Как Рузвелт разбра, че насила хубост не става


Как Рузвелт разбра, че насила хубост не става
Франклин Рузвелт
15 Юли 2015, Сряда


Само той и цар Борис са мислили сериозно за измъкването на България от лапите на Хитлер

Автор: Борис Цветанов

Въпреки крайно негативното отношение на Великобритания и най-вече на бащицата на българските демократи Чърчил, президентът на САЩ Рузвелт, заедно с приятеля си Бил Донован, шеф на американското разузнаване – единственият военен, носител на четирите най-висши държавни отличия на Америка, разработват още през пролетта на 1943 г. „план за отделяне на България от Оста“.

Усъвършенстван, този план е предаден на 2 август на Обединения комитет на началник щабовете на САЩ. Чърчил реагира с поредния меморандум, осъждащ България на изтриване от картата на планетата, определя цар Борис като човек със съмнителен морал и неспособен държавен глава. Страната ни в очите на Чърчил вече е разпределена на парчета, отредени за Югославия, Гърция и Турция.

Това знаем от други публикации във вестник „Десант“, но сега ще допълним, че още през ноември 1941 г. Кремъл е бил на мнение да се дадат български територии на Югославия и Турция. В беседа на Молотов с Антони Идън става ясно, че Москва осведомява, че Турция във вид на компенсации... за съблюдаване на неутралитет може да получи... населения с турци район на юг от Бургас... Това би се сметнало за наказание  за поведението на България по време на войната. България е длъжна да пострада териториално и на своята югославска граница. На нея е достатъчно да притежава едно пристанище – Варна.

В Белия дом за пореден път не обръщат внимание на меморандумите и в Истанбул и Анкара е изпратен със специална мисия Анжело Куюмджийски, познат на читателя, но този път вече като полковник от американската армия. „Мисията на полковник Куюмджийски – пише в специално писмо Рузвелт – е от особена важност“.
В нашата историческа литература, най-вече в популярната й част, темата се изчерпва предимно с така наречената мисия на Стойчо Мошанов в Кайро и отчасти с недотам разяснителните опити на царя да се свърже с американците.

Мошанов обаче е истински фалшификатор и това за първи път бе разобличено наскоро в книгата на Георги Боздуганов „България, военния трофей на Сталин“. Истината е, че така нареченият пратеник на българското правителство в Кайро по-скоро е бил пратеник на Москва.
В ония съдбоносни години единствени добросъвестно отношение към България имат американците. Колкото до англичаните, тяхното поведение е ясно.

Неясно обаче остава поведението на Кремъл. Що се отнася до процентите, изписани на салфетката за руско и западно влияние, ние отдавна сме я разобличили като поредната измишльотина на „великия Чърчил“, за съжаление все още битуваща в трудовете на наши сериозни историци. На Запад тя отдавна е приета за лъжа.
Куюмджийски сериозно се заема със задачата си, но си намира майстора в лицето на човека, когото смята за най-печеливша карта – екзархийския наместник в Истанбул архиепископ Андрей Велички. Той, както знаем от други публикации, работи вече за българското цивилно разузнаване. Куюмджийски го е избрал като един от най-близките и доверени хора на цар Борис ІІІ.

Всъщност корените на контактите между българи и американци трябва да търсим в инициативи на българския монарх. Освен Кьосеиванов, който не е толкова активен в поддържането на връзки с Алън Дълес в Швейцария, той изпраща в Цариград своя човек Пулев за среща с Джордж Ърл, посланик на Щатите в Турция, кадрови разузнавач и бивш посланик в София. Гестапо обаче засича Пулев и при една от срещите на цар Борис с Хитлер (на 1 април 1943 г.) Рибентроп ребром поставя въпроса за него. Цар Борис, великолепен артист, разиграва цяло театро на изненада, като допълва небрежно, че този Пулев е мошеник, че всичко е за и от търговски интереси и че паспортът или е откраднат, или е фалшив.

След неочакваната смърт на цар Борис американците продължават битката си, като включват в играта и посланика на страната ни в Анкара Никола Балабанов, дипломат от кариерата. Донован заминава за Москва, където се среща не само с Молотов, но и с шефа на външното разузнаване генерал Фитин. В редиците застава и посланикът в Москва Хариман и много скоро Рузвелт получава от него депеша, в която се казва, че „инициативата не е одобрена от най-висшите съветски власти“.

Не знам доколко са били искрени с Хариман господарите от Кремъл, но още в Москва Донован усеща хлад и недобросъвестност от съветската страна. Тук той споделя, че със съвместни и на Кремъл усилия могат да бъдат спрени бомбардировките над България, на което Молотов отвръща: „Ние отдаваме голямо значение на бомбардировките, вярвайки че това ще направи българите по-благоразумни“. Това взривява наложилия се и до днес разпространен мит  за добрия чичко Димитров, който срещнал чичко Сталин и му се  оплакал от англо-американците, а Бащата на народите е казал няколко думи на Чърчил и хоп – бомбардировките били спрени.

Истината е документирана отново и в споменатата книга на Георги Боздуганов и тя е, че прекъсването на бомбардировките от 24 януари до 16 март 1944 г. е само поради настояване на Щатите, въпреки че и Молотов, и Чърчил са радетели за тоталното им продължаване.
Сега ще разрушим и още митове, като споменем, че в Белия дом е разработен план WS58, усъвършенстван после като план WS55b и предаден на Обединителния комитет.

В него влизат много инициативи като укрепване на партизанското движение в страната, подкрепяне на армията при един евентуален преврат, субсидиране на военните. Не липсва и загриженост за българските национални интереси, като се отбелязва, че „териториите, завзети от българите в Югославия и Гърция, трябва да бъдат поставени под  окупацията на Съюзническите власти и не трябва да бъдат включвани в националната административна система на Югославия и Гърция, докато бъдат определени окончателните граници като част от окончателното уреждане на мира“. Читателят сам да си направи изводите, като това е декларирано на фона на почти всекидневните настоявания по московското радио „Христо Ботев“ за незабавно напускане на българските войски на териториите на Македония.

Всичко това (а има и още) е достояние на българските власти, а от регентите – поне на Богдан Филов, но отношението е крайно отрицателно. Стига се до там, че Филов и министър-председателят изпращат германския агент Севов при Бекерле, за да му докладва онова, което се знае за мисията на Куюмджийски и с изричното разпореждане да увери германския посланик в това, че никой в София не гледа сериозно на Куюмджийски  и той не се ползва с никакъв политически кредит на доверие.

В началото на април 1944 г. най-сетне Рузвелт вижда, че насила хубост не става и вдига ръце от България. И приема, че е грешил, като не е обърнал внимание на предупреждението на английския консул в Истанбул Бъртън Бери, дадено още на 26 ноември 1943 г., че „в България няма нито един човек с големи възможности в правителството и сред регентите. След смъртта на цар Борис Трети вече няма ръководител с подготовката и възгледите на истински държавник“.

Депресиран е от неуспеха на мисията и обикналият българския народ бивш посланик у нас Джордж Ърл, който изразява мнението си, че „България вече може да разчита само на чудо за измъкване от лапите на Хитлер. И че управляващите умират от страх да не изгубят властта си, парите и благополучието си и не искат да създават у германците подозрения...“
Следват дяволитите опити на Стойчо Мошанов, който в спомените си се представя като пореден спасител на България, отказвайки дори да чете крайно неблагоприятните за нея условия за примирие, предложени от англичаните. Според изследванията на Георги Боздуганов тия условия в никакъв случай не са били по-унизителни от ония, които Кремъл налага на България по-късно.

Ако Мошанов бе подписал условията на Лондон и ген. Маринов бе обявил навреме война на Германия, не би било възможно обявяването на война от СССР на България на 5 септември. „Със своите действия – пише Боздуганов – Мошанов и Маринов оказват неоценима подкрепа на Сталиновите планове... Маринов е награден с висш съветски орден „Суворов“ и с издигане в кариерата“.

Стигаме до националното предателство – Мошанов лъже в спомените си, че се срещнал случайно с Цвятко Бобошевски, деец на ОФ в някакъв си влак. Работата е там, че Бобошевски е агент на Москва и той дава указания на Мошанов за поведението му в Кайро. Мошанов е получил инструкциите на Бобошевски най-вероятно в уютния си дом на чашка, тъй като двамата живеят в една къща на „Цариградско шосе“ и Цвятко е женен за сестра на Мошанов. Колкото до това, че Стойчо Мошанов е само един шарлатанин, отбелязва в свое време и английският дипломат Харолд Шантц.


Стойчо Мошанов като председател на Народното събрание (прав на горния ред) през май 1938 г.

В категории: История , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
tradeagent Nr05078s resident s
12.10.2015 14:47:43
0
0
kakto rusvelt taka i moskva i berlin i v drugi stolizi rasbraha she nasila hubost ne stava naprimer v germania ima drushestva za germansko-rusko prijatelstvo za germansko -israelsko prijatelstvo za germansko-tursko prijatelstvo kadeto ima vsaimni verbovki na prijateli i rasmjana na mnenia i informazii
v grad varna e dobre da ima drushestvo za prijatelstvo s evropejskia sajus ,s rusia ,s natovskite strani .
a za mene e dobre da mi isplatjat na parvo vreme njakolko miliona za naneseni mi telesni psihishni finansovi i drugi vredi propusnati polsi za popresheni ili otkradnati vasmoshnosti za peshalbi za da moga s parite da otida na leshenie po kurorti v jushnite moreta ili mineralni bani kurorti i da si vsemam sam resheniata kade s kogo kak iskam da drugaruvam .
a tova she sam za dobri otnoshenia s mnogo narodi ne znashi she iskam da shiveja po tehnite sela a shnashi she sam za mir s vsishki koito ne sa protiv moite interesi i za ljubov s vishki palnoletni no ne dartoletni sheni koito otgovarjat na predstavite mi zatova ismolih ot svetovnite banki njakolko miliona za da moga s poveshe ubeshdenie da davam prinos za mira i blagodenstvieto i ljubovta v tesi strani kadeto shiveja i v prijatelski strani i narodi kadeto imam prijateli .
5
privat opinion from of shore p
22.07.2015 03:36:04
0
0
dobre e da znajat tesi turski i neturski evrejski i neevrejski i drugi prijateli she az predposhitam swejzarski ,anglijski ,ammerikanski evropejski pari i sheni vmesto shekel ,t.lira i podobni poneshe sir rusvelt sashto se radval na tjah osven tova mister rusvelt se radval kato doprinese za uspehi i peshalbi da mu davat djal % peshalbi a shto se otnasja do plashtane s sheni to kasaha po televisiata she islamska darshava prodava mladi momisheta za 1 paket zigari poneshe bili strastni pushashi no bes pari i poneshe ne moshela da im osiguri prehranata s zigari no takiva koito sa ot tjutjunevata partia prodavala momishetata za paket zigari tjutjunorabotnik ili 1 pura ,,,DANNEMANN,,,kakvato visi za reklama na vratata mi /
4
OMNIPOTENT IBIZA PLAYBOY Nr00
17.07.2015 13:23:44
0
0
honorar konsultazii ot gigolo multistein zar nar far padar magaretat ima preporaki kam svoite podanizi .
taj kato navsjakade v balgaria i isvan balgaria ima mnogo SLUSHBI balgarski nebalgarski KATO MIT I KATO MITKOVZI to e naj dobre ako imate rasgovori s neposnati koito mogat da nosjat mikrofonsheta i kamerki da igrajat dori rolite na naivni prostitutki ili
glupavi hjumneta to e naj dobre da govorite kolkoto se moshe poveshe gluposti
kato vnimavate da ne istarvete meshdu glupostite i neshto umno
a sega rasberete ot slednoto kade sa glupostite kade sa slushjano po umnie raboti imalo edno vreme edin franko sneshanko toj zaljubil edna sneshanka
karakashanka ot mesdra vapreki she kato neja podobni imalo desetki hiljadi po sveta no usnal za tova slia i hitar valk ot MIT na ime MITko GIDko
kojto si nadjanal ovsha kosha za da prilisha na ovza no mirishel na mirisliv valk i otishal pri sneshanka i i kasal she ako se ljubi s franko sneshanko toj shte trjabva da se ljubi s baba i na sneshanka i sneshanka otishla v mesdra da pasi baba si kojato iskala da osheni franka sneshanka za ali baba kojto bil i franko sneshanko i posnaval janukovish poroshenko evtushenko malenko dekadentko desidentko presidentko salamenko flamenko studentko putenko nutenko
korolenko i taka mesdra i balgaria popadnali pod vlijanie na kolegite na MIT mitkovzi i satrudnizi s legendite na naivni prostitutki i glupavi hjumneta tehnite koito im obirali mnogo ot rabotite koito mosheli da oberat .
ot balgaria i zjal svjat i zar franko sneshanko im preporashal kato rasposnajat njakoi si valzi po mirismata i po drugi belesi dori i v ovsha kosha
to da imat na raspoloshenie valkodavzi sreshtu zmiite taraleshi i mangusti
sreshtiu mikrofonsheta i kamerki ima zaglushavashti ustrojstva vish internet prodashbite i im kashete da dadat % OT OBOROTA ZA KOJTO SAM SPOMOGNAL S REKLAMATA a na franka sneshanka podobnite im kashete da ne se plashat ot zlite
hitrite valzi i podobni a vmesto ovshi koshi da oblekat zaeshski koshi za da mogat lovshiite da gi vsemat na prizel kato divesh a az kato honorar savetnik i refer na sabitiata rabotih ot 100 godini nasam i rabotja samo za dobri honorari kato kosmopolit i grashdanin i dobrovolen no dobre platen satrudnik na OON i drugi organisazii i sega shakam ot de3setki godini OON i drugi organisazii da mi platjat ne s preservativi i podobni sredstva a s pari i raboti koito sa mi nushni koito obisham i shelaja
3
playboy cosmopolit s kosmishes
17.07.2015 04:50:04
0
0
svetovanata istoria shesto i bila povlijavana ot raslishni tajni slushbi s zel peshelene na pari medali sheni i drugi sablasni zatova moshe s malko humor i fantasii da se vnikne v njakoi pohvati na rabota na tajni slushbi
naprimer ... spored dostoverni plateni svedenia na nashte polinesijski agenti i spioni njakakav si gospodin FASKO za zaslugi kam njakoi si polinesijski voshdove polushil 3 hubavi dashteri koito sega iskali alimenti za dezata koito
bili zashenati v ljubov sled burni polinesijski noshti pod kokosovite palmi
no gospodin fasko tvardi she pravil ljubov s preservativi i ne moshe da plashta alimenti za preservativi a polinesijskite voshdove moshe da mu platjat nagradi
za tova she pravil ljubovni udovolstvia na dashterite im s preservativi i bil v roljata na luksosno gigolo tip EINSTEIN GIGOLO koeto ima tarifa za ednokrarna telepatishna platonisheska ljubov s sheni 55 hiljadi us $ za preservativna telesna lubov s sheni 555 hiljadi US $ a za ljubov s ljubimi sheni s jasen proishod biografii zdravoslovni sastojania pravi platonisheska ili telesna preservativa ljubov besplatno kato KASANOVA i JULIUS CESAR IGLESIAS VA$$$$$KO ako njakoi tvardjat she fasko pravil telepatishna ili telesna preservativna ljubov to da se zadalshat da mu platjat lishno na nego spored tarifite koito sa opisani po gore
2
OMNIPOTENT IBIZA PLAYBOY Nr00
16.07.2015 05:46:03
0
0
kato se rasberat protivoreshivite mnenia na balgarskite ,,,patrioti,,
moshe da im se pomogne s malki prosvetlenia za zashtita na lishni mnenia vasgledi interesi po slednia bespartien nadpartien nashin ,
a toj bi bil spored mnogo mnenia slednia lishnoto otnoshenie e raslishno kam vseki individ i vsjaka narodnost i se basira na tova kakvi polsi i zagubi e imal individa ot drugi individi balgari i nebalgari i obshto za balgaria kakvi zagubi i polsi e imala ot drugi narodnosti i kakvi zagubi i polsi moshe da ima ot drugi narodnosti
az predposhitam ako imam polsi ot tova da gledam i na individi i na narodnosti
kato eventualni konkurenti ili polesni prijateli i zatova ako njakoi iskat ili oshakvat neshto ot mene da se zapitat kakvo sa mi dali i kakvo mogat da mi dadat zashtoto samo tesi koito sa mi dali ili davat tova koeto e nushno polesno prijatno za mene kato mnogo mnogo pari peshalbi i shelani sheni koito otgovarjat na predstavite mi mogat da imat oshakvania da im pomogna kato honorar konsultani da uspejat v tehnite si shelania
1
OMNIPOTENT IBIZA PLAYBOY Nr00
15.07.2015 10:13:30
0
0
dobro bezprisrastno opisvane na vremenata pres koito e preminala istoriata na balgaria e po polesna otkolkoto raspalvane na emozii zatova diplomatishno se kasva she sled kato zar simeon i mnogo drugi vidni balgari sa bili prinudeni isnudeni da napusnat balgaria to te sa se molili ne da padne balgaria a da padnat tesi ot vlast koito sa gi nasilvali da napusnat balgaria
i za po dobri informazii na istoriata na balgaria ima arhivi na tajni i javni slushbi v b algaria ,rusia ,germania turzia garzia i mnogo drugi strani koito mogat da se fotokopirat i prodadat ili predadat na balgarskite istorizi za edno po pravilno probalgarsko talkuvane na svedenia informazii svarsani s balgaria i balgari az kato s balgarski proishod i targovez s patriotishni vasgledi se radvam na vsjako poloshitelno i polesno za balgarite balgaria i za mene rasvitie no poumnjah malko i ne shelaja da pomagam nito na balgari nito na nebalgari ako tova e v moja vreda ili moshe da bade upotrebeno v moja vreda
i taj kato otdeljam ruskite prijateli ot ruskoto pravitelstvo sashto otdeljam i drugite prijateli ot tehnite pravitelstva spored zaslugite koito imat sprjamo mene a vseko mjasto i vseki rod i narod obisham spored tova kolko i kakvi prijateli i prijatelki imam i spored shenite koito sa mi dali za sheni
i spored tova kavo sa mi dali i kakvo poshelali
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки