и Ихав ихав козак мистом са българско-украински песни с духа на Кубратова България.Балкарците в Балкария до Кавказ са потомци на Бат Боянови българи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки