Харманли увеличи таксите за имигрантите, те роптаят


Харманли увеличи таксите за имигрантите, те роптаят
Бежанците не искат да останат в лагера в Харманли, търсят път към София
10 Юли 2015, Петък


Вместо досегашните 4 лева, желаещите да получат статут на бежанци ще плащат по 50 лева

Автор: Янко Георгиев

Общинският съвет на Харманли взе решение да увеличи таксата за имигрантите, които искат да се впишат в регистъра на населеното място. Досега тези, които желаят да получат статут на бежанец, плащаха по 4 лв. в местната хазна. Сега този документ вече ще им струва 50 лева. Завишената 12 пъти лепта накара обитателите на лагера в града да започнат да роптаят.

Напливът пред гишетата на общинската служба е толкова голям напоследък, че се наложи да увеличим щатната бройка на чиновниците, които вписват бежанците. Назначили сме и нови охранители, обясни мотивите за решението на общинските съветници кметът на Харманли Михаил Лисков. Имало и други харчове, които определяли крайната цена.
Нямаме толкова пари да плащаме, сумата не ни устройва, изнегодуваха от своя страна настанените в бежанския лагер. В същото време обаче част от имигрантите плащат по 200 – 300 евро на частни превозвачи, за да ги откарат до София.

Пришълците от Сирия и Афганистан предпочитали статутът да им бъде даден в столицата и това всъщност била действителната причина да се оплакват, че 50 лева е висока цифра за тях, коментират от местната власт. От общината уточняват още, че досегашната такса е била неестествено занижена и разходите оставали за сметка на данъкоплатците в Харманли.
Въпреки доводите на Михаил Лисков, много е възможно областният управител на Хасково Добри  Беливанов да спре решението на съветниците в Харманли. Тези дни той публично обяви, че не го одобрява.

Удостоверението за вписване в регистъра на населението е много необходимо за имигрантите, тъй като без него те не могат да получат документи за самоличност. В момента в най-големия бежански лагер в страната има около 1600 имигранти в Харманли, близо 500 от тях вече имат статут.
Междувременно стана ясно, че бежанската вълна на българо-турската граница се засилва. В началото на седмицата, в товарен влак на Капитан Андреево бе арестувана група от 32 души без лични документи. Пред властите те заявили, че са сирийци.

Оказва се, че чужденците стават все по-изобретателни в опитите си да влязат в България. Сред най-фрапиращите случаи се открояват две истории – на заровени хора в жито, насипано в товарен вагон, и на мъж, който се бе захванал за рамката под камион и така пропътувал няколко километра, също като в американските екшъни.
На 7 юли през деня, в района на село Михалич край Свиленград, граничните полицаи откриха 17 чужденци без документи за самоличност, които твърдят, че са от сирийски произход.

По същото време 25 други техни сънародници, превозвани в леки автомобили от деветима български шофьори, са засечени на българска територия в района на Капитан Андреево. Групите са отведени в помещения за временно настаняване на задържани при съответните ГПУ.
В полицейския бюлетин не влизат случаите с десетките имигранти, които ежедневно преминават границата ни около Малко Търново и странджанските села Белеврен и Граничар.

Въпреки засиленото присъствие на гранична полиция в тези райони, нарушителите понякога стигат и до стотина души на ден. Една част от заловените са настанени в бежанския лагер в Елхово, други по неведоми пътища стигат до вътрешността на страната.


Михаил Лисков

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки