Какво ли ще стане, ако Дельо хайдутин поиска ръката на Радка Пиратка


Какво ли ще стане, ако Дельо хайдутин поиска ръката на Радка Пиратка
07 Август 2015, Петък


Песимистични размисли за развитото чалгарско общество и приликата му с триглава ламя

Автор: Борислав Михайлов

Надали има нещо по-важно за един кмет от това да се прослави няколко месеца преди местни избори. Не просто да бъде забелязан, а да попадне в цял ръст под светлината на прожекторите, да се открои, да стане лице от новините...
Защото, ако го забележат, ще спечели нов мандат. Което в българската политика е не просто натрупване на активи, а растеж с геометрична прогресия – за кмета и политико-икономическия кръг зад него. А ако загуби, най-вероятно ще стане клиент на прокуратурата.

Това не е аритметика, а битка на живот и смърт. Ето я и първата допирна точка с хайдутлука – една от многото, при все че надали ще се случи кмет да хване гората.
Но може и да стане известен със защитата на „Излел е Дельо хайдутин” от посегателствата на Радка пиратка...

Хвана ли ви с чалга, ще ви цепна дънките

В политиката авторското право не е много на мода. Заимстването на идеи и практики най-често се тълкува като успешно прилагане на ноу-хау. Или на челен опит, ако предпочитате познатата терминология.

Погледнато от този ъгъл, няма нищо лошо в това, че кметът на Копривщица Генчо Герданов реши да приложи челния опит на колегата си от Смолян Николай Мелемов.  Преди по-малко от месец той забрани чалгата по време на възродения събор на Рожен, а преди дни Герданов издаде специална заповед, с която забрани пускането и слушането на долнопробните маанета по време на традиционния събор на народното творчество в и около Копривщица.

Така копривщенският кмет бързо попадна в медиите, социалните мрежи и дори в един сутрешен блок, където го интервюира репортерка, облечена в национална носия и с китка здравец зад едното ухо плюс слушалка в другото. Което си беше чист кич, без извинение, но за това ще стане дума по-нататък.
Зрителите на този сутрешен блок научиха от Герданов, че на предстоящия събор, освен поп музика с фолклорни мотиви от Балканите, са забранени и кичозни сергии, на които се продават стоки, несъответстващи на предмета на мероприятието. Също така няма да е позволено използването на мобилни телефони в зоната на феста.

„Мисля, че няма нещо по-логично от това. Нямам против нито един жанр. Любителите на различна музика да не се обиждат, но в продължение на четири дни в най-българския град, на най-българския събор не е логично да се слуша друга музика, освен народна”, аргументира заповедта си градоначалникът и уточни, че при подписването на договорите с всички, които ще се занимават с търговска дейност по време на събора, ще се представя заповедта за забрана, а предвидените санкции за нарушаването й̀ ще бъдат от 50 до 100 лева.

За онези, които не са имали щастието да бъдат в Копривщица по време на такъв събор, е редно да се каже, че в градчето и по поляните на баирите около него се събират хиляди изпълнители на народна музика и танци (18 000 на последния събор преди 5 години) и в продължение на три дни и нощи земята се тресе, дървесата се люлеят, небесата немеят – просто няма друго такова нещо като този форум и неслучайно за него си идват българи от Америка и Австралия, както и американци и всякакъв друг чужбински народ – всичките влюбени до полуда в българската народна музика.

Честно казано, чалгата няма шанс да кихне и шепа ноти на такова място, но с едно наум. Защото, както и на Рожен, храната прави свирнята, а гладна трупа хоро не играе. В този смисъл заповедта на кмета на Копривщица има своето основание, стига да знаехме какво е чалга.

Отвъд дефиницията и теорията на правото

Покойният проф. Иван Славов, когото ще запомним като последователен борец срещу кича и чалгата – също като Дон Кихот срещу вятърните мелници и други лоши неща – казваше, че чалгата е упадъкът на едно общество. Което обаче е крайно недостатъчно за дефиниция на жанр в музиката, за да се налагат глоби, много от които, както предвижда законът, ще бъдат обжалвани в съда. И там надали ще издържат.

Прочее, ето и дефиницията за чалга, която предлага свободната електронна енциклопедия „Уикипедия": „Чалгата, наричана още попфолк или етно поп, е музикален стил, придобил популярност на Балканите. Той съчетава български, арабски, турски, гръцки и ромски мелодии, както и мотиви от фламенко. Характерни за него са повтарящите се музикални и танцови ритми”.

Очевидно е, че липсва легална и общоприета дефиниция за чалгата като музикален жанр. Пък и копривщенският кмет надали ще пусне музиковеди да пишат актове за нарушаване на забраната му. А надали има съд, който ще подкрепи такава глоба. Ако перифразираме Бойко Борисов (който много обича българска и сръбска музика, отговаряща на цитираната дефиниция за чалга), трябва да кажем: кметът ги глобява, съдът им ги опрощава...
Извън територията на правото е и забраната за ползване на мобилни телефони, поне на публични места, а не в концертни зали например. В тази насока дано кметът на Копривщица има богата фантазия, за да може да си представи какво може да му се случи, ако мобилните оператори решат да го съдят за пропуснати ползи, да речем.

Грубо приземяване на антична арена

Чалгата е много интересен феномен. Може и да си няма дефиниция, възможно е бюстовете на всичките й „икони” да са силикон под налягане, вероятно и скандалите със сексуалните наклонности на Азис и бившата му „половинка” Китаеца да са само пиар стратегия, но пък е една от големите бизнес империи на шоу индустрията у нас и на Балканите. Статистиката свенливо мълчи за годишния оборот и за печалбата на прословутата димитровградска фирма „Пайнер”, но пък жълтите новини изобилстват с подробности как лансирането на една чалга звезда излиза шестцифрена сума, а някои от тях, като Преслава например, се разписвали месечно за 20 000 лева. Толкова е заплатата на новия управител на БНБ, заедно с бонусите. Твърди се, че старият управител на БНБ Иван Искров е взимал над два пъти повече и е доказано, че е пял кръчмарски дует с бившия бос на КТБ и настоящ изгнаник в Сърбия Цветан Василев – ако решите да търсите в този дует и в тези пари нещо общо с чалгата.

Тази танцова стъпка встрани от ритъма на „Гъзар бъди” (Емануела) например, е важна, защото касае поне видимите зависимости между чалгата и политиката. Все в този ред на мисли, новият управител на БНБ си поиска (бяха му наложени?) и получи за подуправители три стари муцуни от екипа на Иван Искров, за които няма видеозаписи, да са пели в дует с Цветан Василев. Но и няма разумни доводи, че са невинни за чалгата с разграбването на КТБ, която излезе малко над 4 млрд. лева, без да са ясни авторските права и вероятността от нови „концерти”.

Ако се върнем на музикална сцена – тъй като Античният театър в Пловдив е и такава сцена, на която се играят опери и се правят венчавки по време на спектаклите (това кич ли е или чалга?), трябва да си спомним как кметската управа под тепетата забрани на античната сцена да има концерти на чалга империята „Пайнер”, но пък пусна забранения жанр срещу символична сума за юбилея на петролен бос от Раковски, комуто пак тям пяха чалга „икони”.

Това би било просто един комичен епизод, ако не ставаше дума за огромната разлика между „малката” чалга и огромната чалгизация на българския културен, обществен и политически живот.

Рецидивите на недоразвитото общество

Късният български тоталитаризъм наричаше себе си „развито социалистическо общество”. Парадоксът е, че то роди недоразвитото капиталистическо общество, което волю-неволю ще запомним с мутрите и бухалките, които вървяха като сиамски близнаци с чалгата и силиконените девици.

Те си построиха дворци, хотели и дискотеки в стил мутробарок. И използваха развращаващата мощ на цялата тази недвижима собственост плюс движимата силиконова плът, заедно със свойството на парите да се умножават, ако бъдат инвестирани в правилните политици, за да направят точно това, което направиха бащите на развитото социалистическо общество.
И само като елемент от фолклора – някои политици и синове на строители на развитото капиталистическо общество наистина са задомиха – в буквалния смисъл на думата – за изпълнителки на чалга.

Нещата могат да бъдат изречени и по друг начин. Ще е вярно да се каже, че популизмът е форма на чалга в политиката. Същото е и когато социалисти милионери скандират край Бузлуджа „Свобода, братство, равенство” и обещават да върнат държавата на хората. Или когато ГМО-политици въртят кебапчета в циганските махали и разправят, че те и техните богати приятели плачат, когато видят беден и страдащ човек.
Или когато собствениците на ВЕИ-централи, печелещи милиони от преференциални договори за продажба на стоката си, оревават орталъка и държавата как ще фалират и ще произведат безработни, ако токът поскъпне, а привилегиите отпаднат.

Същото е – чалга на макс – и когато някой реши да използва различната си сексуална ориентация като преимущество, за да стане кмет или поне да му се чуе името; или смени за пореден път парламентарната си група, пък после я разцепи като дънките на Радка пиратка и почне да показва от скъсаните крачоли синкави вени като доказателство за здрав морал.
Впрочем напълно е възможно Дельо хайдутин да поиска ръката на Радка пиратка, особено ако на упомената фолкдива й се прииска да полети и в Космоса.

Анализирай това
Ще е вярно да се каже, че популизмът е форма на чалга в политиката. Същото е и когато социалисти милионери скандират край Бузлуджа „Свобода, братство, равенство” и обещават да върнат държавата на хората.


В категории: Анализи , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
of shore refer mediator posre
07.08.2015 12:51:47
0
0
snashi modhe da ima mnogo varianti hajdutin i piratka seljanin i seljanka madar kosel i medmoasel milizioner i milionerin i bonbonier i shokolatierin banker i bankerin koito biha pasnalii na mene zashtoto no ne sam ot podobni rodove za mene stava varianta rabotil sam za firmi kompanii darshavi koito moga da presiram dokato ne mi isplatjat rabotata i da si kupja ne tova koeto te obishat a tova koeto az obisham .
a tova she njakoi si kasvali she narzista zar boris bil donoszik na narzista zar hitler
a tenorista gergi dimitrov bil donoszik na tenorista stalin podskasva samo she otdavna beshe vreme da mi platjat za ,,,dobrovolnia,,, mi trud
i da ne me isnudvat da stavam prijatel s narzisti tenoristi anarhisti a da imam pari i da pravja ljubov bes da me interesuva ot koja partia sa ljubovnizite mi i tehnite roditeli i praroditeli a samo proishoda biografiata harakteristka da ne e nimfomanka ili isterishka i zdravoslovni sastojania
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки