Ще популяризират наши паметници в Румъния


Ще популяризират наши паметници в Румъния
Българският военен паметник в двора на църквата в Мурфатлар, върху който е поставена плоча с румънски надпис Снимка: Радослав Симеонов
19 Юли 2015, Неделя


Учени и военни историци предлагат да се разработи патриотичен военно-исторически туристически маршрут, чрез който да се популяризират българските паметници в Северна Добруджа.

Автор: Пламен Николов

Идеята е възникнала по време на експедиция, проведена в началото на юли, за която „Десант“ подробно писа.
В поредното изследователско проучване за установяване и запознаване с моментното състояние на българските войнишки паметници в Северна Добруджа взеха участие уредникът на Военното гробище в Добрич Радослав Симеонов, директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев и специалистът от музея в крайдунавския град Димитър Куцаров, както и полк. Станчо Станчев и проф. Тодор Петров от Военно-историческата комисия и Кристина Томова – младши експерт в Министерството на отбраната.

Идеята е туристическият маршрут да започне от Тутракан и Добрич, където през септември 1916 г. се водят епични боеве, поставили началото на славния поход на Трета българска армия за освобождение на Добруджа от румънска окупация. По-нататък турът продължава с посещение на емблематичните места, свързани с българската история и присъствие в Северна Добруджа. Сред тях е и  войнишкият паметник в с. Аджи гьол, Тулчанско, за който неколкократно бе алармирано, че е пред срутване, но българската държава така и не е предприела стъпки за спасяването му.

В маршрута задължително ще влезе и впечатляващият мемориал на трима кавалеристи от Конната дивизия в каменна кариера край с. Туркоайа, Мачинско. В гробището на манастира Кокош пък са погребани подофицер и войници от Седми преславски полк. В непосредствена близост е и Аспаруховият Онгъл – с. Никулица, Тулчанско.
Част от маршрута може да стане и с. Черна, където и до днес живеят няколко десетки наши сънародници, а в селското гробище има много български войнишки паметници. Във военното гробище в Мирча вода пък спят вечен сън над 150 български войници, загинали за свободата на Добруджа. То също ще влезе в бъдещия туристически маршрут за родолюбци.

Експедицията за пореден път е установила, че в Румъния се унищожават български военни мемориали в нарушение на подписаната Международна конвенция за тяхното съхранение и опазване, което е ангажимент на страната, на чиято територия се намират. Повсеместна е практиката върху паметници на български войници да се поставят надписи на румънски, изтъква Радослав Симеонов. Той посочва, че подобни случаи на подмяна и фалшифициране на военни светини са констатирани в двора на църквата в Мурфатлар, в Бабадаг и в Сарънасуф.

В края на миналата седмица е проведена среща с българи от с. Божица, Босилеградско. Проучванията, извършвани от Радослав Симеонов за загиналите в боевете за освобождение на Добруджа през 1916 г., показват, че сред падналите в сраженията на Добруджанския фронт има и войници от Западните покрайнини, които до Първата световна война са били част от България. Така че и техните потомци ще имат възможност да обходят и да се запознаят с местата, където са оставили костите си предците им, ако идеята за туристическия маршрут в Северна Добруджа се реализира.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки