На плаж край Созопол - царят дава, пъдарят не дава


На плаж край Созопол -  царят дава, пъдарят не дава
Така изглеждаше старият път от Созопол за Приморско на 25 юли Снимка: clubz.bg
31 Юли 2015, Петък


Защо кметът Панайот Рейзи се опита да затвори достъпа до Шофьорския плаж срещу защитената местност Алепу?

Автор: Янко Георгиев

Шофьорският плаж срещу защитената местност Алепу край Созопол е от малкото девствени пясъчни ивици по родното Черноморие. Точно защото там няма платени чадъри със задължителните към тях шезлонги, миризливи капани и шумни мургави търговци на варена царевица и гевреци, мястото е любимо за тези, които търсят тишина и покой, докато събират слънчев тен. През почивните дни от май до началото на октомври там става доста населено.

Викат му Шофьорския, защото е по протежението на стария път между Созопол и Приморско. Както се казва, паркираш колата и се изтъркулваш на плажа, между дюните.
На 25 юли обаче тази летовническа идилия замря. Уби я с един замах кметът на Созопол Панайот Рейзи, който реши да спре със заграждения преминаването по пътя, все едно 100-метровата крайбрежна зона му е бащиния, а не изключителна държавна собственост (това, че преди година някой в МС допусна отсечката да мине като притежание на общината, не оправдава действията на самозабравилия се градоначалник).

Препятствията бяха премахнати още същия ден от ядосани туристи, решени на всяка цена да се доберат до безценното парче пясъци. После пък Рейзи им отвърна със стабилна преграда, бетонирана в асфалта. Зоната ще е пешеходна, отсече той. Заповедта му, както става ясно впоследствие, е взета еднолично, тъй като подобно решение на Общинския съвет няма.

Мотивите, които изтъкват от кметството, пък са смехотворни. „Причината е лошото състояние на пътната настилка, която няма как да бъде ремонтирана сега. Паралелно с това мястото се превръща в къмпинг, а това е плаж, който е неохраняем. И там почти всяка година се дават някакви жертви“, заяви Рейзи пред местни медии, за да позаглади скандала. Но не успя.

От горното прозира къде точно го стиска обувката кмета – вероятно това, че хората идват там с палатки и кемпери, стоят дни наред, а ползата за общината е никаква. „Не може ей така – с колата върху дюната и на плажа! Няма как да стане това!“, категоричен бе Панайот Рейзи пред медиите.
Малко по-късно от общината допълниха, че достъпът до морето изобщо не е блокиран. До него можело да се стигне по новия път, само че колите трябвало да се оставят на паркинг. Такъв разбира се, няма изграден, но това влизало в намеренията на общината за следващите години.

И още ограничения имала намерение да наложи местната власт на хората на държавния плаж. Те оттук нататък можели там да си опъват хавлии и чадъри. Но не и  палатки, тъй като то означавало, че се канят да нощуват там. И да замърсяват района с хранителни отпадъци, както да задоволяват естествените си нужди по плажа или в близката околност.
Все разумни обяснения, спор няма. Само че какво пречи на общината да направи обратното – не да възпрепятства, а да помогне на хората да летуват там, като оформи къмпинг зона с тоалетни, места за готвене и за събиране на боклука?

„Това е защитена зона, в която влиза и блатото Алепу (от другата страна на пътя), и там няма да има никакво строителство“, обяснява още кметът. Интересното в случая е това, че от 1999 г. досега Панайот Рейзи е последователно заместник-кмет, председател на Общинския съвет, а от 2007 г. досега и кмет на общината. И чак сега се е сетил, че тази зона е защитена и трябва да се опазва.
Всичко това, разбира се, са дребни номера за наивници. Защото строителство има, при това само на броени метри след Алепу. Както се вижда от снимката, която поместваме, багери усилено разширяват плажа на хотелски комплекс „Св. Тома“, намиращ се вероятно в същата тази защитена зона.

Убеденият природозащитник Панайот Рейзи твърди, че това се правело, тъй като брегът взел да пропада. Напълно е възможно, но през последните 20-ина години сме се нагледали на какви ли не безобразия по Черноморието, че трудно взимаме всичко за чиста монета.
Колкото до заградителното съоръжение на пътя, в късния следобед на 28 юли премиерът слънце Бойко Борисов разбрал за цялото това безобразие и веднага се намесил. В резултат от разговора му с Рейзи, последният обещал, че до 30 минути въпросното заграждение ще бъде премахнато.

По този повод в задачата се питат две неща. Първо, с всяка местна дивотия ли трябва да се занимава премиерът, защото при това положение кой ще върши неговата работа? И второ, дали пък това не е предизборен трик? Пъдарят се е запънал и се прави на велик, но като го чукне по тиквата царят, се обръща по-бързо и от фурнаджийска лопата. Защото, както е добре известно, рейтингът на ГЕРБ много, ама много зависи от този на самия Борисов.

Независимо от намесата на премиера Бойко Борисов, в Созопол се стягат на протест, който ще се проведе на 1 август от 11,00 часа пред сградата на кметството на ул. „Хан Крум”. „Искрата запали затварянето на пътя при т.нар "шофьорски плаж". Целта на кмета явно е била да ограничи достъпа на граждани до един от последните девствени плажове, в близост до лагуната Алепу, част от Защитена местност Ропотамо. Дали заради интересите на собствениците на курортните комплекс "Дюни" и "Св. Тома", или за да прикрие нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера?

При всички положения не вярваме на обясненията на кмета Рейзи, че затваря пътния участък заради ремонт или неохраняемост на плажната ивица. Наличието в кадастъра на частни имоти по протежението на пътя, както и огромния нов изкоп на плажа от към комплекс „Св. Тома“ са ясни сигнали, че в района се предвижда застрояване и бариерата е само начин за ограничаване на обществеността, която да види незаконните действия. 

Да, господин Борисов нареди огражденията да бъдат премахнати, но какво от това? Случаят ясно показва, че на местно ниво кметовете взимат решения еднолично, без да се съобразяват с нормативната уредба. Не пропускаме и факта, че господин Рейзи има сериозни провинения в миналото, за които институциите не са довели разследванията до край“, се казва в съобщение до медиите.


Панайот Рейзи се готви за още един мандат В съседство багери разширяват плажа на „Св. Тома“

В категории: Бургас , Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
мими
04.06.2020 18:14:36
0
0
Панайот Рейзи се опита да затвори достъпа до Шофьорския плаж тоя турчин да се маха от кметския пост-
това е път а не частна собственост.
2
trader james bond Nr005550077
19.08.2015 16:43:34
0
0
pri mene sashto se polushava zarja dava padarja ne dava zashtoto zarja e edin a padarite sa milioni zatova kasah na zarja da mi dava skrishno ot padarja
i da mi dava pari peshalbi kato zaslushil za zarstvoto targovez i ako mi dade i zarski dashteri koito otgovarjat na predstavite mi i sa po hubavi ot padarskite dashteri sashto stava a na zarja i padarja moshe da se kashe she sam i zarja i padarja i zatova i zarski i padarski dashteri ako otgovarjat na predstavite mi
mogat da dojdat v HOSTEL X varna evsinograd i da ostanat tolkova vreme kolkoto
e polesno i prijatno i tesi koito obishat zarja da sednat bliso do nego i da mu podarjat torbishki sas zlatni parishki a tesi koito obishat padarja da sednat do nego i da mu podarjavat torbishki sas srebarni parishki a ako sam zarja i padarja v edna lishnost otljavo da mi podarjavat torbishki sas srebarni parishki a otdjasno da mi podarjavat torbishki sas zlatni parishki
podobni reshenia bi imal i zar solomon premadria
1
Костов
05.08.2015 06:47:26
0
0
Този кмет плаче за пълна ревизия за далаверите извършвани от него, започвайки от началото, когато е станал "народен избраник". Той трябваше за бракониерството още да е в затвора, но нали "родната реформирана съдебна му осигури справедлива присъда" - невинен./за гъби през нощта въоръжен????... страх го било от тъмното???... Проблема е, че имаме мафиотски правителства, които оставят кметовете да разграбват и разпродават безнаказано общинската и държавна собственост като свои феодални имения.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки